NIEUWS

Monteren doe je zo! Deel 8: Dynamic linking

Ulco Schuurmans | 18 november 2014

Het dynamisch koppelen (dynamic linking) is het uitwisselen van onderdelen in de tijdlijn met andere bewerkingsprogramma’s. Zo kunt u tijdens de montage delen van de videofilm op beeld, geluid en effect afzonderlijk buiten het editingpakket bewerken. Niet elk montageprogramma biedt deze mogelijkheden. U vindt dynamic linking meestal bij montagesoftware voor gevorderden zoals Adobe Premiere CS, Apple Final Cut Pro en Sony Vegas Pro of Avid.

Het idee achter dynamic linking (DL) bij de videomontage is dat u gewoon in het montagepakket kunt blijven werken terwijl u onderdelen van de videofilm in de tijdlijn uitwisselt met andere bewerkingsprogramma’s. Het is niet nodig om het montageprogramma als venster of geheel te moeten sluiten. De dynamische koppeling legt het verband met het bewerkingsprogramma. Vaak is het resultaat van de bewerking meteen zichtbaar en/of hoorbaar. De veranderingen zijn nog niet definitief totdat u deze bevestigt en opslaat.


Welke vormen van DL-videobewerking?
Voor dynamic linking komen diverse vormen van videobewerking tijdens de montage in aanmerking. De belangrijkste zijn:
- Kleurcorrectie;
- Het aanbrengen van effecten en key-ing;
- Het bewerken of corrigeren van het geluid;
- Het aanbrengen van animaties;
- Softwarematige beeldstabilisatie;
- Het bewerken voor de export naar dvd of Blu-ray;
- Speciale titeleffecten.
Wat er precies dynamisch te koppelen valt, hangt af van het desbetreffende montagepakket en de daarmee compatibele programma’s. In geval van een zogenaamde NLE-suite koopt u een compleet montagepakket aangevuld met modules voor kleurcorrectie, effectbewerking, animatie, geluidsstudio en het aanmaken van dvd/Blu-ray. Modules kunnen afhankelijk van het type één of meer bewerkingen uitvoeren. Een treffend voorbeeld daarvan is Adobe After Effects dat behalve effecten ook animaties, filtering en correcties uitvoert.


Het werkingsprincipe
Centraal staan de gemonteerde videoclips op de sporen (tracks) in de tijdlijn. U kunt het beeld of geluid van deze videoclips selecteren en vervolgens activeren voor dynamic linking. Is het desbetreffende clipdeel of een complete sequence eenmaal actief ga dan naar het menu Bestand (File) of Send en kies daar voor de gewenste link of export naar. In een aantal gevallen kunt u ook met de muisknoppen of pop-up-menuutjes de dynamische link tot stand brengen.
Is de koppeling actief tot stand gebracht dan gaat het gekozen bewerkingsprogramma in een eigen venster open. Dan staan alle opties voor bewerking meteen ter beschikking en kunt u aan de slag. Bij de meer intelligente en professionele dynamische links blijft het originele clipbestand in de tijdlijn intact. Het bewerkingsprogramma maakt daarvan een bewerkte kopie. Deze kopie valt doorgaans direct in de werkelijke tijd (Real Time of RT) af te spelen vanuit de locatie in de tijdlijn. Niet goed dan geen probleem. Gewoon overmaken en het origineel blijft intact. Wel in orde? Dan kunt de kopie bewaren of het origineel in de tijdlijn daardoor vervangen.


Voordelen
Het montageproces van dynamic linking heeft een aantal belangrijke voordelen. Voordeel één is dat u gewoon doorgaat met monteren en niet steeds het montagescherm behoeft te sluiten om een externe AV-bewerking te kunnen doen. Dat scheelt ergernis en tijd.
Voordeel twee is dat u meerdere bewerkingen van de videoclip kunt opslaan voor direct of later gebruik. Zo zijn meerdere montageversies van één videofilm te maken.
Voordeel drie betreft het kunnen bewerken op de achtergrond. Het doorrekenen van effecten, filters, correcties en animaties kan veel tijd vergen. Het dynamisch gekoppelde bewerkingspakket kan dat rustig op de achtergrond doen terwijl u verder gaat met het monteren in de tijdlijn.
Voordeel vier is dat er geen omzettingen (conversie) voor de via dynamic linking uit te wisselen bestanden nodig zijn. Het bestaande formaat voor video en audio is direct bruikbaar door het doelprogramma. En na afloop komt ook weer het juiste formaat om af te spelen in de tijdlijn terug.
Voordeel vijf is al genoemd. Het proces is non destructief (het origineel blijft ongeschonden) en u kunt er meerdere bewerkte versies op na houden.


EDITORS' CHOICE