REVIEWPioneer

App en HDMI 2.0

Jamie Biesemans | 14 november 2014 | Pioneer | Importeur: Vogel’s Consumer Benelux

De VSX-924 confronteert ons wel met het grote probleem van AV-receivers die propvol functionaliteit zitten. De klassieke remote en display op de receiver zelf, zijn te beperkt om voor een vlotte bediening te zorgen. Merken als Denon en Sony compenseren dat door een strakke en relatief eenvoudige interface op de televisie te tonen. Er hangt immers aan je AV-receiver een tv-scherm - dus waarom hem niet gebruiken? Maar hier laat Pioneer een steek vallen, want de interface die op het scherm wordt getoverd is niet echt intuĂŻtief of mooi. Het is zelfs niet in Full HD-resolutie. En eigenlijk is dat wel wat gek, want je kan de klassieke remote en interface op de tv probleemloos vervangen door Pioneers iControlAV5-app (iOS en Android).

Hoe primitief de interface via de televisie, hoe perfect afgewerkt en gemakkelijk te gebruiken is deze gratis app. Als je bijvoorbeeld via DLNA op het netwerk muziekbestanden wil afspelen, doe je dat via de app veel sneller dan via de remote. Wat ook logisch is. Ons advies aan VSX-924-eigenaar is dus heel simpel: gebruik de app en gebruik de remote enkel voor eenvoudige zaken als het volume te regelen en bronnen te selecteren. Wel goed om weten: bij het configureren kan je de VSX-924 instellen via een browser op een pc of Mac, wat ook weer handiger is dan via de remote.

HDMI
Een AV-receiver is een audioapparaat, maar het is evenzeer belangrijk hoe er wordt omgegaan met video. Hoewel de VSX-924 ook oudere video-aansluitingen biedt, draait het tegenwoordig toch echt vooral rond HDMI. Geheel in lijn met de meeste concurrenten rond dit prijspunt, heeft de Pioneer 6 HDMI-ingangen achteraan met nog een zevende vooraan, die voornamelijk bedoeld is voor videocamera's. Goed nieuws - al heb je er wellicht op korte termijn niets aan - is dat de HDMI-poorten HDMI 2.0-compatibel zijn. Dat wil zeggen dat ze 4K-bronnen bronnen aankunnen die Full HD doorsturen aan framerates hoger dan 24 fps en maximaal 60 fps.

Dergelijke bronnen zijn er momenteel niet echt veel – laat staan bronmateriaal – maar gegeven de sterke nadruk die tv-fabrikanten op Full HD plaatsen komt daar ooit wel verandering in. Misschien dat de volgende generatie van Blu-ray daar wel voor zorgt. Uiteraard bevat deze receiver upscalingmogelijkheden, zelfs naar Ultra HD toe, maar we kunnen ons niet inbeelden dat iemand die ooit gebruikt. Nagenoeg elke Ultra HD-televisie bevat een eigen upscaler, die door de band genomen gewoonweg beter is.


EDITORS' CHOICE