REVIEWPioneer

Recensie Pioneer VSX-924

Jamie Biesemans | 14 november 2014 | Pioneer | Importeur: Vogel’s Consumer Benelux

Uit de vele nieuwe AV-receivers die jaarlijks gelanceerd net die ene te kiezen die een mooie balans vindt tussen functies en prijs, is geen evidentie. De VSX-924 van Pioneer weet dat evenwicht echter goed te vinden.

Er is een aantal fabrikanten – waaronder Pioneer, maar ook Onkyo, Yamaha en Denon – die elk jaar opnieuw hun volledige AV-receiverlijn vernieuwen. Verbazend eigenlijk, als je weet dat surroundreceivers betrekkelijk weinig consumenten meer bekoren. Het goede nieuws is dat wie wel nog een echte surroundopstelling wil bouwen, elk jaar kan rekenen op de allernieuwste technologie. Dit en volgend jaar is de grote revelatie ongetwijfeld Dolby Atmos, een functie die op deze VSX-924 niet aanwezig is. Gegeven dat deze Pioneer voor ongeveer 500 euro in de winkel ligt en Atmos vooralsnog enkel op veel duurdere receivers met meer kanalen opduikt, is dat niet zo verbazend. Is de VSX-924 dan een receiver uit de budgetklasse? Dat dan weer niet, want in termen van mogelijkheden en vermogen heeft hij toch wel wat in zijn mars.

Nadruk op hi-res
De in zwart of zilver verkrijgbare VSX-924 is het topmodel in Pioneers midrange-receiverfamilie. Dat merk je aan de bouwkwaliteit, maar vooral aan het betrekkelijk hoge vermogen en geboden kanalen. Met zijn 150 watt per kanaal en ondersteuning voor zeven surroundkanalen en twee lage frequentiekanalen spreek je hier over een receiver die geschikt is voor de meeste huiskamers. Zoals je zou verwachten kan je de luidsprekers handmatig configureren via een vrij heldere interface met behoorlijk wat opties (incluis equalizing voor de LF-kanalen) of door het MCACC-meetsysteem. Voor dat laatste steek je de meegeleverde meetmicrofoon in en doorloop je een eenvoudig stappenplan. Zeker doen, want dit is de sleutel tot een goede surroundervaring.

Onze aandacht wordt ook getrokken door de aanwezigheid van een ESS Sabre Premier Audio DAC-chip, iets dat we eerder bij wat duurdere receivers verwachten. De aanwezigheid van deze DAC verklaart meteen waarom de VSX-924 probleemloos onze hi-res testbestanden tot 96 KHz / 24-bit afspeelde, incluis de Apple Lossless (ALAC)-bestanden aan een hogere resolutie die vaak voor problemen zorgen in ons testlab. Ook de zeldzame multichannel WMAÕs spelen af. Voor de filmliefhebber is het belangrijk om weten dat DTS-HD en Dolby TrueHD probleemloos verwerkt zijn. Bij onze tests wist de VSX-924 qua surroundweergave bij een film goed te overtuigen, ook aan hogere volumes. Bij vermogens van AV-receivers worden vaak optimistische cijfers gegeven, maar dit toestel kan effectief wel de nodige kracht leveren om de buren aan beide kanten wakker te schudden - vooropgesteld dat je luidsprekers voldoende gevoelig zijn.

Streaming
Het is duidelijk dat Pioneer bij het ontwerpen van de VSX-924 wou vermijden dat een gebruiker één of andere bron niet zou kunnen gebruiken. Ongeveer elke streamingtechnologie die je zou kunnen bedenken is present, wat heel goed aangeeft dat je deze receiver het best combineert met een mobiel toestel. Of dat nu een Apple, Windows Phone of Android-toestel is, het maakt niet uit, want je kunt muziek doorsturen via Airplay, DLNA 1.5 of via HTC Connect. Bovendien rest er nog de ultieme, universele streamingmethode: Bluetooth. Waarbij we tevreden opmerken dat de aptX-codec ondersteund wordt, voor net iets betere kwaliteit bij het streamen vanaf een smartphone of tablet.

Aangezien wij grote fans zijn van Spotify Connect, zijn we zeer blij om die functie te spotten op het apparaat. Het is gewoonweg heel wat interessanter om Spotify vanuit zijn eigen app te bedienen - met het betere overzicht van afspeellijsten en radiostations - dan via een brakke Spotify-implementatie in een app van de fabrikant. Het is wat vloeken in de kerk voor echte audiofielen, maar een AV-receiver wordt door veel mensen gebruikt om (ook) naar muziek te luisteren. Op dat vlak is de aanwezigheid van functies zoals Spotify Connect en Airplay een goede zaak. Bovendien klinkt de VSX-924 vrij goed als je hem puur voor stereo inzet, met een strakke weergave die helder en detailrijk uit de hoek komt. Het is een goede receiver om pop en rockmuziek door de speakers te laten schallen.


EDITORS' CHOICE