NIEUWS

Studiopower in een notebook


Ulco Schuurmans | 13 november 2014


Groter in omvang en daarmee ook een stuk krachtiger voor de videomontage op de locatie: de krachtige AV-notebook. Daar kunt u onder Microsoft Windows en Apple OSX hetzelfde mee als in de studio thuis. Er zijn vrijwel geen beperkingen bij de hard- en software. Alleen raden wij voor hoogwaardig Full HD-werk een externe harddisk, 6-8 GB aan systeemgeheugen en bij AVCHD minimaal een i5 Intel processor aan.
De belangrijkste voordelen bij een echte AV-notebook zijn snelheid bij de bewerkingen, het kunnen gebruiken van de echte complete montagepakketten en een groter beeldscherm voor de beoordeling. Als belangrijkste nadelen gelden de hogere prijs, de omvang & het gewicht en de beperkte batterijcapaciteit bij langere montagesessies. Neem een adapter voor de netstroom en/of 12V autoaccu-aansluiting mee.


Het geluid
Ook de montage van het geluid kan al in de camera, smart-phone of tablet beginnen. Op de tablet en smartphone zijn er al ruim voldoende opties. Diverse apps bieden daarvoor de praktisch vereiste mogelijkheden. Bijvoorbeeld het apart bewerken van de audiosporen, achtergrondgeluid of een voice-over toevoegen, fades (in-, uit- of overvloeien) en het volume bijregelen. Een categorie apart is het inzetten van de smart-phone of tablet als een veldrecorder voor geluid. Een microfoon er op, app voor geluidsopnamen in laden, vervolgens het geluid samen met de videocamera opnemen, dit zo nodig nabewerken en daarna onder de vakantiefilm monteren.
Veldrecorders geven in het algemeen een veel beter geluid dan video- en fotocamera’s. U kunt de sterkte, filtering, ruisonderdrukking, sampling en zelfs effecten of overgangen instellen. Let wel op markeringspunten voor de synchronisatie van beeld en geluid bij de montage!
Digitale videofilmende fotocamera’s voorzien niet tot nauwelijks in geluidsbewerking, hoogstens kunt u het volume aanpassen. Hetzelfde geldt voor de eenvoudigere camcorders. Canon voorziet in voorgeprogrammeerde geluidssettings per opname type.
De moderne notebook biedt in combinatie met de juiste software een complete semiprofessionele geluidsstudio op locatie.

Conclusie
Kortom, het monteren op de vakantielocatie is goed mogelijk en loont alleszins de moeite. Zeker met tablets en notebooks behoeft u weinig tot geen basismontagefaciliteiten bij zowel beeld als geluid in te leveren. De hamvraag blijft natuurlijk of u daar op de vakantieplek wel of geen zin in heeft.


Videolicious
Een geheel andere insteek voor het samenstellen van een vakantieclipje is de app Videolicious en gelijksoortige programma’s. U stelt hiermee op de smartphone of tablet snel een kort vakantieclipje van een minuut of zo samen. Dat valt dan meteen te exporteren of te delen.
De procedure is als volgt:
- Bedenk een plot of kort verhaaltje.
- Schiet de daarvoor benodigde videoclips en zet deze op de filmrol (beeldbank).
- Start de Videolicious-app en laadt de te gebruiken clips in.
- Kies een opmaakstijl en muziekje.
- Speel de filmpjes in volgorde af en spreek daarbij uw commentaar via de microfoon in.
- Controleer of de aldus ontstane vakantieclip aan de verwachtingen voldoet.
- Sla de gemonteerde vakantieclip op.
- Deel deze met uw reisgenoten of het thuisfront.


Help en gebruiksaanwijzing

Hoe zat het ook al weer? Hoe doe ik dit met welke functie? En hoe stond het ook al weer in de gebruiksaanwijzing van de camera? Allemaal vragen die op de vakantielocatie tot hoofdbrekens kunnen leiden. Dan vlot de montage van de vakantiefilm ter plekke niet echt. Gelukkig schieten ons daarbij tegenwoordig de nieuwe (social) media te hulp. Montageprogramma’s beschikken over duidelijk helpfuncties en voorbeelden. Vaak ook in het Nederlands. Ook de gebruiksaanwijzing is veelal als Pdf bestand voor handen. Niet aanwezig? Dan gewoon even op internet kijken. Dat overigens niet alleen in tekstvorm, maar ook als instructieclips op YouTube.


Studio in een koffertje?

Voor wie echte reisreportages wil gaan maken of wellicht vanaf de vakantieplek gaat uitzenden komt een portable montagestudio in het vizier. Een complete set van een computer, één of meerdere viewerschermpjes, een externe harde schijf en dikwijls ook een mixer. Dit alles robuust en veilig verpakt in een flightcase. De netstroom er op en u kunt meteen aan de slag.
Een dergelijke set kunt u zelf makkelijk samenstellen of bijvoorbeeld eens bij Datavideo gaan neuzen. Zelf via internet een vakantieprogramma on air zetten gaat gemakkelijk met programma’s zoals Boinxtv. Maak een herkenbare eigen opmaak aan, attendeer de kijkers op de zendtijden of bestanden op internet en produceren maar naar YouTube, Vimeo, USTREAM of Facebook.


Een draaiboekje of storyboard?
Het op de bonnefooi zonder verhaallijn of gegeven gaan monteren houdt gevaren in. De montage kan onlogisch tot zelfs verwarrend uitpakken. En een rode draad door het geheel doet de vakantievideo beter beleven bij de kijkers thuis. Dan toch maar een draaiboek of een storyboard maken?
Echt veel hoeft het allemaal niet te zijn. Wat schetsjes en aandachtspunten op een storyboard. En bij een meer uitgewerkt verhaalbord kan dit vaak rechtstreeks in de montage worden overgenomen.
Een draaiboek behoeft niet meer dan een papieren of elektronisch blad te zijn waarin de volgorde van scenes en de plot zijn uitgeschreven.


Op welk scherm bekijken?
Thuis beschikken wij over grote flatscreens en monitoren in de eigen montagestudio. Maar hoe zit dat op de vakantieplek? Dat valt veelal best mee. Een tabletcomputer heeft al een aardig beeldscherm van rond de 10 inch en dat van een 15 inch of 17 inch bij een notebook oogt nog beter.
Daarnaast natuurlijk het aansluiten van de camera, smartphone, tabletcomputer of notebook op de lokaal aanwezige tv-toestellen. Met de juiste kabel mee kunt u daarvan gewoon profiteren. HDMI geeft uitstekende resultaten. Bij de beamer is er keuze uit het aansluiten op een externe videoprojector of de ingebouwde bij camcorders (Sony).

EDITORS' CHOICE