NIEUWS

Monteren doe je zo! Deel 7: Monteren op de vakantieplek

Ulco Schuurmans | 13 november 2014

Het monteren buiten de studio thuis wordt editen op locatie genoemd. In deze vakantiespecial gaat het daarbij om het monteren op de vakantieplek. Dat kan in de camera of smartphone zelf, op een tabletcomputer of met behulp van een notebook. U ziet direct resultaat. Leuk om aan de reisgenoten of het thuisfront te vertonen. En u vermijdt het gevaar dat het monteren van de vakantievideo er toch weer niet van komt.


Losse videoclips zijn ook op vakantie zelden af. Behalve dat het er vaak gewoon niet uitziet qua teveel en wellicht ook slechte beelden zit er niet echt een verhaal in. De montage maakt het door netjes bij te snijden (te trimmen), het in de juiste volgorde te zetten, opgemaakt met titels en overgangen plus soundtrack, fraai af.
Aan de keerzijde van de montagemedaille staat natuurlijk het feit dat het meeslepen van een montagestudio op vakantie menigeen niet ziet zitten. Wij kennen wel een enkeling die in de caravan of kampeerbus een ministudiootje geregeld heeft. De doorsnee amateur wil echter gewoon licht op reis. Meer dan een tabletcomputer of notebook inpakken zit er niet in.
Voor het monteren op locatie is er ruwweg keuze uit drie opties:
1. In de camcorder, videofilmende fotocamera of smartphone zelf.
2. Op een tablet of andere minicomputer.
3. Op een (krachtige) notebook.
De uiteindelijke keuze ligt bij welke eisen er aan de vakantiemontage op locatie gesteld worden. Een beetje trimmen en stapelen of een volwaardige videoproductie met alles er op en er aan.


Leve de montage-app
Met de komst van montage-apps voor slimme telefoons en tablets is het monteren on the spot een sinecure geworden. Het enige probleem is vaak te dikke vingers in combinatie met te kleine schermpjes.
Er valt onderscheidt te maken in camera-apps en NLE-apps. De camera-app heeft de dubbelfunctie van het opnemen en bijwerken van videobeelden met geluid. Is de opname gereed dan kunt u deze aan de uiteinden bijsnijden, in stukken knippen en in een aantal gevallen ook plakken en op helderheid en kleur corrigeren. Verder kunt u de afspeelvolgorde op de filmrol of het schermpje met duimnageltjes van de geschoten shots aangeven door hen met de vingertop te verslepen. Het gaat doorgaans om rudimentaire editing maar op vakantie is veelal ook niet meer nodig.
Een derde functie van de camera-app is de export voor het delen van de vakantiefilmpjes. Bijvoorbeeld het hangen van een vakantieclipje aan een e-mail of een Tweet en zelfs het uploaden naar YouTube. In de meeste gevallen doet het exportprogramma suggesties voor de juiste afmetingen, compressie en het exportformaat.
De NLE-app is een klein maar aardig capabel montageprogramma. Bijvoorbeeld iMovie voor de iPhone en iPad. De mogelijkheden zijn dan meteen een stuk groter. Standaard beschikbare leuke opmaakformaten (stijlen of templates), een stuk nauwkeuriger bijsnijden en knippen en plakken. Fraaie overgangen, titels en effecten. En een leuk achtergrondmuziekje of opgenomen commentaar/voice-over erbij. Tevens wat meer uitgebreide functies voor export en videosharing.
Er komen daarnaast steeds meer video-apps voor kleurcorrectie, om speciale effecten aan te brengen, geluidsbewerking en titels vervaardigen.


In de camcorder of fotocamera
De beschikbare mogelijkheden voor video-editing in de camera zelf is sterk afhankelijk van het type camera. Sommige videofilmende digitale fotocamera’s kunnen vrijwel niets en andere aardig wat. In de meeste gevallen weer de rudimentaire (basis)functies van bijsnijden, doorknippen (eventueel ook met plakken) en in de gewenste afspeelvolgorde stapelen.
Bij videofilmende fotocamera’s is er veelal een trimfunctie aan boord. U kunt aan de kop en staart bijsnijden. Desgewenst valt een opgenomen videoclip ook wel ergens door te knippen en vervolgens een deel te wissen en/of de beide losse onderdelen afzonderlijk te bewerken. De hierbij verkregen montageresultaten zijn best wel nauwkeurig en ogen lang niet slecht. Het blijft echter bij knipwerk.
Een aantal videofilmende fotocamera’s voorziet in effecten voor video. Net zo’n fraai effect als bij een echt montageprogramma maar nu wordt het effect al tijdens de opname zelf aangebracht. Bij de camcorders hangt het er maar vanaf waarin de fabrikant voorzien heeft. Bijvoorbeeld:
- Het achter elkaar stapelen. Bij digitale bestanden de clips op het schermpje in de juiste volgorde schuiven. Bij de oude tapemodellen achter elkaar opnemen;
- Videoclips markeren zodat de montagesoftware hen herkent en vervolgens in de juiste volgorde;
- Het aanbrengen van overgangen tussen achtereenvolgende videoclips. Bijvoorbeeld een fade of een stilstaand beeld uit het camerageheugen;
- Titels, effecten of commentaar toevoegen;
- Kant en klare thema’s met bijbehorende opmaak aan boord.
Ook de eenvoudige flipcamcorders beschikken veelal over basismontagemogelijkheden.


Op de tablet
De tabletcomputer zoals de Apple iPad is een ideaal apparaat voor eenvoudige vakantiemontage op locatie. Daarvoor zijn er drie redenen:
1. Er draaien eenvoudiger versies van bekende montageprogramma’s in appvorm op.
2. Er is een voldoende groot hoogwaardig beeldscherm om zowel de opgenomen vakantieshots als de montagehandelingen te beoordelen.
3. De tabletcomputer biedt goede functies voor de export, het delen en het vertonen per tv of beamer. Voor het aansluiten van de camcorder en videofilmende fotocamera is veelal een adapterkit met aansluitkabel vereist. Bijvoorbeeld de camera adaption-kit bij de iPad. Kijk vooraf even op de website van de tabletfabrikant en de leverancier van de NLE-app welke videobestanden u kunt importeren.
Met een montageprogramma zoals iMovie, Pinnacle Studio voor de iPad, Video Editor (Pro), Cute Cut (Pro), Movie Director Pro, Voddio of Perfect Video,  het barst er tegenwoordig van in de online appwinkels. Een aantal is gratis doch de praktijk leert dat iets meer betalen ook kwaliteit en extra mogelijkheden oplevert.


EDITORS' CHOICE