Vanwege de iets stuggere membranen in de drivers wordt behoorlijk wat inspeeltijd gevraagd. We kregen van de fabrikant echter cijfers als 200 uur voorgesteld, wat toch wel overdreven is. Maar een nacht of twee de PM-1 aan de versterker hangen en laten spelen, is een goed idee. Luisteren naar de PM-1 is een waar genot. Het gevoel van detail en betrokkenheid is zeer groot, welke genre je er ook uitpikt. Het klopt wel dat de planar-magnetic planar-drivers een andere klank opleveren dan we gewoon waren. We vergeleken de PM-1 met een aantal dynamische hoofdtelefoons die nog op onze bureau lagen, en wat opvalt is dat velen – zoals de Sennheiser HD700 of de Denon D600 – bepaalde frequenties (soms sterk) benadrukken. De OPPO is veel vlakker, zeker in het laag en de midrange. Vergeleken met de D600 en HD700 kwamen de allerhoogste frequenties minder naar voren. Globaal genomen is de PM-1 dus vrij neutraal (wat mensen die basshead-hoofdtelefoons gewoon zijn, misschien sneu vinden). We baseren ons hier op onze luistertest en op metingen verricht door Headroom op headphone.com. Maar dat is slechts één kant van het verhaal. De magnetic-planar drivers sturen audio heel groots door, waardoor het klassieke links-rechts-gevoel veel minder aanwezig is. De PM-1 dompelen je onder in de muziek, zetten je in het midden van een grote ruimte, wat met name bij klassieke muziek heel prettig is.
We luisterden zo naar Coplands Appalachian Spring, muziek dat net de wijde landschappen van Noord-Amerika probeert te evoceren. Dat lukte prima. Maar ook Space is Only Noise van Nicholas Jaar of Do the Beast van The Afghan Whigs klonken prima op de PM-1, al mocht het bij die laatste wat vinniger in het laag.
Conclusie
De PM-1 is een ronduit waanzinnig indrukwekkende prestatie voor een merk dat nog nooit een hoofdtelefoon produceerde. Eerste keer, goede keer.Je kan natuurlijk niet ontsnappen aan dat prijskaartje. Technologisch klopt het etiketje van 1.300 euro wel, maar je moet echt wel een gedreven hoofdtelefoonfan zijn om zo’n bedrag uit te geven. Reken toch ook dat je aanvullend best investeert in een degelijke hoofdtelefoonversterker, hoewel de PM-1 daar niet zo’n nood aan heeft zoals pakweg de Sennheiser HD800. Top-hoofdtelefoons vereisen meestal de nodige ondersteuning qua versterking en zijn zelden vergevingsgezind, maar OPPO zet hier een hoofdtelefoon neer die in de meeste configuraties goed presteert, ook als de bron een mobiele telefoon is. Ondanks de meegeleverde etui en de technische mogelijkheid om de PM-1 mobiel te gebruiken, maakt de zeer open constructie hem echter ongeschikt voor gebruik op trein en vliegtuig. Dit is een hoofdtelefoon om in een rustige omgeving, met een glas wijn of whiskey in de hand, te genieten van je favoriete muziek – wat die ook is. Wie wat meer prijsbewust door het leven gaat, wacht misschien wel even op de PM-2. Die zou dezelfde drivers in een minder luxe behuizing bevatten, en een prijskaartje van ‘slechts’ 999 euro dragen.
HiFi.nl plus- en minpunten
+ Afwerking
+ Detail
+ Neutraal
+ Draagcomfort
+ Luchtig luisterplezier
- Bassen mochten wat snediger
- Prijs
OPPO PM-1 € 1.399,-Â
www.oppo.com / hifi.nl/hoofdtelefoon