REVIEWMarantz

Aan de slag

Zoals we gewoon zijn van Marantz kan je de verschillende 8005-componenten door middel van een meeleverde kabel met elkaar verbinden zodat je alles via de remote van de PM8005 kan bedienen. Het is een beproefde techniek die gewoon werkt. Met de NA8005 bij in de keten, heb je natuurlijk een aantal functies die wat lastiger te bedienen zijn met een traditionele afstandsbediening. Op dat moment grijp je beter naar de Marantz Remote App: handig als je bijvoorbeeld door mappen met muziekbestanden moet navigeren, maar - als de remote control-kabel insteekt, ook bruikbaar voor het regelen van de PM8005 en SA8005. De app bestaat al even - want bruikbaar voor meerdere Marantz-toestellen. Vroeger hadden we er wel eens kritiek op omdat het maar traag werkte, maar ondertussen is dat grotendeels probleem van de baan. Af en toe bleef het wel eens haperen, maar te vaak was dat niet.

De Marantz-set was verscheidene weken bij ons bezoek, wat ons goed de kans gaf om de kwaliteiten van de onderdelen te beoordelen. Gegeven de vele functies van de NA8005 en SA8005 waren we inderdaad wel even zoet. Zowel SACD’s, waaronder Norah Jones’ ‘Come Away with me’, gewone muziek-cd’s als muziekbestanden op een USB-stick en aangeleverd via DLNA en Airplay kwamen aan bod. Onze toegewijde Mac mini zorgt voor een voorraad hi-resmuziek via de USB-kabel. Hofleverancier van dienst was de hi-reswinkel van Qobuz, momenteel de voordeligste verkoper van muziek in hoge resolutie. Voor de speakers haalden we de Bowers & Wilkins 685 en 683’s boven, naast onze vrij moeilijk aan te sturen Teufel 800 Mk.2’s en de Dali Rubicon LCR’s. Gelukkig was het beluisteren van al deze muziek geen beproeving, maar doorgaans een waar genot.

De PM8005 produceert een klank zoals we die van Marantz gewoon zijn, met veel warme tonen, met een nadruk op muzikaliteit en luisterplezier. Je kan de versterker niet beschuldigen van over-analytisch te zijn, maar van een gebrek aan detail is geen sprake. Als we hem vergelijken met onze PM15S1, is de PM8005 serveert net iets meer lucht in het hoog. De juiste luidsprekers combineren is - zoals altijd - de boodschap. In onze opstelling blonk de PM8005 in het bijzonder uit met de excellente Dali Rubicons. De PM8005 is ook krachtig genoeg om vrij inefficiënte speakers aan te sturen. Indruk maakte ook het DAC-gedeeltes van de SA8005 en NA8005. De SA8005 is een uitstekende SACD-speler, terwijl de NA8005 gewoon een zeer goede en veelzijdige netwerkspeler. Dit toestel is los van de twee andere Marantz-apparaten zeker jouw aandacht waard.

Conclusie
Elk van de drie componenten uit de 8005 zijn apparaten die in hun klasse een goede tot toppositie innemen. Voeg ze bij elkaar en je krijgt een prachtig gebouwd stereoset met heel wat kwaliteiten en die voor veel mensen de hifi-aankoop wordt waar ze nog jaren, zo niet decennia, verder kunnen. De cumulatieve prijs van de drie componenten is natuurlijk niet min en stuwen het geheel naar een hoogte waar een doorsnee consument doorgaans niet vertoeft. Een boeiende vraag is alvast of het nuttig is om zowel de SA8005 als NA8005 aan te schaffen. Wie zowel naar fysieke schijfjes luistert als bestanden streamt, moet wel. Maar de DAC in de SA8005 is prima en kan muziekbestanden verwerken die via USB worden aangeleverd. Of om de vraag anders te stellen: als je de NA8005 actief gebruikt en vaak een luistersessie houdt met digitale bestanden, ga je dan vaak een schijfje in de lade van de SA8005 stoppen? Deze vraag is natuurlijk ruimer dan de Marantz-toestellen die we hier bekijken, want het heeft veel meer te maken met veranderende luistergewoontes. Kortom, als je de drie apparaten wil combineren in één set, lijkt ons dat absoluut geen slecht idee. Met de juiste speakers kan je hier echt van genieten. Moet je wat meer op je budget letten, dan moet je overwegen om de PM8005 aan te schaffen en - naargelang je voorkeur - de SA8005 of NA8005 er bij te nemen.

HiFi.nl plus- en minpunten
+ Warme, muzikale klank
+ Krachtig versterker
+ NA8005 is bijzonder veelzijdig
+ DSD- en hi-resondersteuning
+ Uitstekende sacd-speler

- Totaalprijs
- Af en toe problemen bij afspelen via DLNA

Marantz SA8005, PM8500, NA8500, €1199 per component
Www.marantz.nl / hifi.nl/marantz

MERK

EDITORS' CHOICE