Wellicht ten overvloede; het gaat hier om twee actieve luidsprekers. Naast de twee units bevat elke behuizing dus ook nog een versterker. Of beter gezegd twee versterkers. Eén van 50 Watt voor de tweeter en één van 50 Watt voor de midden/laag weergever. Op het eerste gezicht lijkt het uiterlijk van de XEO 4 ook weer verdacht veel op dat van zijn voorganger, de XEO 3. Maar ook hier zijn op grond van de feedback van klanten en dealers de nodige veranderingen, lees verbeteringen, doorgevoerd. Zo is de afwerking op een nog hoger plan gebracht en reflecteert het design, met details als de verzonken schroeven en de magnetische covers, dat van de duurdere Dynaudio Excite modellen. De nieuwe afstandsbediening staat eveneens op een hoger plan. Door het infrarood oog niet langer achter het doek te plaatsen, maar over te hevelen naar het Interface Display boven op de speaker, ontstaat er een stabieler signaal. Overigens is er tijdens die luistersessies maar weinig gebruik gemaakt van deze afstandsbediening oftewel XEO Master remote control. Dat heeft alles te maken met een feature dat ik nog niet eerder ben tegengekomen bij een luidspreker. Ik heb het dan over het zojuist genoemde nieuwe Interface Display dat zich bovenop zowel de linker als de rechter speaker bevindt en dat een alternatief is voor de afstandsbediening. Een alternatief dat als voordeel heeft dat het zich altijd op dezelfde plaats bevindt. Dit in tegenstelling tot de afstandsbediening die nog wel eens zoek kan raken. Zeker wanneer hij in een huisgezin gebruikt wordt door meerdere personen. Met het Interface Display zet je het systeem aan en uit of verander je het volume en de input. Daarnaast geeft het je direct informatie over volume niveau, input, verbinding met de XEO Hub en standby/on. Aan de achterkant is te zien dat er nog meer veranderd is. Niet in het bovenste deel. Daar zit nog steeds de baspoort.
Linksonder zit echter een nieuwe functie; de Speaker Position EQ schakelaar waarmee het geluid op drie manieren aangepast wordt aan de positie van de XEO 4 in de ruimte; vrijstaand, tegen een muur of in een hoek. Tijdens het uitproberen in de luisterruimte blijkt dat het, zoals verwacht, vooral de laagweergave optimaliseert. De middelste schakelaar wijst de desbetreffende luidspreker zijn plek toe. Linker of rechter luidspreker in een stereo-opstelling of mono wanneer hij op zichzelf staat. Daarnaast de schakelaar waarmee je de luidspreker toewijst aan één van drie mogelijke ruimtes of zones; red, green of blue. Bij de XEO 3 en de XEO 5 was die mogelijkheid er ook maar daar werden ze aangeduid met 1, 2 en 3. Omdat ook de inputs op die manier werden benoemd bleek dit voor sommige gebruikers nogal eens verwarrend te werken. Met het omzetten naar de kleurencodes is het risico dat de gebruiker inputs en zones door elkaar haalt niet langer aanwezig. Opnieuw een teken dat er goed geluisterd is naar de feedback van de eindgebruiker. Uiteraard is er een mogelijkheid om het aantal zones uit te breiden. Zeker met de aanvullende inzet van XEO Extender(s) en XEO Link(s) zijn de combinatiemogelijkheden eindeloos.
XEO Hub & XEO 4
Wanneer u deze XEO combinatie installeert en u, zoals bij deze test het geval is, slechts met één bron speelt hoeft u bij het in gebruik nemen niet eens de moeite te nemen om de juiste input op de XEO Hub te selecteren. Zodra de power schakelaars omgezet zijn en de XEO Hub het bronsignaal oppikt geeft hij dat direct door aan de luidsprekers. In mijn geval sluit ik een NAD combinatie aan als bron. Bestaande uit de M50 Digital Music Player, de M51 Direct Digital DAC en de M52 Digital Music Vault. Onderling verbonden door Supra interlinks. Het signaal wordt afwisselend digitaal (coax) vanaf de M50, en analoog (RCA) vanaf de M51, aan de XEO Hub aangeboden met Sonore AC interlinks. Voordat er muziek kan klinken moeten er achter op de luidsprekers eerst nog wat schakelaars om worden gezet. De ene luidspreker moet tot linker worden benoemd terwijl de ander de rol van rechter ten deel moet vallen. Voor beiden moet dezelfde zone of ruimte kleur worden ingesteld en eveneens moet voor beiden worden bepaald welke plek zij toegewezen zullen krijgen; vrijstaand, tegen de muur of in de hoek. In mijn geval kies ik voor rood en vrijstaand. Ook moet de XEO Hub stroom krijgen via de usb ingang of via de bijgeleverde voeding en dienen de XEO 4 luidsprekers beiden stroom te ontvangen via de bijgeleverde stroomkabels. Tijdens de test gebruik ik voor de XEO Hub de meegeleverde voeding. Voordat er muziek gaat klinken nog even dit; tijdens de luistersessies gebruik ik vooral de knopjes op het Interface Display bovenop de speakers. Maar op die momenten dat ik de Master remote control inzet blijkt dat hij een grotere signaal hoek heeft dan zijn voorganger. Ook voelt hij solider aan. En, voor het geval u al een set XEO 3 of 5 in huis heeft en overweegt om die middels een XEO Link te koppelen aan een nog aan te schaffen set XEO 4 of 6; de Master remote control kan ook gebruikt worden voor de XEO 3 en 5 modellen.