REVIEWDynaudio

Dynaudio XEO 4: Groots in mogelijkheden en prestaties

Jan de Jeu | 10 oktober 2014 | Dynaudio

Ruim twee jaar geleden beluisterde ik voor het eerst een draadloos systeem waarvan de klankkwaliteit mij niet alleen kon overtuigen maar in mijn oren zelfs de term ‘High End’ waardig was. Dat volledig door het Deense Dynaudio ontworpen en gebouwde systeem, waar alleen nog maar een bron aan toegevoegd behoefde te worden, werd gevormd door twee actieve XEO 5 luidsprekers en de daarbij behorende transmitter.

Sindsdien is er het nodige gebeurd op draadloos gebied. Andere fabrikanten hebben de aansluiting gevonden en in een enkel geval een vergelijkbaar systeem ontwikkeld en op de markt gezet. Ook Dynaudio heeft echter niet stil gezeten en waar de concurrent een eerste model presenteert heeft Dynaudio gebruik gemaakt van de opgedane ervaring bij de eerste twee modellen en op grond daarvan een nieuwe generatie ontwikkeld. Op de High End München 2014 werden deze opvolgers van de XEO 3 en de XEO 5 gepresenteerd. Ook nu gaat het weer om een monitor, de XEO 4, en een vloerstaand model, de XEO 6. Twee jaar geleden betrof mijn test het vloerstaande model, ditmaal voel ik de monitor aan de tand. De doos die de importeur bij me aflevert bevat twee actieve XEO 4 luidsprekers, de XEO Master remote control, de XEO Hub en alle benodigde interlinks en stroomkabels om meteen te kunnen starten. Het enige dat de koper van deze set zelf toe hoeft te voegen is één of meerdere bronnen en, afhankelijk van de toepassing, eventueel een paar luidsprekerstands. Voor de test gebruik ik één van mijn eigen digitale bronnen en twee luidsprekerstands die voor deze gelegenheid door de importeur ter beschikking zijn gesteld.  

XEO Hub
De Hub is de schakel tussen de aangesloten muziekbron en de beide actieve XEO 4 luidsprekers. Aangeboden analoge en digitale signalen worden door de Hub omgezet in een draadloos digitaal signaal dat digitaal blijft tot aan de luidsprekerunits. Bij het uitpakken lijkt deze Hub bij een vluchtige inspectie als twee druppels water op zijn voorganger, de Transmitter. Maar dat is slechts op het eerste gezicht want de fabrikant heeft de nodige veranderingen doorgevoerd. Dat het kleine, met rubberachtig materiaal bekleedde, zwarte kastje een andere naam gekregen heeft is dan ook volledig terecht. Aan de achterzijde blijkt dat de aansluitmogelijkheden uitgebreid zijn. Gebleven zijn de analoge mini jack en analoge RCA. De digitale inputs zijn uitgebreid; naast optisch en USB is er nu ook een coaxiale input. De Hub is klaar voor HD en alle digitale inputs accepteren 24 bit/96 kHz. Overigens kan het aansluiten van de voeding achterwege blijven wanneer er gebruik gemaakt wordt van de USB-ingang. Weer een snoertje minder in het zicht. 

Ook het upgraden van de firmware gebeurt via de USB-poort. En ten behoeve van toekomstige toepassingen is er een ethernet poort aanwezig. Tot slot is er nog een klein Multiband Technology schakelaartje waarmee kan worden gekozen tussen 2.4 GHz (A), 5.2 GHz(B) en 5.8 GHz(C). Af fabriek staat deze op 2.4 GHz omdat dit in de praktijk al uitstekend werkt. Mochten er problemen zijn omdat deze bandbreedte druk bezet is dan is er de mogelijkheid om te switchen naar 5.2 en 5.8, teneinde een grotere wifi-betrouwbaarheid te garanderen. Als bereik van de Hub in een gemiddelde woning geeft de fabrikant een afstand van 50 meter aan. In mijn dertiger jaren woning met houten vloeren wordt dat moeiteloos waargemaakt maar dat zou in een moderne woning met gewapende betonnen vloeren nog wel eens minder kunnen zijn. Mocht de afstand niet voldoende zijn dan kan het bereik verder uitgebreid worden door toevoeging van de nieuw geïntroduceerde XEO Extender. Hij pikt het draadloze signaal van de Hub op en geeft het op dezelfde wijze door aan de XEO 4 speakers. Een tweede verlengstuk, en eveneens nieuw geïntroduceerd, is de XEO Link. Hij heeft zowel een analoge RCA-uitgang als een coaxiale en een optische digitale uitgang waarmee extra componenten zoals een subwoofer, een hoofdtelefoonversterker of een gehele audio installatie aan het XEO systeem toegevoegd kunnen worden. Tevens is met deze Link de connectie te maken met de Transmitter die gebruikt wordt voor de XEO 3 en 5. Op die manier zijn de XEO 3 en 5 te integreren met de XEO 4 en 6. Omdat de fabrikant alle nieuwe functies beschikbaar wilden maken voor de XEO 4 en 6 werkt de Hub niet rechtstreeks op de 3 en 5. Net als de XEO 4 luidsprekers ontvangt de XEO link een draadloos signaal van de XEO Hub. De Extender en de Link vormen geen onderdeel van het door mij geteste XEO pakket en worden hier dus verder buiten beschouwing gelaten.

MERK

EDITORS' CHOICE