Beleven

Ook al ben ik een 'stereoman' in hart en nieren, ik weet natuurlijk ook wel dat er met een werkelijk uitgekiende meerkanaalsopstelling in een bijpassende akoestiek en echt goede software, uiteindelijk nog meer een virtuele 'illusie' is te cre‘ren. Al bij binnenkomst in de Bowers & Wilkins en Mutrox Reference Cinema, krijgt met name dit tussen aanhalingstekens geplaatste woord een extra krachtige lading. Het contrast is dan ook enorm groot. Zo sta ik nog in de grote showroom, vol met verschillende nieuwe projecten en idee‘n in aanbouw. En zo ga ik een dikke en zware deur door en bevind ik mij ineens in een opmerkelijk gedempte, maar tevens ook enorm mooie en sfeervolle ruimte. De vloerbedekking is er bioscoop rood en er is voor de verschillende stoelenrijen hoogteverschil aangebracht. Het plafond bestaat uit zowel kunstzinnig vormgegeven als akoestisch bepalende gebogen schuimdelen en voor de gebogen wanden wordt deels van natuursteenstrips als diffusor gebruik wordt gemaakt. Iets wat de ruimte meteen een meer organisch en natuurlijk karakter meegeeft.

Zelfs de bioscoopfauteuils zijn een geheel eigen ontwerp en heten Mutrox CineChairs. Het is uiteindelijk een heel bijzonder design geworden. Een ontwerp waarbij zowel comfort, akoestische werking en het ecologische aspect, werkelijk hand in hand gaan. Want naast het hoge absorptieco‘fficiënt van 0,6 en het breedbandige karakter van de materialen van de stoel, is de bekleding vervaardigd van 100% gerecycled petflessenvilt. Dit milieuvriendelijke, slijtvaste materiaal, maakt de stoel geschikt voor intensief gebruik. Na een inleidend woord door Bowers & Wilkins representant Bas van Oosten en Ronald Bout van Mutrox, gaan we als eerste fragment van start met de indrukwekkende horror/actiefilm 'I Am Legend'. Het gaat in het kader van dit artikel te ver om het verhaal van iedere film helemaal uit te leggen, maar al vanaf de allereerste scene maak ik werkelijk onderdeel van het getoonde verhaal uit. Het is een scene waarin hoofdrolspeler Will Smith (Robert Neville in de film) met zijn Ford Mustang en hond Sam door de verlaten straten van New York racet. De bulderende uitlaatpijpen worden levensecht op ware grootte door de torenhoge wolkenkrabbers weerkaatst. Maar het is al snel het enorme scala aan prachtig subtiel over de surround kanalen verdeelde sfeergeluiden, die op mij het meeste indruk maken. De afregeling van dit systeem is zo enorm goed gelukt, dat mijn haren werkelijk overeind gaan staan bij het horen van geluiden als wuivend gras, een bries die achter mij in de stad opsteekt, ritselende bladeren aan de bomen, een krijs van een meeuw hoog in de lucht en vooral de aanwezigheid van de oneindige luchtkolom die buiten heet! Ik hoor, nee voel het nagenoeg hetzelfde zoals ik het buiten op zo'n locatie ook in werkelijkheid zou ervaren. En dat is een werkelijk bizarre ervaring. Ik ben er dan ook serieus even stil van. Uiteraard is het dan ineens weer lekker 'ouderwets' schrikken als er iets onverwachts gebeurd en een tijger over onze hoofden naar een prooi springt. Het volgende fragment bevat het nummer 'Someone like you', van de tegenwoordig mateloze populaire zangers Adele. Het betreft hier het concert Live in de Royal Albert Hall uit 2011 en al bij de eerste noten hoor ik een zuiverheid, luidheid, realisme en overtuigingskracht die ik op de stereo cd versie nooit eerder heb gehoord.Vermeldenswaard is overigens ook het prachtig geregistreerde beeld, wat in dit geval een echte toevoeging is. Er zit namelijk heel veel diepte in deze beelden weergegeven op het gebogen cinemascherm. En vooral wanneer het publiek uit volle borst mee begint te zingen, voel ik wederom een rilling over mijn rug gaan. Indrukwekkend mooi!

Daarna zijn nog vele andere film- en muziekfragmenten de revue gepasseerd. Gedeelten die eigenlijk allemaal min of meer dat mooie, indrukwekkende scala aan kwaliteiten naar voren wisten te brengen. Naast de natuurlijke en intense gehoormatige beleving, blijkt deze nieuwe CI 800 reeks ook op audiofiel gebied veel van de deugden van de prestigieuze 'thuis audio' 800 Diamond serie te hebben overgenomen. Het hoog is daarbij ragfijn, doorzichtig, transparant en hoog oplossend. Het middengebied bevat de prettige klankkleurrijkdom en volheid die een goed ge•mplementeerde Kevlar eenheid zo kan kenmerken. En het laag bezit een stabiliteit, snelheid en kleuringsvrijheid, die zeker voor inbouwweergevers absoluut niet vanzelfsprekend is. Maar het grootste compliment zit meer in het rijke scala aan subtiliteiten. Vooral daar schuilt volgens mij de grootste kracht van deze meesterlijke set-up in. En hoe beter de opname of film, hoe beter en meer realistisch de presentatie. Een extra compliment verdienen trouwens ook beide perfect ingeregelde DB 1 subwoofers. Zelden heb ik namelijk zo'n uitgebalanceerd en goed ge•ntegreerd laag in een bioscoopomgeving gehoord. Want net als al die subtiele geluiden uit de inbouwweergevers, volgt ook het diepste laag deze trend volkomen. Toch kan het ook in actiescnes zoals die bijvoorbeeld in de film Battleship veelvuldig voorkomen, knalhard en zonder vervorming uithalen.


Conclusie
Zowel de firma Mutrox als Bowers & Wilkins verdienen een groot compliment. Niet alleen vanwege de buitengewoon geslaagde implementatie van een topklasse homecinema met topklasse inbouwluidsprekers, maar ook voor de getoonde durf om deze belangrijke zaken met elkaar te verenigen en zo goed in balans te brengen. Qua luidsprekers behoren deze CI 800 loten samen met de topmodellen van onder andere het Amerikaanse Wisdom Audio, tot de beste inbouwluidsprekers die ik ooit heb gehoord. Uiteraard heeft de buitengewoon goede afregeling en geslaagde totaalimplementatie hier ook veel mee te maken, maar zonder de kwaliteiten van deze Bowers & Wilkins topserie, had het zeker nooit op dit hoge niveau kunnen spelen. Nog steeds zijn vrij geplaatste luidsprekers het beste als het echt compromisloos moet. Maar het feit dat ik dit keer niets wezenlijks miste in de weergave, spreekt boekdelen over de knappe prestatie die de Engelse ingenieurs hebben neergezet.


Prijzen
CWM 8.3 euro 1.950,- per stuk
Back box CWM 8.3 euro 725,- per stuk
DB 1 subwoofer euro 4.250,- per stuk

B&W Group Benelux
Godefriduskaai 14
2000 Antwerpen, Belgi‘
Tel NL: + 31 20 5602940
Tel BE: + 32 3 2067550
e-mail: info@bwgroup.nl

MERK

EDITORS' CHOICE