NIEUWSSony

Sony HDR-AS15

Ulco Schuurmans | 26 oktober 2014 | Sony | Importeur: Sony Nederland

Het model van de Sony HDR-AS15 oogt eerder als een soort minicamcorder dan als een actiecamera. De benaming mini outdoor-cam past beter. Sony mikt met deze camera op de actieve sporter en duiker. Een onderwater/duikhuis zit er standaard bij. De HDR-5 biedt meer instelfuncties dan gebruikelijk voor een actiecamera. De beeldhoek valt om te schakelen tussen 103 en 132 graden en er is ook een slowmotion-functie. Het bedienen van de camerafuncties met drie knoppen en een kleine display is enigszins lastig. Op afstand met behulp van een smartphone met bijpassende app (iOS en Android) is dat veel eenvoudiger.
De bevestiging van de Sony HDR-AS15 (€ 299,-) gaat via het onderwaterhuis. Dan is van de bedieningsknoppen alleen nog maar de startknop bereikbaar en raakt de microfoon gedempt. Er is een aansluiting voor een externe microfoon en HDMI met live preview aan boord. De HD-beeldkwaliteit is redelijk bij voldoende licht. Het geluid van de interne microfoon is matig.


Drift HD Ghost
Een fraai gestileerde knijpkat zou je op het eerste gezicht zeggen. Toch gaat het bij de Drift HD Ghost om een relatief gebruiksvriendelijk en innovatief ontwerp. Deze actiecamera heeft een om de middenas verstelbaar objectief. Zo kunt u het camerahuis scheef op de helm monteren en toch een recht horizontaal videobeeld filmen. Met behulp van het beeldschermpje controleert u de opnamestand en stelt de menu's met de bedieningsknoppen in. Er is tevens een goedwerkende draadloze afstandsbediening die aan een pols- of armband te bevestigen is. Zowel op de body als de afstandsbediening zit een knipperende LED om het opnemen door de actiecamera aan te geven. Ook hier een WLAN-optie om de smartphone als afstandsbediening te gebruiken.
De behuizing is spatwaterdicht. De bevestiging gaat via een afdichtend klepje aan de achterzijde van de camerabody. De Drift HD Ghost (€ 349,-) filmt het beste bij redelijk tot goed licht. Het videoformaat is Full HD op 30P in MPEG4/H.264. Bij matig licht ziet men ruis in het beeld. De geluidskwaliteit is matig. Er is een HDMI-aansluiting beschikbaar.


Conclusie
De actiecamera evolueert zienderogen. De beeldkwaliteit en toepassingsmogelijkheden zijn behoorlijk doorgegroeid. Heel handig is de bediening op afstand per smartphone. Een echte camcorder kunnen zij in AV-kwaliteit echter niet evenaren maar daar is dit cameratype dan ook niet voor bedoeld.


De filmpraktijk van de actiecamera
Hoe gaat het filmen met zo’n actiecamera nu eigenlijk precies in zijn werk? Als eerste de uitvoering kiezen voor het beoogde videodoel. Bijvoorbeeld biken, onderwater of parachutespringen. Daar horen speciale bevestigingsclips of -banden en veelal ook een aparte beschermende behuizing bij.
Voordat de sportieve actie start stelt u de camera('s) eerst in. Veel mogelijkheden zijn er doorgaans niet maar tijdens de actie is vaak alleen nog een simpele verandering via de afstandsbediening mogelijk. Bevestig de actiecamera op de helm, fiets of ander frame. Druk op opname en start met de eigen sportactie.

GoPro
www.tomswholesale.nl
Sony
www.sony.nl
Drift
www.driftinnovation.com


EDITORS' CHOICE