NIEUWSSony

GoPro Hero 3, Sony HDR-AS15 & Drift HD Ghost

Ulco Schuurmans | 26 oktober 2014 | Sony | Importeur: Sony Nederland

Wanneer het er qua actie op los gaat, wagen wij daar liever niet onze kostbare camcorder of videofilmende fotocamera aan. Een ander punt is dat de conventionele camera de actievolle sporter vaak in de weg zit. Met de zogenaamde actiecamera vangt u meerdere videovliegen in één klap. De minicamera zit vrij aan de helm, kleding of frame van het voer/vaartuig. Het opnemen gaat grotendeels automatisch. En de body van de actiecamera kan best een stootje, spatje en stofje hebben.

De actiecamera, ook wel sport- en helmcamera genoemd, bedient de videofilmer die van flitsende actie houdt op zijn of haar wenken. Geen gedoe meer met lijvige camera's uit de hand of tegen de schouder. Lekker de handen vrij want na het starten gaat de opname verder automatisch. En het ontwerp van deze camera's is gewapend tegen camera-onvriendelijke omgevingsinvloeden. Hoewel niet echt goedkoop is het verlies in actie van de sportcamera aanmerkelijk minder kostbaar dan bij een dure hoogwaardige camcorder.
Iedereen die van outdoor, biken, parachutespringen, crossen, bergbeklimmen, kanoën, bobsleeën, skiën, water- of motorsport houdt kan met actiecamera aan de slag. En daar komen dikwijls geslaagde en vooral leuke videoclips uit. Behalve in 2D kunt u met tweecamera’s naast elkaar ook in 3D opnemen voor nog meer spectaculaire resultaten. Een andere toepassing vormt het met meerdere camera’s de gebeurtenissen uit verschillende hoeken en gezichtspunten op te nemen.


Wat is een actiecamera?
De doorsnee actie- of sportcamera bestaat uit een compact camerahuis, vast groothoekobjectief, interne kaartopslag, enkele simpele bedieningsknoppen en een accu. Meestal is er ook een viewerschermpje aan boord of kunt u dat optioneel aanschaffen.
Voor zwaardere beproevingen is er een apart robuust en (spat)waterdicht camerahuis dat de inwendige opnamemodule tegen de elementen en fysiek geweld beschermt. De camera zelf of het speciale camerahuis bevestigt de gebruiker:
- Met een band aan het hoofd of helm;
- Met een klem aan het frame van een voertuig, vaartuig of sportharnas;
- Op een apart statiefje.
Het starten gaat via een druk op de knop bij het camerahuis of via een afstandsbediening. Let er bij 3D op dat beide camera’s tegelijk synchroon starten met opnemen! Bediening op afstand kan tegenwoordig ook per smartphone. De kwaliteit van de videobeelden varieert van standaard DV tot Full HD. Onder normale lichtomstandigheden ziet het beeld er meestal aardig uit. Bij matig licht kan het videobeeld snel groezelig worden. Van het geluid moet u zich kwalitatief gezien niet veel voorstellen.
Tegenwoordig zijn er al tal van typen actiecamera’s op de markt. Behalve eigen ontwerpen van gerenommeerde merken ook diverse look a likes. Bij de goedkopere modellen kan de kwaliteit tegenvallen.


GoPro Hero 3
Tot de klassiekers van de actiecamera’s behoort de GoPro Hero-familie. Veel nagedaan maar doorgaans niet overtroffen in beeldkwaliteit en functionaliteit. Het topmodel is de zwarte uitvoering (€ 499,-), maar uiteraard duurder. Voor het vakantiebudget komt de zilveren uitvoering (€ 349,-) in aanmerking. Deze actiecamera kan op de body/huis zelf of op afstand bediend worden per app en smartphone (iOS). Maximaal zijn met de afstandsbediening tot 50 camera-eenheden te besturen. De bediening op de Hero zelf gaat via drie knoppen en een aanraakschermpje.
Het opgeslagen videoformaat in HD op 25 of 50P valt voor dit type camera best goed te noemen. Ook het geluid is niet slecht. De zwarte uitvoering is meer lichtsterk en heeft minder kleine beeldfoutjes. Het GoPro Hero-systeem kent diverse bevestigingsaccessoires en behuizingen. De camera valt ook onder water in te zetten.


EDITORS' CHOICE