NIEUWS

Polarisatiefilter


Ulco Schuurmans | 24 oktober 2014

Het circulaire polarisatiefilter is eveneens een belangrijk filtertype voor zowel video als foto. Dit draaibare (regelt het effect) filter doet drie dingen:
1. Vangt reflecties in glas, metaal en water weg.
2. Maakt de luchten donkerder. Het polafilter is bekend van het prachtige diepe blauw van lucht en water. Ook groen in de natuur wordt een stuk dieper groen.
3. Verhoogt de algemene kleurverzadiging (diepe kleuren) en het contrast.
Een handig neveneffect is een lichte grijswerking. Ook het polafilter vangt licht weg afhankelijk van de gekozen instelling.
Let er altijd op dat het beoogde polafilter geschikt is voor het modelcamera. Anders kunnen er problemen met de scherpstelling, 3D-opnamen en juiste belichting van komen. Het polarisatiefilter heeft de sterkste werking als de camera op 90 graden van de zon wordt gehouden. Dat wil zeggen de zon staat links of rechts van de fotograaf. Je kunt het effect regelen door aan de vatting te draaien.


Softfocus
Wie een zachte dromerige sfeer wil creëren past een soft(focus)filter toe. Er zijn verschillende manieren om een softeffect aan te brengen. Door het veroorzaken van een aangename onscherpte over het beeld, het verstrooien van het licht (diffuus), het verlagen van het contrast en blur (= een vorm van bewegings-onscherpte).
Softfocusfilters zijn niet duur en het verkregen effect vaak aangenaam. Bij een aantal softfilters is het effect instelbaar. Behalve het verzachten over de gehele linie valt het softeffect ook lokaal in het beeld aan te brengen. Bijvoorbeeld met een centrespotfilter waarbij alleen het beeldcentrum scherp blijft. Of de optische shift bij de lensbaby waarbij een geselecteerd (via het verplaatsen van het shiftelement en het gekozen diafragma) gebied scherp blijft en de rest vervaagt.
Een leuke experimentele manier is om zelf eens weefsels of doorzichtige stof voor het objectief te bevestigen. Een nylonkous, papierentissue of stukje melkglas kan al verrassend goed werken. Tevens zijn diffusorfilters in allerlei pastelkleuren leverbaar voor speciale dromerige tinten.
Blur filters geven behalve onscherpte of een actie-indruk. De bewegingsonscherpte lijkt net door het snel verplaatsen van het onderwerp te zijn veroorzaakt.


Optische effecten
Er zijn diverse typen filters met optische effecten leverbaar. Sterfilters brengen stervormige reflecties om de lichtbronnen in het foto -of videobeeld aan. Er is keuze uit verschillende stervormen met meerdere punten en het aantal sterren in beeld. In geval van een diffractorfilter komt er ook nog eens een prismatisch kleureffect rondom de lichtbron(nen).
Een splifieldfilter splijt de opname zodanig in tweeën dat een object in close-up op de voorgrond en de achtergrond beiden scherp zijn. Multi-imagefilters vermenigvuldigen het gekozen object in de opname een aantal malen. Er zijn verschillende aantallen en weergavepatronen mogelijk.


Gekleurde filters
De belangrijkste toepassing van gekleurde filters is de zwart-witfotografie. De filtertypen geel, oranje en rood versterken in oplopende volgorde steeds meer het beeldcontrast. Bij rood pakt het zwart-witbeeld zeer dramatisch uit.
Bij digitale fotocamera's en camcorders op de instelling in kleur opnemen bestaat het gevaar dat de beeldelektronica het effect van het aangebrachte kleurfilter tracht te neutraliseren. In dat geval kan je beter de interne artistieke filters van de camera zelf gebruiken.
Met gekleurde graduatedfilters kun je zelf op specifieke plaatsen in het beeld een andere kleur aanbrengen.


Welke filters voor op vakantie?
Filters kunnen zeker hun nut bewijzen voor op vakantie. Bij strand, zee en sport vallen een beschermend filter en zonnekap beslist aan te bevelen. Bij veel licht en geen intern grijsfilter een lensgrijsfilter meenemen. Een regelbaar type geeft meer mogelijkheden.
Het polarisatiefilter komt van pas voor het creëren van diep blauwe luchten en het wegvangen van reflecties.

EDITORS' CHOICE