NIEUWS

Voor interviews


Ulco Schuurmans | 14 oktober 2014

Met de RØDE iXY stereomicrofoon op de iPhone ontstaat er een handig en kwalitatief goede opnamerecorder voor interviews. U kunt deze interviews of latere voice-overs/commentaren gewoon uit de hand opnemen. Let daarbij op de juiste spraakafstand. Doorgaans tussen de 20 en 30 cm van de mond.
Behalve uit de hand past de iPhone met microfoon ook op een statiefje. Dat is minder vermoeiend dan om het vast te houden en tevens geschikt voor het opnemen van discussies, sprekers en kleinere conferenties. Een groot voordeel vormt het snel kunnen delen van interviews in de Cloud, Dropbox of e-mail en Twitter-links.


Voor evenementen en muziek
Audioveldrecorders zijn heel handig en kwalitatief gezien ook geschikt voor het opnemen van het geluid bij evenementen. Bijvoorbeeld muziek, toneel/theater, musicals en conferenties. De geluidskwaliteit is dan veelal een stuk beter dan de originele audio-opname van de videofilmende fotocamera of camcorder. Voor de opname zijn wel een statiefje of tafelklem en de juiste opstelling van de iPhone met microfoon vereist.
Een andere toepassing vormt het opnemen van muzikanten en zangers of bandjes. De kwaliteit is in principe voldoende voor het in eigen beheerder vervaardigen van mastertakes.

Praktijk en conclusie
De RØDE iXY stereomicrofoon ontgint de geboden geluidskwaliteit en mogelijkheden van de iPhone 3, 4 of 5 volledig. De geluidsregistratie is van een veel hogere kwaliteit dan bij een camcorder of videofilmende fotocamera doorgaans het geval is. Daarmee is de iXY een geduchte concurrent van de losse budget-veldrecorder voor audio. Met als extra voordeel het via de smartphone direct kunnen delen van de opgenomen geluidsbestanden.

iPhone op de camera bevestigen
De meest elegantie manier om een iPhone op de videofilmende fotocamera of camcorder te bevestigen is via een soort slede met koppeling voor de accessoireschoen (hotshoe mount). Bijvoorbeeld de Flash-Dock en iPhone Hot Shoe Holder. Een andere optie is een soort statiefje met flexibele klemarmpjes in de accessoireschoen. Bijvoorbeeld de daisygrip.
Minder handig is het bevestigen van de iPhone met microfoon aan de statiefschroef in de bodemplaat van de camera. Dat zit zonder een slimme constructie al snel in de weg en u kunt niet overal gemakkelijk bij. Wel een goed alternatief vormt het monteren van de iPhone als veldrecorder op een rig. Lekker vrij en toch goed toegankelijk. En voor de budgetgebruiker biedt klittenband met een veilig lus aan de camera ook bevestigingsmogelijkheden.

De iPhone op statief
Er zijn verschillende statiefjes verkrijgbaar voor het stevig en vrij kunnen plaatsen van de iPhone met microfoon. Er valt onderscheid te maken in tafelstatiefjes, klemstatiefjes en echte cameradriepoten of microfoonstatieven.
Gebruik bij voorkeur een bevestiging die ook echt voor de iPhone is ontworpen. Dat biedt stevigheid en veiligheid tegen losraken en voorkomt beschadigingen. Voorbeelden in deze zijn de flexibele GorillaPod, de Glif beugelhouder voor montage op statief, het minidriepootje de twig en gewoon een mini-bureaustandaard. Op internet valt beneden de € 10,- al veel te vinden.

Werkwijze met iXY-iPhone-audioveldrecorder
Stap 1. Monteer de microfoon met de opname-eenheid op de camera of rig.
Stap 2. Plaats de camera bij voorkeur op een statief. Of gebruik een rig of borststatief.
Stap 3. Gebruik een hoofdtelefoon voor de controle van het geluid.
Stap 4. Start de geluidsapp op en controleer de uitslagen.
Stap 5. Maak een keuze uit een scratch-signaal of een kenmerkend synchronisatiegeluid.
Stap 6. Start de video- en audio-opname.
Stap 7. Controleer regelmatig het geluid op de display van de iPhone. Idem de nog vrije opname capaciteit.
Stap 8. Stop de opname. Zet het opgenomen audiobestand om in het juiste bestandsformaat en exporteer of deel dit.
Stap 9. Laadt bij de montage zowel het video- als aparte audiobestand van de veldrecorder in de tijdlijn.
Stap 10. Synchroniseer het hoogwaardige apart opgenomen audiobestand met de videobeelden.
Stap 11. Verwijder het originele geluid van de videoclip of film.

Prijs
RØDE iXY stereomicrofoon € 179,- (going)

Mafico, www.mafico.com

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  Elac Debut Reference DFR52
  Review
  lees meer »
 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »