NIEUWS

RØDE iXY stereomicrofoon voor de iPhone

Ulco Schuurmans | 14 oktober 2014

Dat de Apple iPhone veel hoogwaardige kwaliteit voor video en audio in zijn mars heeft is genoegzaam bekend. Plaats het juiste accessoire op deze smartphone en u zult versteld staan van de AV-mogelijkheden. De RØDE iXY stereomicrofoon is daarvan een treffend voorbeeld. Heel geschikt voor geluidsopnamen bij video in het veld, het afnemen van interviews en het vastleggen van muziek- of theateruitvoeringen.


De Apple iPhone is niet zo maar een slimme telefoon. Nee, het gaat naast het telecommunicatiedeel ook om een kwalitatief goede computer voor het opnemen en weergeven van video en audio. Zo gaat het bij geluid om een hoogwaardige audiorecorder. Aan de buitenkant zie je het niet zo direct. Plaats echter een uitstekende stereomicrofoon zoals de RØDE iXY in de connector van de iPhone. Laadt vervolgens een van de twee RØDE record-apps in. Er is keuze tussen een gratis Lite-versie en een betaalde professionele versie. En u kunt met geluidsopnamen in de kwaliteit van maximaal 24-bit op 96 kHz sampling (= digitale bemonstering) opnemen. Dat klinkt echt professioneel!
Er zijn in de praktijk drie toepassingsgebieden:
1. Als een veldrecorder voor het geluid op de camcorder of digitale videofilmende fotocamera.
2. Als handrecorder voor het afnemen van interviews.
3. Als audiorecorder voor muziek- of theaterevenementen.


De RØDE iXY stereomicrofoon
Deze microfoon maakt bij binnenkomst al meteen een gelikte indruk. Beide fraai gestileerde zilvergrijze op een draagplateautje gemonteerde microfoonkoppen staan in een mooie plasticglas displaystandaard bovenop de doos.
De RØDE iXY stereomicrofoon meet in totaal niet meer dan circa 5 bij 4 cm. De benaming XY is afkomstig van de opstelling waarbij de beide microfoonkoppen onder een hoek van 90 graden staan. Het gaat om cardiode condensormicrofoons van Ω inch diameter. De stereogeluidskarakteristiek komt overeen met die van de menselijke oren. Het frequentiebereik is 20 tot 20.000 Hz. En de signaalruis (SPL) is 120 dB. De microfoon pikt vrijwel geen bedieningsgeluid op.
Onderaan het microfoonplateau zit de connector voor de Apple iPhone. Bij ons testmodel een grote 30-pens connector voor de iPhone 3- en 4-reeks. Voor de iPhone 5 is een model met de kleinere Lightning-connector of een verloopje nodig. Gewoon correct insteken en de iXY werkt meteen. De uitgang voor de hoofdtelefoon blijft gewoon beschikbaar! N.B.: Desgewenst valt deze microfoon ook op de iPad en iPod te gebruiken.
Voor het bedienen van de microfoon is het installeren van een RØDE rec-app vanuit de App Store vereist. Deze app verzorgt zowel de opnamefuncties als het editen van de opgeslagen geluidsbestanden. Een LED-indicator geeft de werking van de iXY-microfoon aan. Meegeleverd worden een schuimrubberen windkap en een klein doch stevig buideltasje. Optioneel is een bijpassend harig minivachtje, het zogenaamde poesenbontje, verkrijgbaar als optimale afscherming voor stoorgeluiden.

De record-apps
Er zijn twee RØDE record-apps beschikbaar. De gratis Lite-versie verzorgt alleen de basisfuncties en het delen (sharing) van de gemaakte geluidsopnamen. Het binnenkomende geluid staat meteen live als een golfpatroon op de monitor. U kunt de aangemaakte audiobestanden transporteren naar iTunes, de Apple SoundCloud, in de Dropbox of via Internet (FTP). Bijvoorbeeld in de geluidsformaten WAV, AIFF of AAC.
De betaalde versie van € 5,49 biedt onder andere extra effecten, een volwaardige parametrische equalizer, montagefuncties (cut, copy, paste, crop), normalisatie van het volume, de gain (versterking) aanpassen, meer verschillende samplingrates, extra exportformaten en regelbare ruisonderdrukking. Verder zijn aan boord: Een compressor expander voor respectievelijk de correctie van te hard of te zacht geluid. Filters voor hoge (high-pass) en lage (low-pass). Geo- en foto-tagging.
Hoewel niet duur vinden wij dat de volledige versie best wel gratis had mogen zijn. Je kunt bijna niet zonder om de geboden functionaliteit van de RØDE iXY volledig te benutten. Behalve de eigen RÿDE-apps is de iXY tevens compatibel met tal van andere audio-apps voor de iPhone.


Voor video
Het gebruik van de RØDE iXY met iPhone op de camcorder of videofilmende fotocamera is vooral bedoeld om een betere opnamekwaliteit en extra bewerkingsmogelijkheden te verkrijgen. U bevestigt de iPhone met iXY-microfoon via een adapter op de camera. Bijvoorbeeld een houder voor de iPhone die in de accessoireschoen geschoven wordt. Er zijn ook constructies via de statiefschroef of met klittenband mogelijk.
In de praktijk is er met deze combinatie gewoon sprake van een veldrecorder voor audio. Een volwaardig en bovenal ook echt hoogwaardige geluidsrecorder. U start de iPhone met RØDE iXY stereomicrofoon gelijktijdig met de video-opname.
Dan de synchronisatie. Het is mogelijk om een zogenaamd scratch signaal af te geven voor de eigen geluidsopname van de camera. Verbindt daartoe de microfoonuitgang van de iPhone met de audio/mic-in van de camera. Bij de montage is het door de camera opgenomen geluid dan de referentie voor het monteren van het met de iPhone-veldrecorder opgenomen geluid. Een andere optie is om bij het opstarten een kenmerkend geluid, bijvoorbeeld handgeklap, toe te voegen. Naast het synchroniseren in de tijdlijn van het montagepakket kunt u daarvoor ook software als Plural Eyes inzetten.
Natuurlijk valt er ook gewoon zelf met de iPhone te videofilmen waarbij de ingestoken iXY-microfoon een betere geluidsregistratie dan de interne microfoon biedt. In de meeste gevallen herkent de camera-app gewoon de RØDE iXY als in te zetten microfoon.


EDITORS' CHOICE