REVIEWMoon Audio

Top Combo

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Werner Ero | 01 september 2014 | Fotografie Fabrikant | Moon Audio

Samen met de prachtige zachtheid en doortekening in het hoog en het ongekleurde maar toch ook klankkleurrijke middengebied, krijgt alle muziek een boost in zowel de zeggingskracht als in het ontspannen genieten van muziek. Voor mij een werkelijke verademing ten opzichte van een grote hoeveelheid tegenwoordige luidsprekers, waar het soms alleen nog maar om een bijna overmatige detaillering, een overtrokken helderheid en een te droog midden- en laaggebied lijkt te gaan. Zeker wanneer het ook nog eens samen met klasse D versterkertechniek wordt gecombineerd, ontstaat dan een set-up waar uiteindelijk enkel nog maar een zeer beperkte hoeveelheid software aanvaardbaar op af te spelen is.

Echter niets van dit alles bij deze genereus, volbloedig en tevens mooi ongekleurd klinkende 3,5 weg luidsprekers. Weergevers die ook nog eens opmerkelijk vergevingsgezind zijn wat betreft hun plaatsing. Zelfs op een centimeter of 40 van de achterwand, blijft het laag nog volkomen vrij van storende dreun of andere resonantie artefacten en dat zal veel mensen als muziek in de oren klinken. Maar de positieve kwaliteiten blijven gelukkig niet beperkt tot alleen maar een diep, krachtig en sonoor laag. Want ook het midden en hoog maken een buitengewoon goede indruk. Deze gebieden zijn zacht, melodieus en ook hier opvallend vrij van storende kleuring of resonanties. Met name de 30 mm softdome tweeter maakt veel indruk door zijn grote openheid en zuiverheid in combinatie met klankkleur en verfijning. Het wordt misschien al een beetje saai, maar ook qua stereobeeld kan ik maar bar weinig kritiek op deze stoere Duitsers geven. Bij het opstellen hoeven ze maar weinig te worden ingedraaid om een heel stabiel en vooral groots stereobeeld te kunnen presenteren.

Het geluid komt daarbij duidelijk buiten beide luidsprekers, wat ik zelf altijd erg aantrekkelijk vind. Het hoogtebeeld is niet echt uitgesproken hoog, maar wordt hierbij goed geholpen door de aanzienlijke hoogte van de kasten zelf en het dieptebeeld is bij een opstelling dicht bij de muur gewoon goed en heeft een mooie ruimtelijke indruk. Bij een meer vrijstaande opstelling krijgt het echter bijna letterlijk vleugels en gaat dan prachtig virtueel door de achterwand van de luisterruimte. Is er dan geen enkele kritiek op deze luidsprekers te geven? Eigenlijk kan ik maar één kleine kanttekening plaatsen. De Classic 30 bezit namelijk een lichte terughoudendheid in het hoge middengebied. Hierdoor klinkt zelfs slecht opgenomen software nog steeds goed verteerbaar, maar wordt ook het volume van met name vrouwenstemmen op een bepaalde manier wat zachter en minder luid weergegeven. Het mooie is dan weer dat deze waarneming een heel eind kan worden geëlimineerd wanneer de twee Moon Nēo componenten in de keten worden geplaatst. Want in tegenstelling tot de zeer evenwichtig en enigszins voornaam klinkende (duurdere) Moon Evolution componenten, blijkt de Nēo serie net een belangrijk stukje meer pit te hebben.

Er is gewoon sprake van een wat nadrukkelijk gepresenteerd temperament, maar ten opzichte van de duurdere broers en zussen, ook een ietwat dunner geluid. Het is niet veel, maar juist genoeg om in dit geval samen met het verzadigde en volle geluid van de Audio Physics een match made in heaven te vormen. Ook de zuiverheid, ruimtelijke eigenschappen en het verdere evenwicht van deze Nēo’s, sluiten werkelijk perfect aan bij deze Duitse representanten. Eindresultaat is een totaal systeem wat veel meer is dan de som der delen en een muzikale zeggingskracht, balans en muzikaal plezier kan leveren, wat zelfs de vergelijking met dubbel zo dure systemen niet hoeft te schuwen!

Conclusie 
Drie verschillende producten, één gedachte. Ook al volgen zowel Moon als Audio Physic ieder hun eigen weg, deze producten passen zo naadloos in en bij elkaar dat er een totaalsysteem is ontstaan wat de muzikale essentie ten volle raakt. Hier staat feitelijk de ideale set-up voor mensen die vooral naar muziek willen luisteren en daarbij zo min mogelijk aan tweaken of het alsmaar opwaarderen naar ‘betere’ componenten willen worden herinnerd. De set bestaat bovendien uit muzikale alleseters en dit is dan ook een van de zeldzame systemen waarbij echt alle soorten muziek goed tot hun recht komen. Is het dan de ideale setup voor iedereen? Nee, zover wil ik niet gaan omdat vooral de Audio Physic Classic 30 wel over een duidelijke eigen signatuur beschikt. Mensen die van een super eerlijke en meer neutrale weergave houden of gewend zijn, zullen al vrij snel de kleine omissie in dit systeem detecteren. Maar voor iedereen die op gloedvolle en bezielende wijze eindelijk weer eens naar een echt goed en betaalbaar totaalsysteem wil luisteren wat alle muziek echt recht doet, is dit zonder meer de meest geslaagde combinatie die ik in jaren heb gehoord! What Else? 

Prijzen
Audio Physic Classic 30 fineer € 3.650,- (per paar)
Audio Physic Classic 30 hoogglans wit/zwart € 3.950,- (per paar)
Audio Physic Classic 30 speciaal glas – 8 kleuren € 4.250,- (per paar)
Moon Neo 260D cd transport € 1.650,-
Moon Neo 32 bit DAC-Module €  850,-
Moon Neo 340i D2PX € 4.390,-

More Music


EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  Primeur: Bowers & Wilkins 700 Signature
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  NAD M33: grensverleggend
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »