REVIEWRotel

Luisteren

Werner Ero | 30 augustus 2014 | Fotografie Fabrikant | Rotel

Twee op het eerste gezicht heerlijk conservatief en robuust gestileerde apparaten, die gezien hun royale uitrusting echter weldegelijk helemaal bij de tijd zijn. Voor wat betreft de verdeling van de aansluitmogelijkheden heeft Rotel denk ik een verstandige keus gemaakt om niet zowel de cd-speler als versterker, met hetzelfde aantal digitale ingangen uit te rusten. Dit scheelt niet alleen fors in de productie- en verkoopprijs van de RCD-1570, maar draagt ook bij aan de uiteindelijke geluidskwaliteit. Want hoe meer een product zich kan toespitsen op zijn kerntaak, hoe beter het doorgaans gehoormatig zal presteren. Omdat ik verwacht dat beide apparaten doorgaans als set zullen worden aangeschaft, heb ik ze het grootste deel van de luistersessies dan ook samen gebruikt. Toch heb ik aan het begin ook even ieder apart genomen. Waar de cd-speler absoluut goed werk doet, is in het laten horen van de typische muzikale deugden die de Wolfson DAC normaliter zo typeert. Oftewel een relatief volle tonaliteit met een vloeiend en melodieus middengebied en een iets rond karakter.

De speler is daarbij behoorlijk snel en reageert voldoende vlot op de verschillende bedieningscommando’s. De versterker blijkt al snel op een nog wat hoger niveau te spelen en hoort zowel qua mogelijkheden als weergavekwaliteit, zelfs in het boven segment van zijn prijsklasse thuis. Qua karakter roept de RA-1570 inderdaad al snel de herinnering aan de gloriejaren van Rotel op. Het geluid is daarbij zowel beheerst als levendig en het stereobeeld is zowel mooi groots tot zelfs buiten de luidsprekers, als breed en behoorlijk diep. Ook qua tonale balans valt er eigenlijk maar weinig aan te merken en blijkt de versterker over een heel egale energie- en klankkleurverdeling van hoog tot laag te beschikken. Maar het meest belangrijke aspect aan deze combinatie als duo, vind ik eigenlijk toch het neerzetten van mooie muzikale spanningsbogen. Rotel behoort trouwens inmiddels alweer een behoorlijk aantal jaren bij de Bowers & Wilkins groep, en het is dan ook niet toevallig dat de RA-1570 versterker klankmatig voortreffelijk samengaat met de hier voor een andere test eveneens logerende CM 10 luidsprekers. Organisch, vloeiend en verfijnd zijn de kernwoorden van dit mooi doorwrochte samenspel. Maar ook met de andere hier aanwezige luidsprekermerken en modellen blijkt het Rotel-duo mooi te combineren, waarbij het heel mooi is dat het totaalkarakter maar nauwelijks mee veranderd. Naast cd heb ik afsluitend ook het nodige via USB gestreamd en zoals verwacht gaat dit ook voortreffelijk. De verschillen met cd zijn in dit geval kleiner dan gebruikelijk, wat het nodige zegt over de inwendige digitale signaalbehandeling binnenin deze versterker. Kortom een systeem wat in zijn totaliteit in staat is keer op keer te boeien. Iets wat lang niet alle concurrenten zelfs in deze prijsklasse is gegeven.

Conclusie
Ook al heb ik op dit moment geen ervaring met het prestatieniveau van de andere actuele Rotel-producten. Wat deze RCD-1570 cd-speler en vooral de RA-1570 versterker in ieder geval betreft, kan ik alleen maar zeggen dat het merk goed en gedegen werk heeft afgeleverd. Het prestatieniveau is daarbij zelfs dermate hoog, dat ik durf te zeggen dat het tegenwoordig Japans/Engelse merk weer volledig terug is in de voorhoede van de mainstreammerken. Deze twee apparaten zijn gewoon zonder meer goed en degelijk gebouwd, hebben een verfijnde en moderne uitstraling, bezitten veel nuttige gebruiksmogelijkheden en zijn in staat om een veelvoud aan luidsprekers probleemloos aan te sturen. Vooral de egale klankbalans zonder vervelende pieken en dalen, gecombineerd met de prettig in het gehoor liggende klank, zal veel mensen aanspreken. Kernwoorden zijn hier: bezielend, organisch, dynamisch, verfijnd en betrokken. Uiteraard kan het altijd beter, maar voor wie binnen deze prijsklasse een tweetal apparaten zoekt die net zo multifunctioneel inzetbaar zijn en net zo goed klinken als ze er uit zien, zal toch flink verder moeten zoeken. Een prestatie van formaat.

Rotel RCD-1570 cd-speler: € 899,-
Rotel RA-1570 geïntegreerde versterker: € 1.499,-

B&W Group Nederland, tel: 020-5602940
e-mail: info@bwgroup.nl, www.bowers-wilkins.com

MERK

EDITORS' CHOICE