REVIEWRotel

Review Rotel RA-1570 en RCD-1570


Werner Ero | 30 augustus 2014 | Fotografie Fabrikant | Rotel

In een tijd waarbij steeds meer mainstream-merken op hun schreden terugkeren naar klassiek vormgegeven stereo-apparaten, moet een fabrikant die in dit segment opereert dus nogal wat moeite doen om nog enigszins boven dit drukbezette maaiveld uit te steken...

Voor veel van deze vaak weinig inspirerende ‘me too’ apparaten, haal ik eerlijk gezegd doorgaans mijn neus op. Vooral omdat hun klassieke uiterlijk vaak misleidend is voor de werkelijke onderhuidse kwaliteiten. Maar voor het al in 1966(!) opgerichte van origine Japanse familiebedrijf Rotel, maak ik graag een keer een uitzondering. Niet omdat ook Rotel in de afgelopen tien jaar nu altijd de best klinkende producten vervaardigde, maar vooral omdat importeur Bowers & Wilkins mij voorafgaand mededeelde, dat bij de nieuwe RA-1570 versterker en RCD-1570 cd-speler, de vroegere Rotel-klankeigenschappen weer helemaal aan boord zijn.

Als ex-bezitter van een vroegere Rotel 840 BX3-versterker, was dat voor mij de doorslaggevende reden om nieuwsgierigheid voor deze nieuwe representanten van het merk op te wekken. Mijn eigen Rotel-versterker maakte in de jaren negentig deel uit van de roemruchtige 840 serie en is achteraf de een-na-laatste BX-versie die toen is uitgebracht. Voor die tijd was de versterker met zijn 2 x 50 Watt vermogen gemiddeld krachtig, maar in geval van bijpassende luidsprekers, wel goed in staat om een weergaveniveau te bereiken die ruim boven zijn prijsklasse uitstak. Vooral de opvallend goede, natuurlijke klankkleuren in combinatie met een levendig karakter, een groots en los stereobeeld en de no-nonsense uitstraling, waren redenen die mij op dat moment voor Rotel lieten kiezen.

De RCD-1570 cd-speler

RCD-1570
Ook al ben ik in deze streaming audio tijden tot op heden nog steeds fervent voorstander van het medium cd, toch ben zelf ik nog enigszins verbaasd wanneer ik zie dat deze Rotel RCD-1570 nog daadwerkelijk een echte dedicated cd-speler is! Oftewel buiten de single ended (RCA) en gebalanceerde (XLR) analoge uitgangen en naast een enkele coaxiale digitale uitgang, zijn er verder geen digitale ingangen of andere voorzieningen op deze speler aanwezig. Voor dat iedereen nu gaat roepen dat zoiets toch niet meer van deze tijd is, vind ik dit als ik ook even kort de bijbehorende RA-1570 geïntegreerde versterker er bij betrek, een hele slimme en goede keuze. Want niet alleen kan de techniek in de cd-speler in dit geval nu eens echt zijn volledige specialisatie en aandacht op het zo optimaal mogelijk afspelen van de cd richten. Maar Rotel heeft ook bewust in dit geval de versterker tot zenuwcentrum uitverkoren.

Daarbij zijn ruim voldoende analoge en digitale in- en uitgangen aan boord om letterlijk iedere configuratie en situatie de baas te kunnen. Terug nu naar de RCD-1570 cd-speler die met zijn afgeronde en enigszins glimmende hoekprofielen, een duidelijke hint naar het Rotel verleden zoals mijn ex 840 BX3 versterker geeft. Toch is deze nieuweling met zijn afmetingen van 43 cm breed, 9,3 cm hoog en 32 cm diep niet alleen een stukje hoger, hij toont ook door het geborstelde aluminium front, het ingegraveerde Rotel logo en de chique afgeronde druktoetsen, allemaal een stuk voornamer en beter afgewerkt. Zelfs het voor huidige maatstaven best hoge gewicht van 6,7 kilo, draagt bij aan een solide eerste indruk. Een slot loading mechanisme vervangt trouwens bij deze speler de gammele plastic ladeconstructie die we helaas in de nadagen van cd op eigenlijk te veel discspelers tegenkomen. Zo’n ‘brievenbus’ is overigens wel even wennen maar blijkt in de praktijk gewoon goed en zonder problemen te werken. In deze RCD-1570 maakt Rotel tenslotte gebruik van de als zeer muzikaal bekendstaande Wolfson WM8740 24 bit/192 kHz DAC en zijn naast de mooi gescheiden opbouw van het digitale en analoge gedeelte, ook twee over gedimensioneerde voedingstransformatoren zichtbaar.

Rotel RA-1570 versterker

 

RA-1570
In tegenstelling tot de conservatieve RCD-1570 cd-speler is de RA-1570 geïntegreerde versterker (43 cm breed,14,5 cm hoog en 35 cm diep) letterlijk het omgekeerde. De uitrusting is namelijk bijzonder compleet te noemen, met naast één paar analoge RCA uitgangen, één paar XLR en vijf paar RCA ingangen (waaronder een phono MM ingang), ook twee coaxiale S/PDIF, twee optische Toslink en twee asynchrone USB ingangen. De USB aansluiting op de achterzijde is hierbij bedoeld voor een pc/laptop, terwijl de ingang op de voorzijde niet alleen de signalen accepteert van de verschillende mobiele muziekdragers, maar tevens gebruikt kan worden voor de bijgeleverde Bluetooth-dongle.

De achterzijde van de versterker

En daarmee ben ik er nog niet, want bij deze 2 x 120 Watt aan 8 Ohm versterker, is zelfs ook nog het voor- en eindversterkerdeel te scheiden. Hierdoor kan er indien gewenst van bijvoorbeeld een andere eindversterker gebruik worden gemaakt, maar is het ook mogelijk om er een subwoofer op aan te sluiten. Net als bij de cd-speler, toont ook het front van de versterker ondanks het grote aantal mogelijkheden opvallend opgeruimd en overzichtelijk. Naast de flinke fronthoogte heeft Rotel naast enkele rijen van dezelfde afgeronde drukknoppen, vooral hulp ingeroepen van een grote informatieve display met menusturing. Met zijn gewicht van 13 kilo en een maximale stroomopname van maar liefst 400 Watt, verbaast het mij dan ook niet wanneer onderhuids blijkt dat er een forse ringkerntrafo aanwezig is. Net als bij de cd-speler is ook hier weer een duidelijke scheiding tussen voor- en eindversterkerdeel zichtbaar, waarbij wederom een Wolfson WM8740 DAC chip de conversie van digitale naar analoge signalen voor zijn rekening neemt.

MERK

EDITORS' CHOICE