REVIEWSony

In de praktijk

Ulco Schuurmans | 28 augustus 2014 | Fotografie Fabrikant | Sony

Zoals we van Sony gewend zijn, is het 10 maal objectief van goede kwaliteit. In de 3D-modus bedraagt het maximale zoombereik 12 maal en bij 2D 17 maal. Deze sterkere vergrotingen bereikt de TD20 door een deel van de sensor te benutten (als het ware een kleinere beelduitsnede te maken). Zoals gebruikelijk is de groothoek aan de krappe kant. Circa 30 mm bij 2D en 37 mm bij 3D. De stereoscopische afstand tussen het linker en rechter oog (interoculair) meet 2,1 centimeter. Dat heeft voordelen voor 3D-opnamen in het ‘dichtbij gebied’. Tot op 30 cm ontstaat een boeiend perspectief. Op grotere afstanden betaalt de camera tol voor de geringere interoculaire afstand. Hoe verder weg de objecten, des te minder ruimtelijk het beeld werkt.

Zoals bij alle niet professionele 3D-camera’s wordt aangeraden om geen onderwerpen op een grotere afstand dan 5 tot 6 meter op te nemen. Daarbinnen ziet het 3D-beeld van de Sony HDR-TD20 er prima uit. Het automatisch bewaken van de 3D-convergentie houdt deze camcorder binnen de veilige toleranties. De beeldruis is heel gering en de beeldstabilisator doet zijn werk naar behoren. Hoewel 3D altijd om veel licht vraagt vallen de prestaties bij een wat lager omgevingslicht reuze mee.

De TD20 is aanmerkelijk kleiner en lichter dan zijn voorganger de TD10. Toch ligt deze compacte 3D-camera lekker in de hand en is perfect in balans. Er is geen zoeker beschikbaar. Het 8,9 cm 3D display met 540.000 pixels vervangt deze lang niet slecht. Het geluid is verrassend goed voor dit type camcorder en heeft zelfs Surround Sound in huis. De opslag vindt plaats op de Memory Stick Duo, SDXC-kaart of het ruim bemeten 64 GB interne geheugen. Tot de in/uitgangen behoren HDMI, USB, FBAS, microfoon in en hoofdtelefoon uit.

Aan de slag
Voor wie lekker op de automaat 3D wil opnemen, is de Sony HDR-TD20 een goede keuze. Het stereoscopisch beeld blijft tot circa 6 meter een lust voor het oog en het geluid klinkt heel goed voor een compacte camcorder. De meer professionele gebruiker kan struikelen over het gebrek aan en soms lastig te bedienen handmatige functies. Dit type camcorder ambieert niet meer dan eenvoudige instellingen voor het beregelen van de belichting, witbalans, aanpassing van de sluitertijden en manuele scherpstelling via een wieltje. Meer heeft de beoogde gebruikersgroep ook niet nodig. Al met al steekt er toch veel aan 3D-kracht in deze Sony HDR-TD20.

Sony HDR-TD20:  € 1630,-
Sony, www.sony.nl


EDITORS' CHOICE