REVIEWSony

Review Sony HDR-TD20 3D camcorder

Ulco Schuurmans | 28 augustus 2014 | Fotografie Fabrikant | Sony

We zijn al weer aan de tweede generatie 3D-camcorders toe. Ook dit type camcorder volgt de trend van steeds kleiner en lichter. Dat behoeft echter beslist niet minder prestaties qua beeld en geluid te betekenen. In het geval van de Sony HDR-TD20 schuilt achter de twee blauwe ogen van het stereoscopisch objectief namelijk toch een relatief zwaargewicht in deze hobbyklasse.

Wie 3D bij Sony kiest krijgt hoogwaardige MVC datastromen. Daarmee zijn goede HD videobeelden neer te zetten en er komen steeds meer montagepakketten om het stereoscopisch materiaal tot een fraaie 3D videofilm te bewerken. En is er even geen 3D voorhanden, dan herkent de editing-software en de video-afspeler het opgenomen materiaal gewoon als MPEG4 in 2D.

Je koopt natuurlijk de Sony TD20 voor 3D, en dat is ook voor de amateurfilmer allerminst een slechte investering. Wat er niet allemaal aan hoogwaardige kwaliteit in het camerahuis en stereoscopisch objectief steekt...dat is de winkelprijs van rond de € 1.550,- echt wel waard. Wie meer 3D-noten op zijn of haar zang heeft, zal meer dan het dubbele bedrag dienen te investeren. Bijvoorbeeld om het geluid handmatig te kunnen bijregelen, of het stereobereik nog beter in de vingers te krijgen.

3D- en 2D-formaten
Bij 3D neemt de Sony HDR-TD20 camcorder op in het 50i videoformaat. De opgenomen data schrijft deze camcorder als MVC op 28 Megabits per seconde weg. Gelukkig wordt dit stereoscopisch MVC-formaat tegenwoordig door steeds meer montageprogramma’s geaccepteerd. Wel van te voren terdege controleren of uw montagepakket dit 3D-formaat kan verwerken en de computer daarvoor krachtig genoeg is!

Voor de opname in 2D is er keuze uit 50P, 25P en 24P weggeschreven in AVCHD. De ¼ inch grote sensor is een 5,4 Megapixel CMOS-type. De beide (stereo) beeldsensoren kwijten zich meer dan goed van hun taak bij HD 3D en 2D beelden die aan 2 Mps voldoende hebben. Voor hoge resolutie foto’s is deze CMOS-sensor echter wat aan de magere kant. De specificaties spreken wel van 20 Mps still foto’s maar dat hoge aantal beeldpuntjes haalt de camera alleen door er slim beeldinformatie bij te rekenen. Maar goed, de hobbyist zal de TD20 voornamelijk kopen om er mee te videofilmen. Aardig is dat er moderne fotomogelijkheden – zoals het herkennen van gezichten en lachen –, geotagging plús een flitser aan boord zijn.


EDITORS' CHOICE