ARTIKEL

Zijn diepste wens

Dieter van den Bergh | 22 juli 2012

Respect
“Ik heb mede hierdoor enorm veel respect voor muzikanten. Ik geef ze bijna altijd geld op straat. Soms te vaak, dat mijn vrouw zegt: ‘maar je hebt al vier keer iets gegeven vandaag!’ Dat zouden meer mensen moeten doen, geven, maar wij zijn een angstig, zuinig volkje. Ik vind het van enorme durf getuigen dat iemand op de straathoek Blowing in the Wind gaat staan te spelen. Of het nu goed of slecht klinkt, dat doet er niet toe. Je moet het maar doen.”

Topsport
“In de jaren zeventig ben ik in de sport verzeild geraakt, maar de muziek bleef. In 1977 gingen we met het nationale basketbalteam naar een concert van The Eagles in Stockholm. Allemaal blowen natuurlijk, en de coach had niets door. Samen naar concerten gaan met sportteams is er tegenwoordig geloof ik niet meer bij. Ik geloof tenminste niet dat mijn kinderen (Nynke en Tjerk, beiden topsporters, red.) het gedaan hebben. Tegenwoordig heeft iedereen een iPod op z’n harsens.”

Lance & Tiësto
“Met Erik Breukink kon ik heel goed over muziek bomen, die had altijd aardige, gangbare muziek bij. De wielrenners van nu hebben allemaal DJ Tiësto op hun kop. Ik vind dat geen mindere muziek, het is gewoon anders. Die jongens hebben niks met Jay and the Americans of Them, ik heb niets met DJ-muziek, al kan ik me wel voorstellen dat je daar harder van gaat fietsen. Lance (Armstrong, red.) houdt van Jimmy Vaughan, dat delen we. Ik heb hem ooit een keer Mirror Ball van Neil Young gegeven, vond-ie fantastisch. De muziek van zijn ex Sheryl Crow vind ik niet zo goed meer. Haar eerste cd’s waren aardig, nu is ze wel erg commercieel.”

Vuelta
“Ik probeer alles bij te houden. Ik koop de drie grote muziekbladen Q, Uncut en Mojo iedere maand in de kiosk. Ook lees ik het Nederlandse Heaven, al luister ik met niet zoveel dedain als zij naar muziek. Ik heb ooit twee keer een liedje gedownload, maar dat was teveel gedoe. Koop al jaren op vaste adressen mijn muziek. In Madrid zit de beste cd-zaak van de wereld. Je kunt precies zien wanneer ik daar geweest ben; altijd in de eerste week van september, rond de finale van de Vuelta. Dan is er steevast zo’n vierhonderd euro afgeschreven van mijn rekening. De FNAC in Bordeaux is ook fantastisch, daar zit echt een muziekliefhebber op de afdeling inkoop. Ook de FNAC in Parijs is okay. In Nederland zijn Sounds in Venlo en Plato in Groningen de beste zaken ‘to be’. Daar kan ik niet beneden de tweehonderd euro weglopen.[Lachend] Dit tot ongenoegen van mijn vrouw die me altijd voortijdig mee wil slepen.”

Long Blond Animal
“Ik hecht aan goed geluid, heb me ook echt laten informeren over een mooie hifiset. Ik heb net een nieuwe draaitafel van Pro-ject, heb een afspeelset van NAD en speakers van Thorens en Chario. Die staan echt overal in mijn huis. Als ik moet blazen, dan kan het, ook omdat ik in een huis woon waar dat mogelijk is. Vaak gebeurt het niet, maar wel minimaal één keer in de twee maanden. Dan draai ik Long Blond Animal van Golden Earring, puur om te genieten. Ben dan vaak moe, van dat nummer word ik opgewekt.”

Diepste wens
“De Earring heb ik altijd enorm gewaardeerd. Zowel de groep als de personen. Die jongens  hebben een ongelooflijk sterke instelling. In de jaren zeventig reisde ik eens door Amerika en hoorde Radar Love op de autoradio. Er ging een ongelooflijk gevoel van trots door me heen. In oktober komen ze bij mij in Haarlem spelen, maar ik heb dan net een vakantie geboekt. Ik denk er serieus over om een week later te gaan, zodat ik er toch bij kan zijn. Deze oude lul van 64 gaat maar al te graag kijken bij een stel andere, even oude lullen, die nog als stoere rockers op het podium staan. Zij wel. Mijn diepste wens is ooit nog met de Earring op het podium te staan om een potje mee te rocken. Dat gaat helaas niet gebeuren, weet ik ook wel, daarvoor heb ik genoeg zelfkritiek.”

Sentimenteel
“Als ik zie dat Ray Davies komt, dan moet ik daar heen. Lekker luidkeels meezingen met Dedicated Follower of Fashion. Het gaat me in de muziek vooral om de herinnering, de aha-erlebnis. Muziek haalt beelden van vroeger terug, dat is de kracht. Ja, ik ben ernstig sentimenteel. Bloasmuziek van Gé Reinders vind ik een prachtig nummer. Ook Gerard van Maasakkers heb ik in de kast staan. Dat zegt genoeg.”

Op reis
“Op reis gaan ruim drieduizend songs mee op mijn iPod en altijd 25 cd’s voor in de auto. Meer passen er niet in mijn mapje. Als ik rust wil hebben, is er altijd de muziek. Welke cd’s er meegaan beslis ik altijd pas een dag van te voren. Ik ben heel streng voor mezelf. Ook voor de redactie van De Avondetappe trouwens. De muziek die onder de filmpjes gebruikt wordt, kies ik zelf. Vaak instrumentale muziek. Ik heb thuis een schap vol instrumentaal. Ennio Morricone is erg geliefd.”


EDITORS' CHOICE