ARTIKEL

Doorstart zit er niet in voor Vi-Fi

Redactie HiFi.nl | 21 april 2011

Afgelopen week werd bekend dat de rechter het faillissement over ConTekst Publishers heeft uitgesproken. Daarmee gaan de hifi- en videotijdschriften ProAudioVideo (voor de professionele AV-wereld) en Vi-Fi verloren, want die werden door ConTekst uitgegeven. Het faillissement werd aangevraagd door moedermaatschappij V&Z Beheer, waar ConTekst Publishers bv sinds 1996 deel van uitmaakte. Die aanvraag was op haar beurt weer een gevolg van een door de bank afgedwongen reorganisatie van de moedermaatschappij. HiFi.nl vroeg Hans Beekhuyzen, directeur van ConTekst, hoe het zo ver heeft kunnen komen.

Beekhuyzen klinkt vermoeid aan de telefoon, maar is wel bereid om tekst en uitleg te geven. “2010 was slecht jaar. Voor tijdschriften, maar ook voor andere (online) uitgaven. Begin dit jaar kregen we te horen dat we in 2011 wel gewoon door zouden gaan, maar drie weken geleden hoorde ik geheel onverwacht dat de stekker er uit getrokken zou worden. De holding waar ConTekst onder viel, moest van de bank alle activiteiten afstoten die geen winst maakten. En tsja, met een tijdschrift maak je pas in de tweede helft van het jaar winst, als de contributies binnen komen en de advertenties betaald worden”, aldus Beekhuyzen, die benadrukt dat hij geen oordeel wil vellen over wie er ‘schuldig’ zou zijn aan het faillissement van ConTekst.

“Een doorstart zit er niet in”, zegt Beekhuyzen desgevraagd. “Bladen maken is gewoon niet te doen op dit moment, je krijgt niet eens de exploitaite dekkend.” Dus abonnees kunnen naar hun contributie fluiten? “Daar ga ik niet over, de curator bepaalt wie wat terug krijgt. De belastingdienst en het UWV staan vooraan als er wat te verdelen valt. Ik acht de kans klein dat er daarna nog wat over is om onze abonnees hun geld terug te kunnen geven”, legt Beekhuyzen uit. “Maar, dat wil ik graag benadrukken, we hebben heel veel reacties gehad van lezers. Idem van importeurs en andere contacten. Niemand reageerde negatief naar ons toe, iedereen leeft mee. Hartverwarmend.”De vier vaste werknemers van ConTekst komen dan ook allemaal zelf op straat te staan. “Ook ik ja”, zegt Beekhuyzen. “Ik was als directeur gewoon in loondienst. Marcel (Kornegoor) heeft ondertussen al wel ander werk gevonden. Gelukkig maar. Het team was waanzinnig, hen valt echt niets te verwijten.” En de eigen plannen voor de toekomst? “Ik ben al gevraagd voor websites en trainingen, ook vanuit het buitenland, maar momenteel ben ik nog volop bezig met het verleden en in het heden ben ik vooral erg moe. De toekomst komt daarna pas.”


Op de redactie van HiFi.nl wordt Vi-Fi tot het laatste nummer gelezen.


EDITORS' CHOICE