(Gesponsord artikel)ARTIKELSonus faber

Kabels en versterking

Als we de bekabeling – geen onbelangrijk onderdeel – vanuit de luidsprekers volgen, komen we bij de kern van de set: twee imposante apparaten van PrimaLuna. Maar laten we eerst even bij die kabels blijven. Harry heeft de set aangesloten met het ‘instap’-model uit de AudioQuest Tree Serie-luidsprekerkabels, de Aspen.

Deze kabels zijn opgebouwd uit een zorgvuldige combinatie van Perfect-Surface Copper (PSC) en Perfect-Surface Copper+ (PSC+) in een ‘self-shielding double counter-spiral Hyperlitz’-design. Wat meer dan een hele mond vol is om te zeggen dat de hoogwaardige materialen zodanig in elkaar gevlochten zijn dat de interactie tussen de verschillende strengen voorkomen wordt, om vervorming te verminderen. Ook moet hardheid geëlimineerd worden, en helderheid verbeterd.

PrimaLuna
Dan de aansturing: een cd-speler en geïntegreerde buizenversterker van PrimaLuna, respectievelijk de ProLogue Premium cd-speler – ook wel de SuperTubeClock genoemd – en de DiaLogue Premium Integrated Amplifier. “Waarom is PrimaLuna geen groter merk?”, vraagt Harry zich hardop af. “Daar snappen we eigenlijk niets van. Het is een ongekende klasse wat deze combinatie weet neer te zetten – en als je nog een stap hoger wil gaan, moet er echt serieus geld bij om dat te bereiken.”

De PrimaLuna cd-speler beschikt over een volledig Dual Mono design met een buizen-rectified power supply, 24-bit/192kHz USB-input en Burr Brown SRC4192 DAC. “De PrimaLuna heeft een waanzinnige afwerking,” vindt Harry. “Maar het meest belangrijke van deze premium cd-speler is de klankkwaliteit, die ongeëvenaard is in zijn prijsklasse.” De DiaLogue Premium op zijn beurt is voorzien van de nieuwste KT 120 eindbuizen, die bij Harry en Michael inmiddels warmgespeeld zijn. Tijd voor muziek dus.

Door de vervoerende klanken die – ongeacht de gekozen genres – volgen, wordt het onderwerp automatisch die muziek zelf. Hoe een echt goede set een deur kan zijn naar muziekbelevingen die je eerder, bewust of onbewust, gesloten hield. “Je hoort het vaak, zegt Harry: ‘Klassieke muziek? Dat vind ik niets’. Maar waarom niet dan? ‘Omdat ik het niet ken’. Een goede set laat je kennismaken met die muziek. Het maakt dan niet meer uit wat je afspeelt.”

Proeven
Harry maakt graag de analogie met het proeven van diverse soorten wijn. Hij wijst naar de vensterbank in de luisterruimte, waar hij in gedachten een rijtje glazen opgesteld heeft staan. “De kunst is niet verwoorden wát je mooi vindt, maar vooral waaróm. Je kunt bij het proeven vrij gemakkelijk de lekkerste wijn selecteren. Aangeven waarom het de lekkerste is, is een tweede. Zowel wijn als muziek en muziekweergave zijn heel subjectief. De truc is samen met de klant, die naar verschillende sets komt luisteren, te achterhalen wat hem het beste smaakt.”

Referentie
In het verlengde van die analogie vinden we ook de opvallende uitspraak waar we het artikel mee openden; ‘Live muziek is voor ons geen referentie’. Op een zomerse dag kies je wellicht voor de lichte, sprankelende rosé. Bij een stevige (vlees)maaltijd hoort een goed glas rood. Zo zijn er ook teveel variabelen van invloed op een live-ervaring in een concertzaal. Je plaats ten opzichte van de artiest, of de akoestiek, en de temperatuur van de ruimte. Maar ook je humeur, en dat van de muzikant. Hoe kun je al die variabelen verpakken in een referentie-uitvoering? En waarom zou je dat willen? “Onze referentie is de de microfoonvoet. Feilloos weergeven wat daar van de band en de muziek geregistreerd wordt.”

We kunnen nog wel even doorpraten over de muzikaliteit van deze combinatie. Maar beter is om je aan te raden dat zelf eens te gaan beleven. Is het niet in de komende weken, omdat de set volledig warmgedraaid en speelklaar opgesteld staat, dan is het wel in januari, wanneer Harry en Michael een show met deze merken gepland hebben. En ga er dan eens rustig voor zitten. Want met deze opstelling waan je je direct in de concertzaal, rokerige jazzclub of ruimtelijk operagebouw, en krijg je die live ervaring toch nog mee, vanaf de bank bij Rhapsody. Sterker nog, toen Harry even om koffie ging durfden we zelf, met onze ogen dicht, niet van die bank op te staan uit angst een bandlid van het podium voor ons te stoten…

De set:

  • PrimaLuna ProLogue Premium CD-speler
  • PrimaLuna DiaLogue Premium Integrated Amplifier
  • Sonus faber Olympica 1
  • AudioQuest Aspen luidsprekerkabels

Rhapsody Sound + Vision
Borneolaan 25 in Hilversum
Website / Special Page

MERK

EDITORS' CHOICE