(Gesponsord artikel)ARTIKELRhapsody

Rhapsody Stelt Samen – PrimaLuna en Sonus faber

In de rubriek De Specialist Stelt Samen vragen we hifi-dealers om voor onze lezers in de luisterruimte een bijzondere set bij elkaar te zetten, en de verschillende keuzes toe te lichten om audioliefhebbers enthousiast te krijgen zelf eens te gaan luisteren.

“Live muziek is voor ons geen referentie…”

Dat is nog geen gemakkelijke taak, vindt Harry van Dalen van Rhapsody Sound + Vision in Hilversum. Er is nogal wat keuze natuurlijk, en een high end-specialist als Harry kan behoorlijk wat indrukwekkende samenstellingen uit de kast trekken. “Nu kunnen we hier wel een systeem van een paar ton wegzetten, waar slechts een handjevol mensen daadwerkelijk een portemonnee voor heeft, maar dan ga je volgens mij voorbij aan het hele idee van deze rubriek.” Het spreekt aardig voor zich dat we erg benieuwd zijn wat Harry dan wél in petto heeft… Richting Hilversum!

Fascinatie als aangever
“Toen jullie ons benaderden voor de Stelt Samen, hebben Michael en ik nog wel even doorgesproken over de juiste insteek. Want we kunnen inderdaad uitpakken met een heel exclusief systeem. Maar liever zetten we dan iets weg dat ons echt fascineert. Daar zijn we sowieso erg mee bezig: componenten en combinaties die ons fascineren, die – binnen hun eigen prijsklasse – iets neer weten te zetten wat echt bijzonder genoemd kan worden. Waarin de muziek de hoofdrol krijgt. Twee merken waar dat zeker voor geldt, zijn Sonus faber en PrimaLuna.”  

Sonus faber Olympica
Laten we beginnen bij eerstgenoemde. In high end-land gaat het allang niet alleen meer om technologische ontwikkelingen, het oog wil ook wat. Bij Sonus faber hebben ze al een tijdje erg goed begrepen dat esthetiek steeds belangrijker wordt voor de high end-liefhebber. Net als eerdere modellen van de Italiaanse luidsprekerontwerper, is ook de nieuwe Olympica-lijn een lust voor het oog.

 

De Olympica-serie is een eerbetoon aan het door Andrea Palladio in de zestiende eeuw ontworpen Teatro Olimpico theater in Vicenza. Ooit een geschenk van de befaamde architect aan die stad, nu een toonbeeld voor vakmanschap en blijvende schoonheid van Italiaanse architectuur. En, niet geheel onbelangrijk, een geweldige akoestiek.

 

Die ‘theatre like'-sound wil Sonus faber bereiken met de Olympicas. In eerste instantie met drie modellen – de Olympica I 2-weg boekenplankspeaker, de Olympica II 3-weg vloerstaander en Olympica III 3-weg vloerstaander –, maar later wordt de lijn uitgebreid. In de combinatie met PrimaLuna heeft Harry gekozen voor de Olympica I. “Het kleinste model uit de serie, met een ongekend groots geluid.” En inderdaad, als we even later – en met de ogen gesloten – de eerste indrukken opdoen, zouden we zo geloven dat er stiekem een veel groter paar mee staat te spelen. “Plaatsing. Dynamiek. Ruimte. Groot geluid in een beperkte behuizing.”

MERK

EDITORS' CHOICE