REVIEWDenon

Canton DM 50


Eric de Boer | 21 mei 2014 | Fotografie Eric de Boer | Denon
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 05 december 2013

Zowel de Denon als de Canton speakerbase zijn prima geschikt om onder de voet van een platte televisie te kunnen worden geplaatst. De TV mag niet zwaarder zijn dan respectievelijk 27 of 40 kilo, wat voor de meeste platteTV's van nu tot zo'n 50 inch geldt. In principe geldt voor beide speakerbases dat ze met een enkele kabel aangesloten kunnen worden, beide merken leveren er ook een standaard toslink-kabel bij. Ook hebben de beide hifiproducenten een afstandsbediening meegeleverd, hoewel de apparaten ook een leerfunctie bezitten om met de afstandsbediening van de TV bediend te kunnen worden. De gelijkenis tussen beide speakerbases is dus groot, wat het des te interessanter maakt om een directe vergelijking te maken. Waarvan akte.

Close-up: Canton DM 50
De Canton DM 50 is vervaardigd uit stevig MDF. Aan de voorkant zit een fraaie metalen grille, met daarachter een blauwkleurig LED display en de ontvanger voor infrarood. Met een breedte van 54 en een hoogte van 6,5 centimeter is het plaatsen van de soundbar onder een gemiddelde TV-voet geen probleem. Intern heeft Canton de DM 50 voorzien van vier klasse D-versterkers die in totaal zes drivers aansturen. Achter de grille aan de voorkant zitten twee paar 2 inch middentoners en 1 inch dometweeters, en voor het laag heeft Canton twee vier inch drivers aan de onderkant geplaatst.

Het frequentiebereik loopt van 40 tot 23.000 Hz en de crossoverfilters werken op 170 en 3000 Hz. Aan de achterkant zitten naast twee baspoorten de aansluitingen netjes 'verborgen' in een inham in de behuizing. Allereerst de Toslink-ingang voor geluid vanaf een televisie, maar wie gebruik wil maken van een coaxiale digitale kabel kan met de DM50 ook prima uit de voeten. Verder een analoge ingang middels twee tulpstekkeraansluitingen en een uitgang voor een subwoofer. Een standaard stroomkabel wordt aangesloten op de IEC C7 en voor software updates via de leverancier is er een speciale verbinding.

Intern is de Canton DM 50 voorzien van een Bluetooth 2.0-verbinding met AptX techniek om streaming van audio en een verbinding met een Bluetooth ondersteunende TV mogelijk te maken. Via de afstandsbediening kan de Canton speakerbase worden bediend, knoppen op het apparaat zelf zijn niet aanwezig. Het display licht enkel op wanneer een commando wordt ontvangen en dooft vanzelf weer, dus opvallen doet het apparaat niet.

Wat betreft de mogelijkheden is de DM 50 ook prima afgewerkt. Intern zitten decoders voor Dolby Digital en DTS TruSurround voor de omzetting van het geluid vanaf de TV of een video-apparaat. Verder kunnen bas en treble worden beïnvloed, is er altijd de optie om in stereo te luisteren en is paren via Bluetooth snel een eenvoudig. Op de (best wel zware) afstandsbediening zitten verder toetsen voor Power en Mute. Drukt de gebruiker de toets Sound langer in, verschijnt een menu voor aanpassing van LipSync, de functie om de subwooferuitgang te activeren en een Equalizer. Middels deze laatste functie kan worden opgegeven of de Canton DM 50 vrij staat, of er een televisie op is geplaatst of dat de soundbase in een kast staat. De IR leerfunctie zorgt ervoor dat een andere afstandsbediening (bijvoorbeeld die van de TV zelf) kan worden gebruikt om de soundbase te bedienen.

MERK

EDITORS' CHOICE