ARTIKELRhapsody

Spiritualiteit

Eigenlijk moet je als muziekliefhebber open staan voor alles wat met klank te maken heeft, of dat nu Tibetaanse monnikenmuziek is of Massive Attack. Je moet kijken wat het je spiritueel levert, in welke vorm van spiritualiteit dan ook. Bij goede geluidsweergave kun je mensen bewegen hun muziekkeuze te verruimen. Dat is, volgens mij, de grootste kracht van Rhapsody; mensen in aanraking laten komen met nieuwe muziek. Klank en muziek is het eerste wat mensen naar hun binnenste brengt. Als we muziek verschrikkelijk vinden raken we in de war, als het heel emotioneel is raken we geëmotioneerd.

Als je die bewustzijnslaag goed begrijpt kun je mensen muziek laten horen waarvan ze nooit gedacht hadden dat ze het mooi zouden vinden. Gewoon omdat ik de toegangspoort heb gevonden. Daarmee kun je ze nieuwe muziek laten ontdekken, maar ook nieuwe lagen van emotie. Het is de kunst die poort te vinden. Een hifi-set kan dus meerwaarde bieden om iets te ontdekken, wat eigenlijk ook een ontdekking van jezelf is. Live-muziek doet dat automatisch omdat het direct communiceert. Zelfs verstokte liefhebbers van klassieke muziek zullen genieten van een live-optreden van een echte bluesartiest. Ook een goede hifi-set communiceert beter met je emotie, je komt dichter bij het origineel.

Klankschalen

Al duizenden jaren wordt er in allerlei vormen aan klankhealing gedaan, al zijn we daar in het Westen nog een beetje wars van. Ik ben zelf de laatste jaren, vanuit mijn vak, veel met klanktherapie bezig. Het is ongelooflijk wat voor effect dat heeft op mensen. We praten dan gewoon over een trilling, en hoe dat helend kan zijn. Zoals de juiste muziek aan het eind van een vermoeiende dag een helende invloed op je kan hebben.

Dat is dus ook een healing, daar hoef je niet meer van te maken dan het is. Veel mensen denken bij healing meteen aan wierook en vage mensen. Maar het is eigenlijk heel simpel. Een klankschaal kan je compleet rustig maken, en als je rustig wordt dan wordt je lijf ook rustig en ben je dus bezig met een healing. Ik heb veel gereisd in Tibet en Nepal en heb daar ook geluisterd naar het zogeheten throatsinging, en hoe die vibraties invloed hebben op het lichaam, zowel bij de zanger als bij de toehoorder.

Aan het einde van de dag neemt Harry van Dalen me mee naar boven waar hij een ruimte heeft ingericht voor klanktherapie. Een massagetafel staat middenin de ruimte, omringd door kristallen klankschalen in diverse formaten. Na een korte, felle aanslag met de bijbehorende stok en deze vervolgens langs de buitenrand, met een constante druk en snelheid, van de klankschaal te bewegen, vult de ruimte zich met een aanzwellend zingend geluid. De trillingen zijn lijfelijk te voelen. Dan zet Van Dalen een omgekeerde klankschaal op mijn hoofd - wat er overigens belachelijk moet hebben uitgezien - en mijn hoofd vult zich met de warmere klank van de metalen klankschaal. Een onverklaarbare rust komt over me. Vreemd, want er drukt een zware metalen schaal op mijn hoofd. Na de sessie weet ik één ding, klankschalen hebben een invloed op je lichaam en geest. Toch maar eens gaan zoeken naar een exemplaar dat bij me past.

Duidelijk is dat klank, muziek en muziekweergave een belangrijke rol spelen in het leven van Harry van Dalen; niet alleen oppervlakkig maar juist ook op een dieper spiritueel niveau. Dat het hem lukt om deze diepere boodschap te communiceren zonder vaag of zweverig over te komen is typerend voor hem.

Aanvulling van de redactie: Harry van Dalen heeft sinds de publicatie van dit artikel in Hifidelity #2 met twee partners een nieuw bedrijf opgericht dat gespecialiseerd is in klankschalen, gongs, stemvorken en dergelijke, puur gericht op klankbeleving. Die activiteiten combineert hij met zijn werk bij Rhapsody. Meer informatie is te vinden op www.spiritconnection.nl

klankschalen, gongs, stemvorken etc. alles gericht op klankbeleving.

EDITORS' CHOICE