ARTIKELDynaudio

Meer mijlpalen

Een andere legendarische luidspreker uit het rijke verleden van Dynaudio was de Facette, een door Frederick Rickmann ontworpen a-symetrisch vloerstaand tweewegsysteem met drie luidsprekerunits dat geen enkele parallelle wand had.


5 essentials op een rij: vlnr de Dynaudio 100 (1978), Consequence (1983), Compound 4 (1986), Special One (1989) en de Contour 1.3 SE (1998)

In 1989 gaf Dynaudio een opmerkelijk en zeer omvangrijk kijkje in hun keuken door “The Book Of Truth” uit te brengen, waarin uitgebreid werd ingegaan op de ontwerpfilosofie van het merk. Ook werd op luchtige wijze uit de doeken gedaan hoe andere fabrikanten werken, en hoe je het beste luidsprekers kunt kopen (blind, op het gehoor). Toen werd de kiem gelegd voor de latere reclame-slogans waarin de wetenschappelijk bewezen (!) eerlijkheid van de Denen centraal staat.
 
Andere hoogtepunten: een zeer hoogwaardige mini-monitor die luistert naar de naam Special One, de Audience serie begin jaren-90, de Evidence Master en Evidence Temptation die gebruik maken van het in eigen huis ontwikkelde Dynaudio Directivity Control systeem dat reflecties via het plafond en de vloer in de luisterruimte beperkt, en zo een schoner geluid oplevert. Deze technologie wordt ook toegepast in de Confidence serie.


En nog 5: vlnr de Evidence Master (1999), Confidence C2 (2002), Contour S 3.4 (2003), Focus 220 (2006) en Excite X 12 (2008)

In 2007 maakt Dynaudio ter ere van het 30-jarig bestaan de Sapphire, een zeer bijzonder vloerstaand model dat elementen van alle verzamelde knowhow sinds de oprichting in zich draagt. De asymmetrische kastvorm van de Facette werd voor de Sapphire extreem ver doorontwikkeld, en leverde een volstrekt unieke luidsprekerbehuizing op. De prachtige dometweeter is een speciaal voor de Sapphire ontworpen versie van de Esotar2. Deze oorspronkelijk in 2002 ontworpen hogetonen-unit is volgens sommigen nog steeds de beste soft-dome aller tijden. Dat zie je trouwens bij heel veel ontwerpen van Dynaudio; op het ontwerp toegespitste units. Dat kan echt alleen als je ze zelf ontwerpt en bouwt.


 
De geschiedenis van Dynaudio binnen de home-hifi is een aaneenschakeling van successen. Maar we mogen ook niet vergeten te vermelden dat het merk  een belangrijke professionele tak heeft, en een aantal van de hoogst gewaardeerde (actieve) studio-monitoren ter wereld bouwt. En tot slot mag absoluut niet onvermeld blijven dat Dynaudio de luxere carfi-systemen levert die optioneel in alle modellen van Volvo en Volkswagen kunnen worden gemonteerd. En ook hier is, geheel in de Dynaudio traditie, voor ieder model auto een uniek systeem ontworpen. Voorlopig hoogtepunt op hifi-gebied is echter de Consequence Ultimate Edition, het nieuwe topmodel waar deze eerlijke luidsprekerbouwer uit Denemarken waarschijnlijk weer een kleine 20 jaar mee vooruit kan.

Klik hier voor meer informatie over Dynaudio.
 
MERK

EDITORS' CHOICE