ARTIKELDynaudio

Dynaudio Essential

Er zijn nog nooit zoveel nieuwe hifi merken op de markt verschenen als de afgelopen jaren. Deels is dat goed en interessant nieuws, maar een groot deel van die nieuwkomers blijkt in de praktijk geen lang leven beschoren te zijn. Met alle gevolgen voor kopers (én dealers) van dien. Gelukkig zijn er ook nog een aantal gevestigde merken die zich al jaren, soms zelfs decennialang, staande weten te houden in de woelige wereld van de hifi. Merken die door hun innovatieve producten of door hun hoge kwaliteit voortdurend een belangrijke bijdrage leveren aan het luister- en kijkgenot van grote groepen hifi-liefhebbers. Essentiële merken, en het in 1977 opgerichte Deense merk Dynaudio hoort daar zeker bij.

Dynaudio is een afkorting van Dynamic Audio. Toen het bedrijf in 1977 begon met het maken van luidsprekers werden uitsluitend OEM units van andere merken gebruikt, waar Dynaudio eigen filters en kasten bij ontwierp. De P-serie die op deze manier werd ontworpen was weliswaar memorabel, maar mede-oprichter en eigenaar Wilfried Ehrenholz realiseerde zich dat er eigenlijk maar één manier om luidsprekers van de hoogste kwaliteit te maken: het ontwikkelen van eigen units. Op die manier ben je namelijk niet meer afhankelijk van het technische ontwikkelingsniveau van je leveranciers.


 
Binnen drie jaar was Dynaudio er in geslaagd om zoveel eigen units te ontwerpen dat ze luidsprekers konden leveren die volledig in eigen huis ontworpen en gebouwd waren. Toen werd ook begonnen met het leveren van Dynaudio units aan andere luidsprekerfabrikanten.
 
Mijlpalen

In de periode 1980-1990 ontwikkelde Dynaudio zich niet alleen als leverancier van wereldformaat op het gebied van OEM en zelfbouwluidsprekers, maar werden onder de eigen merknaam ook een aantal bijzondere luidsprekers op de markt gebracht in de MSP serie (genoemd naar het gebruikte conusmateriaal Magnesium Silicaat Polymeer). In 1984 ontwikkelde men in Skanderborg de eerste soft-dome tweeter, die samen met de MSP basunits werd gebruikt in de inmiddels legendarische Compound serie.
 
Vooral het gebruik van HDF (plaatmateriaal met zeer hoge dichtheid) voor deze serie was opmerkelijk, omdat het veel moeilijker te bewerken is dan spaanplaat of plaatmateriaal van medium dichtheid. Ook het fineerwerk van deze luidsprekers moest van zo`n hoge kwaliteit zijn dat besloten werd de kasten voortaan uitsluitend in eigen beheer te bouwen. En dat doen ze tot op de dag van vandaag. Niet meer in de fabriek in Skanderborg, maar zo`n 50 kilometer verderop in Vejle. Het hele ontwerp- en fabricageproces vindt voor 100% in Denemarken plaats. Dat is bij mijn weten uniek voor een fabrikant van dit formaat.


 
Ervaringen die werden opgedaan resulteerden in 1983 in het absolute topmodel Consequence, dat overigens qua uiterlijk min of meer model heeft gestaan voor het grootste model uit de Compound serie die in de tweede helft van de tachtiger jaren op de markt kwam. Het ontwerp van de Consequence was zo compromisloos dat het vandaag de dag nog steeds als maatstaf zou kunnen dienen. Toch werd in 2009 vrij onverwacht een opvolger geïntroduceerd, omdat Dynaudio benieuwd was wat de huidige stand van techniek nog aan dat ontwerp zou kunnen verbeteren. Een logische stap voor een luidsprekerfabrikant die ontwikkeling altijd hoog in het vaandel heeft. Een succesvolle stap ook, getuige de zeer lovende kritieken in de internationale audiopers.

MERK

EDITORS' CHOICE