COLUMN

Suggesties

Redactie HiFi.nl | 05 juli 2013

Maar daarmee zijn we er nog niet. Want om dat te kunnen ervaren, moeten al die Jannen en Jeanines met de pet eerst de kans krijgen om met goed geluid in aanraking te komen. En dat gaat in eerste instantie niet bij de dealer gebeuren. Want deze groep mensen heeft in beginsel geen interesse in hifi. En dus is de behoefte om de hifidealer met een bezoekje te vereren onbestaande.

Al houdt dat dealers gelukkig niet tegen om regelmatig van alles te organiseren

Een mogelijke oplossing om dat probleem te tackelen, bestaat er uit om deze groep mensen te ‘confronteren’ met hifi. En dan wel op zo’n manier dat ze in een relatief kort tijdsbestek kunnen ervaren dat er zoiets bestaat als ‘het betere geluid’ en dat het véél prettiger is om daar naar te luisteren dan naar een pruttelsetje. Als dat ‘betere geluid’ er dan ook nog ietwat appetijtelijk uitziet, een compacte vormfactor heeft, en zich op een eenvoudige en comfortabele manier laat bedienen en als dan ook het prijskaartje nog binnen de perken blijft – maximaal € 1.000, zoiets – dan zou zo’n initiatief aardig succesvol kunnen worden.

Het hoeft niet direct een Dan D'Agostino-topset te zijn, zoals in München

Op iets langere termijn zou het dan zomaar kunnen dat de hifidealers alsnog op het bezoek van een flink aantal nieuwe hifi-fijnproevers mogen rekenen. Waarbij dan ook de duurdere sets weer in het vizier van de consument komen.

Het is in ieder geval duidelijk dat het grote publiek best wel bereid is om geld uit te geven aan beter geluid. Kijk maar naar de hoofdtelefoonmarkt. De verkoopcijfers in dat segment zijn werkelijk duizelingwekkend. Goed, dat succes heeft niet alleen te maken met beter geluid, want er speelt hier ook een zekere ‘kijk-eens-wat-ik-heb’ factor mee. Niet fundamenteel anders dan de hifi-liefhebber die trots zijn mooie luidsprekers aan z’n bezoekers toont, eigenlijk. En daar is natuurlijk helemaal niets mis mee.

Zeker in het geval van mooie design-speakers

Op het ‘To do’ lijstje van de branche dan: een aantal interessante, haalbare en slimme initiatieven ontwikkelen die als voornaamste doel hebben om het grote publiek kennis te laten maken met goed geluid. Een aantal eerste aanzetjes in die richting:

  • Wat als we akoestisch geïsoleerde - en uiteraard smakelijk ingerichte – ruimtes  (‘room in a room’) zouden neerzetten in meubelzaken, of in de directe omgeving van drukke winkelstraten, of op parkings van grote super/hypermarkten?
  • En wat zou er gebeuren als we het Tupperware concept toepassen op hifi..?
  • Ook de (gespecialiseerde) pers kan één en ander helpen in beweging te krijgen. Bijvoorbeeld door categoriek te stellen dat moderne tv’s zo onwaarschijnlijk slecht klinken dat je jezelf voor de gek houdt als je daar niet op zijn minst een degelijke soundbar bij koopt. En zo valt er nog wel wat meer te vertellen…
  • Misschien is het ook een mogelijkheid om via het succes van de hoofdtelefoons de consument aan te zetten tot het aanschaffen van betere ‘randapparatuur’ bij die mooie hoofdtelefoon. 

Maar er zijn zeker nog meer/betere initiatieven te bedenken… (niet voor niets staan de comments hieronder open).


EDITORS' CHOICE