REVIEWAudionet

Audionet DNC DAC/ Streamer

Eric de Boer | 09 november 2013 | Fotografie Eric de Boer | Audionet
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 17 juni 2013

De Audionet DNC is een combinatie van een DAC en een netwerkcliënt in één behuizing. Het merk heeft de Digital Network Client voorzien van diverse afspeel- en bedieningsmogelijkheden. Er zitten negen digitale ingangen op het apparaat, inclusief WLAN, LAN, USB, Coaxiaal en optische verbindingen. Een paar vergulde cinch- en XLR-uitgangen zorgen voor het doorsturen van signalen naar een versterker.

De gebruiker heeft naast de streaming-toepassingen ook de mogelijkheid om te luisteren naar internet- of FM-radio, USB-audio of een usb-bron en de Apple interface. Er kan eventueel worden gekozen voor een externe voeding (de Audionet EPS G2) en de DNC kan worden verbonden met een optische link om zo verbonden te worden met ander Audionet-apparatuur. Zo kan het apparaat de keten in- en uitschakelen en het volumeniveau beïnvloeden.

Intern is het apparaat volledig DC gekoppeld, er zitten geen condensatoren in de signaalweg. De 50 VA trafo voorziet alle analoge schakelingen van voeding, er wordt gebruik gemaakt van goud gedoteerd, puur zilverkern bedrading en 44.000 uF bufferelco's. Een microprocessor met een eigen aparte voeding controleert en regelt alle functies. De digitale en analoge secties en de bijbehorende voedingen zijn zowel elektronisch als fysiek strikt gescheiden van elkaar en functioneren volledig onafhankelijk.

Er is de mogelijkheid om gebruik te maken van een vertragingslijnmanager en een digitale parametrische equalizer die is voorzien van 5 minimum fase equalizers(MPE), voor hoofdkanalen. Elke MPE is configureerbaar voorfiltertype, frequentiegebied, versterking en Q-factor meet een zeer breed instelbereik. Hiermee kunnen alle parameters worden geoptimaliseerd waardoor eventuele storende eigenschappen van de ruimte of de aanwezige akoestiek worden genivelleerd. Een aparte inmeetmicrofoon en software (CARMA) zijn verkrijgbaar via de Audionet dealer.

Middels het door Audionet zelf ontwikkelde Intelligent Sampling Technology wordt de digitale bitstroom met extreem hoge nauwkeurigheid omgezet naar een analoge signaalstroom. Het audiosignaal wordt door een tweetraps filtering geleid en daarna gebufferd. Maar eerst wordt de data gefilterd via eigen software middels een krachtige signaalprocessor en meteen asynchroon geupsampeld naar een 24 bit/192 kHz signaalstroom. Hierna wordt de audiodata door twee hoogwaardige converters (geklokt door speciale kwartskristallen) individueel verwerkt per kanaal en omgezet in een analoog uitgangssignaal.

Hiermee worden eventuele jitterfouten volledig geëlimineerd. De ondersteunde formaten zijn WAV, FLAC, AIFF (allen tot 24 bit/192 kHz), ALAC (24 bit/192 kHz), mp3, AAC, WMA en OGG-Vorbis. DSD wordt niet ondersteund, Audionet heeft ervoor gekozen om deze signaalprocessing weg te laten en daardoor betere resultaten te verkrijgen. De grote voordelen die de mogelijkheden van Audionet 's signaalprocessing bieden wegen veel zwaarder dan de relatief verwaarloosbare beschikbaarheid van DSD materiaal, zo meldde mij de importeur.

Bediening
Audionet heeft voor het bedienen van de DNC gratis software beschikbaar, voor Linux, Windows en Mac. Deze Audionet RCP (Remote Control Software) wordt daarnaast aangevuld door Apps voor Android (Audionet AMM) en zeer binnenkort voor iOS (Audionet IMM). Ik kreeg de mogelijkheid om deel te nemen aan de testgroep voor de laatste bedieningsapp, waar ik graag gebruik van maakte.

MERK

EDITORS' CHOICE