ARTIKELT+A

De Set

Het hart van de set wordt gevormd door een 38 kilo wegende, volledig uit massief aluminium opgetrokken geïntegreerde versterker, de PA 3000 HV. De kleur is zilvergrijs, met zwarte koelribben. Met zijn maten van 17 x 46 x 46 cm (HxBxD) is het een fors apparaat. Het is het eerste apparaat in de nieuwe HV serie van T+A.

HV staat voor High Voltage. De versterkertrappen werken met een significant hogere spanning dan gebruikelijk, iets wat af te leiden is uit het gebruik van de zwaardere 15 Ampere netstekker aan de achterzijde. De versterker is volledig gespiegeld symmetrisch opgebouwd met twee identieke bij Metz vervaardigde printplaten. Afzonderlijke bouwgroepen zoals voorversterker en voedingen zijn ondergebracht in onderling door dikke aluminium platen afgescheiden, en dus onderling perfect afgeschermde, compartimenten.

T+A is een merk dat alle onderdelen zelf ontwikkelt en bouwt. Het vier cm dikke aluminium front wordt echter in Nederland vervaardigd. In het midden zit een groot scherm dat in te stellen is in 7 verschillende sterktes. Ook zijn er onderdelen op dat scherm uitschakelbaar zodat het minder afleidt. Aan beide zijden van het scherm zit een grote draaiknop. Links voor de bronkeuze en rechts voor het volume. Beide knoppen worden met diamant geslepen en hebben een hardheid die maakt dat vervuiling van de knop niet langer op kan treden. Het volume is relais geschakeld.

De achterzijde is zo mogelijk nog imposanter met vier gebalanceerde en vier single ended ingangen, een recorder aansluiting (in/out met tape monitor) pre-amp output (gebalanceerd en single ended), twee paar luidsprekeraansluitingen (voor bi-wiring of twee paar luidsprekers) en in het midden de high current net entree waar een powercord van Transparent op aangesloten is. Een mooie phono module is beschikbaar als optie. Ook de technische specificaties zijn indrukwekkend. Het frequentiebereik loopt van 1 Hz tot 150 kHz, het continu uitgangsvermogen is 300 Watt per kanaal bij 8 Ohm en 500 Watt bij 4 Ohm. Bij piekbelasting ligt de grens op 380 en 700 Watt. De voeding is afgevlakt met een buffering van 120000μF. Uiteraard kan ik nog meer technische gegevens oplepelen maar de echt geïnteresseerden zullen hun weg naar die informatie zelf wel weten te vinden (hint: onderaan de laatste pagina!).

Het tweede apparaat dat in de HV reeks inmiddels geïntroduceerd en in deze luisterruimte aanwezig is, is de Multi Source-Player met CD loopwerk, de MP 3000 HV. De MP 3000 HV is, net als de PA 3000 HV, sinds drie weken in Nederland en beide apparaten hebben al bij enkele klanten thuis gespeeld. Hetgeen geresulteerd heeft in de verkoop van de eerste twee sets. Ik kan me er wel iets bij voorstellen.

Ook deze zilvergrijze, 26 kilo wegende multi speler (met dezelfde afmetingen als de versterker) ziet er indrukwekkend uit. Het vooraanzicht is gelijk aan dat van de geïntegreerde versterker; een zelfde display met aan weerszijden twee grote draaiknoppen. Aan de achterzijde springen de twee net entrees in het oog. Eén voor de voeding van het analoge gedeelte en één voor de voeding van het digitale deel. Naast alle aandacht voor de moderne media heeft het ontwerp team ervoor gekozen om ook een audiofiel CD loopwerk in het apparaat op te nemen. Tenslotte beschikken veel audiofielen over een (grote) verzameling CD’s. Van een afstandje is niet te zien dat in het display een CD lade opgenomen is, zo mooi is deze weggewerkt. Hij loopt over twee stangen van edelstaal en is vervaardigd uit hoogwaardig aluminium. Veel aandacht is middels een 3-punts lagering besteed aan de ontkoppeling van de CD speler behuizing. Dit is een zware massa behuizing  dat als massademper werkt. De geïntegreerde Tuner met RDS functie (stationsnaam, radiotekst) maakt FM ontvangst mogelijk (87.5 – 108 MHz).

Met de Streaming Client kunnen de volgende formaten afgespeeld worden; MP3, WMA, AAC, OGG Vorbis, FLAC (192/32 via LAN), AIFF (192/32 via LAN), ALAC (96/24 via LAN. Ondersteunde mediaservers zijn UPnP 1.1, UPnP-AV en DNLA-compatibele server, Microsoft Windows Media Connect Server (WMDRM 10), vTuner Internet Radio Service, DNLA-compartibele server. De converter is een dubbel differentiaal quadruple converter met 4 D/A converters per kanaal, 32-Bit Sigma Delta, 352,8 kSps/384 kSps. Voor de upsampling is er een vrij programmeerbare signaalprocessor met 4 keuze oversampling algoritmen. Er zijn twee analoge uitgangen; 1 x RCA en 1 x gebalanceerd XLR. De digitale uitgang is 1 x coax. Digitale ingangen zijn er te over; 1 x AES-EBU met 192/24 en 5 x S/P-DIF, te weten; 2 x hoogwaardige BNC met 192/24, 1 x standaard coax en 2 optische TOS-Link met 96/24. Aan de voorzijde zit een USB aansluiting die gaat tot 96/24, aan de achterzijde een USB poort die 192/32 ondersteunt. Ook bij dit apparaat geldt dat ik me beperk tot de belangrijkste technische informatie. Ik stel voor dat we door gaan naar de wachtende demo set.

MERK

EDITORS' CHOICE