Na een eerste kennismaking neemt Thierry me mee naar de tafel achter in de luisterruimte waar de Devialet 110 en 170 staan opgesteld om wat meer over beide nieuwkomers te vertellen. Hij vertelt met veel enthousiasme over de producten en het is me direct duidelijk dat de mensen van Devialet bijzonder trots zijn op hun versterkers. Men claimt voor beide nieuwelingen prestaties die op eenzelfde niveau liggen als de oorspronkelijke D-Premier (vanaf heden 240 genoemd ), welke drie jaar geleden werd geïntroduceerd...
Thierry Massoubre demonstreert
Mijn eerste vraag aan Thierry is dan ook voor de hand liggend: hoe hebben ze dit bereikt? “Wel, vergeet niet dat aan de introductie van de D-Premier destijds twee jaar ontwikkeling vooraf gegaan is,” reageert Thierry. “We hebben er dus ondertussen ruim vijf jaar opzitten. In deze periode zijn er nieuwe (goedkopere) componenten beschikbaar gekomen die even goed presteren als de componenten die we in de oorspronkelijke D-Premier gebruikten."
"Verder is de kast die we gebruiken voor de 110 en 170 een fractie kleiner dan de kast van de 240. Aangezien de kast zorgt voor van de warmteafvoer is de consequentie dat het maximale vermogen beperkt is tot 170 Watt per kanaal. Een andere vorm van coaten van de kast is voor ons goedkoper gebleken, maar heeft gek genoeg voordelen voor de klant. Zo is de krasbestendigheid beter en het proces van coaten beter voor het milieu, een punt waar iedereen bij gebaat is toch?"
De introductie van de D-Premier destijds was een ware revolutie op versterkergebied. De gebruikte techniek was nog niet eerder in deze vorm toegepast en tot stand gekomen door out of the box te denken, De nieuwe 110 en 170 zijn dan ook geen revolutionaire producten, maar evolutionaire.
Natuurlijk zijn er ook verschillen die het prijsverschil ten opzichte van de 240 verklaren. Naast het al eerder genoemde lagere vermogen door de andere kast ontbreekt bij de 110 en 170 de mogelijkheid de versterker te “Daisy chainen”. Bij de 240 kunnen tot 8 exemplaren gekoppeld worden om indien nodig elke luidsprekerunit separaat aan te sturen of multi-room te spelen. Ook beschikt de 240 over een ander/groter display.
"Om de prijs van de 110 nog aantrekkelijker te maken hebben we geen concessies gedaan ten aanzien van de gebruikte techniek” vertelt Thierry. “Qua karakter, of eigenlijk het ontbreken ervan, is er geen verschil te horen. We zien alle types als een Straight Wire, wat zoveel betekent als een volkomen neutraal doorgeefluik voor de muziek. Wel is er verschil in aansluitmogelijkheden en functionaliteit. Zo is de phonotrap in de 110 wel instelbaar maar uitsluitend geschikt voor MM elementen. Dit heeft mede te maken met de iets eenvoudiger opzet van de analoog naar digitaal conversie. Verder ontbreekt een (instelbare) subwoofer uitgang een (instelbare) digitale uitgang en een AES/EB digitale ingang. Wat alle modellen wel hebben is de mogelijkheid Devialet Air als extra te bestellen. Deze Wi-Fi streamer module kost normaal gesproken 1000, - euro maar tot 30 september betaalt de klant slechts één euro."
"Waar we uiteraard ook naar gekeken hebben, is de vraag vanuit de markt. Zo is gebleken dat HDMI niet de digitale aansluitvorm is gebleken voor muziekliefhebbers. Deze is dan ook vervangen door een USB aansluiting waar veel waarde aan gehecht wordt. De nieuwe telgen zijn voorbereid op de toekomst door gebruik te maken van het nieuw ontwikkelde Duet board waarmee we op termijn ook DSP kunnen toepassen.” “Maar” zegt Thierry met een grote glimlach: “Zullen we de techniek laten voor wat het is en lekker wat muziek gaan luisteren?” Een voorstel waar ik me volledig in kan vinden!