REVIEWJamo

Jamo Sub 800 subwoofer: the little woofer that could!

Het compacte ontwerp van de Jamo Sub 800 doet vermoeden dat de werking van de subwoofer wellicht niet zo krachtig of intens kan zijn. Het is echter oneerlijk om deze basweergever op zijn wel heel erg compacte formaat af te rekenen. Jamo heeft het kleine woofertje namelijk boordevol techniek gestoken.

Aan de voorkant zit een stoffen grille, waarachter zich een 6,5 inch woofer bevindt. De woofer is vervaardigd uit relatief licht en vlak aluminium, opgehangen in een redelijk stugge rand. Aan de zijkanten van de Sub 800 zitten twee even grote passieve drivers, die ervoor zorgen dat interne trillingen (veroorzaakt door de actief aangestuurde driver) niet voor ongewenste golven zorgen die in een gesloten behuizing van dit formaat zeker zouden optreden. De controle over de bewegingen van de 16,5 centimeter grote woofer ligt in handen van een interne versterker die een immens piekvermogen van 800 Watt levert.

De gebruiker heeft de mogelijkheid om uitgebreid instellingen te wijzigen voor de afkapfrequentie, de fase en het volume. De combinatie van de zwart geanodiseerde actieve en passieve drivers, de uitgebreide instelmogelijkheden en de mooie afwerking zorgen voor een positieve beleving van dit product, waar het compacte formaat veel plaatsingsmogelijkheden biedt. Over een lage WAF gesproken! Hoewel het frequentiebereik van 42 tot 200 Hz de echte basfans niet zal imponeren, is het voor zo'n compacte subwoofer best een prestatie te noemen.

De Jamo 360 Serie in actie
De Jamo S 35 HCS en de Sub 800 vinden hun plaats in mijn huiskamer, waar een Marantz SR5007 receiver normaliter vier vloerstaande speakers, een grotere centerspeaker en een flinke actieve subwoofer aanstuurt. De compacte speakers zorgen er echter wel voor dat ik de hele speakerbekabeling moet aanpassen, want de aansluitingen op deze Jamo surroundspeakers zijn veel te klein voor de diameter van mijn standaard bekabeling. Een maximum dikte van 1,5 mm is aan te bevelen, ik gebruik tijdens de test Profigold Bassflex bekabeling. De receiver stel ik in om alle speakers als ‘small' te beschouwen en de afkapfrequentie stel ik in op 130 Hz, alles daaronder wordt gedeeld met de subwoofer. De THX richtlijn voor de laagste frequentie van surroundspeakers ligt overigens op 87 Hz, dus alleen de centerspeaker voldoet daaraan. De rest van de gebruikte hardware treft u zoals gebruikelijk onderaan deze recensie.

In de periode dat de Jamo 360 Serie met subwoofer de weergave van alle films, concertregistraties, tv-uitzendingen en series mocht ondersteunen kreeg ik in ieder geval genoeg indrukken van het kunnen van deze fraai ontworpen luidsprekers. Het verschil met de normaal gebruikte vloerstaande speakers, de volwassen centerspeaker en dito subwoofer was logischerwijs groot. De instellingen van de receiver werden nog eens goed nagelopen, maar het compacte formaat en het lagere niveau van gevoeligheid gecombineerd met een hoger instap-frequentiebereik zorgen nu eenmaal voor een ander geluidsbeeld. Even wennen dus, zo'n downgrade.

Maar ook hierin treedt zeker gewenning op en omdat mijn partner en ik 's avonds graag een film of serie kijken is de Jamo speakerset veelvuldig in actie geweest. De opname van Elbow Live (iTunes Festival) van digitale televisie is één van de programma's die ik via deze speakers heb beluisterd. Deze korte concertregistratie vond plaats in Camden en wanneer Guy Garvey en de zijnen, ondersteund door een flink aantal strijkers, hun hoogtepunt One Day Like This inzetten weet de Jamo set vooral het stemgeluid van de voorman prominent te plaatsen. Het volume moet weliswaar wat hoger dan ik gewend ben, maar de compacte weergevers –en met name de centerspeaker- weet de aandacht op de vocalen te vestigen. Wanneer het publiek wordt ingezet om -zelfs meerstemmig- de band te ondersteunen komen alle surroundspeakers volledig in actie. De subwoofer imponeert met een vrij strak laag en geeft op dit volume geen krimp.

Ook films en series passeerden de audiovisuele revue. De briljante serie Game Of Thrones op Blu-ray (seizoen 2) bevat naast erg mooie beelden ook een prima soundtrack, die de Jamo set gezien zijn prijsklasse prima weergeeft. De stemmen zijn helder, de effecten rondom hoorbaar en ondanks de kleine formaat van de speakers weet de set mij geboeid te houden. Omgevingsgeluiden klinken daarnaast vrij natuurlijk, maar stemmen missen zo af en toe een beetje body. Ondanks dat de subwoofer delen overneemt.

Absoluut referentiemateriaal zijn zowel de sacd-heruitgave van Pink Floyd's Wish You Were Here (EMI 5099952243325) en het terecht met een Oscar bekroonde geremasterde album Modern Cool van Patricia Barber, uitgegeven op Premonition Records Blu-ray disc (90761-4). De meerkanaals mix van de track Welcome To The Machine klinkt ruimtelijk, redelijk open en het laag vrij intens. Het allerdiepste wordt niet gehaald, maar de Jamo Sub 800 levert een grote geluidsdruk die enkel gekenmerkt kan worden als beheerst. Vocalen en muziek klinken via de Jamo's aimabel, zij het met een lichte metaalklank. Maar gezien de prijsstelling en de vormgeving houdt de set zich prima staande.

De track Winter van het tweede album zit vol percussie en verfijnde geluiden die rondom zijn gemixt. Hier valt wel op dat de verfijnde percussie-instrumenten zoals de chimes minder duidelijk via de surroundspeakers worden weergegeven dan ik gewend ben. Patricia's stem is –ik vermoed dankzij de omnidirectionele technieken- ook wat minder goed geplaatst in het geluidsbeeld, maar onaangenaam kan ik de weergave zeker niet noemen. De combinatie van subwoofer en surroundset is goed, hoewel het geluid minder open klinkt heerst er wel snelheid en vooral rust. Want op overmatige felheid heb ik de Jamo S 35 HCS niet kunnen betrappen, en de meeste standaard surroundspeakers hebben daar last van.

MERK

EDITORS' CHOICE