Het uiterlijk van speakers zal altijd een heet hangijzer zijn in veel gezinnen. Een home cinema-set van degelijke weergevers voorzien, mondt vaak uit in een compromis.
Of erger nog, een echtelijke twist. Wie een niet al te groot budget heeft en zijn home theater-inrichting in de huiskamer volledig wil kunnen benutten, zoekt dus vaak naar compacte speakers die er ook nog eens goed uitzien. Jamo speelt hier al jaren handig op in en heeft onlangs zijn nieuwe 360 Series luidsprekerserie op de markt gebracht.
De Deense luidsprekerfabrikant Jamo is al lang geen vreemde eend in de bijt als het gaat om meerkanaals luidsprekersystemen. De insiders weten ook dat het merk ook aan het uiterlijk de nodige aandacht besteedt, zoals hun afkomst min of meer verplicht. Noblesse oblige, in ieder prijsklasse.
Hoewel dat niet altijd even succesvol is gebleken (wie herinnert zich nog de eivormige A210PDD speakers en de ronde subwoofer die aan de wand kon worden gehangen?) gelooft het merk nog steeds in de combinatie van een fraai ontwerp en doordachte technieken. Om dit deel van de markt te bedienen, want Jamo heeft nog steeds een immens pakket aan weergevers te bieden, van THX-gecertificeerde speakers tot vloerstaande weergevers.
Beproefd ontwerp
Jamo heeft de nieuwe 360 Series speakers voorzien van een fraai ontwerp. De Jamo S 35 HCS set wordt geleverd in een slanke doos en ook de door importeur meegeleverde bijpassende Jamo Sub 800 subwoofer komt in een verrassend kleine verpakking. In de doos tref ik vier bolletjes die op een compacte –eveneens ronde- zilveren voet zijn gemonteerd. De centerspeaker completeert het geheel met vloeiende vormen en eenzelfde voet.
De compacte subwoofer weegt nog geen vijf kilo en is met 20 centimeter aan alle kanten erg compact. Hierdoor zal hij ook altijd makkelijk te plaatsen zijn, het is dus logisch dat Jamo deze subwoofer bij de S 35 HCS aanraadt.
De vier satellietspeakers zijn zowel op te hangen als neer te zetten, Jamo levert een inbussleutel mee om de voet te kunnen verplaatsen. De kleine ronde speakertjes zijn voorzien van een kleine uitneembare grille, waarachter het hart van deze weergevers zicht bevindt. De 360 Serie heeft zijn naam te danken aan de omnidirectionele werking van de tweeter en middentoner, die zo zijn geplaatst dat er een ruimtelijk effect wordt bereikt. Deze techniek is natuurlijk niet nieuw, zo moet ik meteen terugdenken aan Mirage speakers van weleer of mijn ontmoeting met de Mercedes SLS AMG van alweer drie jaar geleden.
Hoewel de daarin geplaatste B&O tweeters gebruikmaakten van een weerkaatsingsysteem werd hetzelfde doel bereikt, enkel andersom geplaatst. De voordelen van deze techniek ten opzichte van speakers met een platte baffle en de aan de voorkant geplaatste drivers liggen voor de hand; de Jamo S 35 HCS satellietspeakers zijn niet meer kritisch in de plaatsing, wat voor veel huiskamers (en de gebruikers) logische voordelen biedt. Omnidirectionele surroundspeakers bieden dus extra voordeel, zo dachten de Deense ontwerpers.
De techniek die in de kleine Jamo speakers werd toegepast is simpel maar doeltreffend. De vier S 35 satellietspeakers bezitten een tweeweg bezetting, bestaande uit een schuin geplaatste hybride aluminium-polypropyleen middentoner van zo'n 9 centimeter en een 2,5 centimeter nedoynium/ aluminium tweeter. Het frequentiebereik start vanaf 108 Hz en de gevoeligheid van deze 4 Ohm speaker ligt op 83 dB. De Jamo C 35 centerspeaker bezit een afneembare, met stof beklede, grille. Hierachter tref ik twee eveneens hybride drivers met een diameter van zo'n 9 centimeter en een 2,5 centimeter aluminium tweeter.
De organische vormgeving, de tweeter met de geluidsrichters ervoor en de mogelijkheid om de bolle achterkant te verwijderen voor wandmontage getuigen van een doordacht ontwerp. De impedantie ligt voor de centerspeaker op 86 dB, het weergavebereik loopt van 86 Hz omhoog. Het interne crossover-filter zorgt ervoor dat de tweeter vanaf 2,4 KHz in werking treedt, bij de satellietspeakers ligt deze waarde aanmerkelijk lager, op 1,8 KHz. Al met al geen nieuwe technieken dus, maar een bewuste keuze voor een beproefd ontwerp.