ARTIKEL

This one goes to eleven

Redactie HiFi.nl | 05 oktober 2013
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 19 februari 2013

Een ander punt waar je rekening mee moet houden, is dat fabrikanten de neiging hebben om de opgegeven vermogenscijfers kunstmatig op te pompen, door gebruik te maken van allerlei spitsvondige meetmethodes. Dat geldt overigens ook voor de belastbaarheid van de luidsprekers. De meeste mensen zijn namelijk – volkomen onterecht - geneigd om te denken dat een versterker of luidspreker waar een hoger wattagecijfer opgekleefd is sowieso beter presteert dan eentje waar de cijfers wat lager zijn.

Wij schrikken er zelf niet voor terug om krachtige monoblokken – met twee van die dingen produceren we een vermogen van 2 x 500 watt – in te zetten om luidsprekers met een belastbaarheid van 100 watt of iets dergelijks aan te sturen. Nog nooit problemen mee gehad. Ook niet als we het volume stevig opendraaien.

This one goes to eleven

Het weerstandverhaal, dan. Het opgegeven weerstandcijfer van de luidspreker moet je vooral niet letterlijk nemen. Zo heeft een luidspreker normaal gezien nooit een constante weerstand van x Ohm. Dat komt omdat de weerstand fluctueert met de toonhoogte. Wat je vooral moet weten, is dat een lage weerstand een grotere belasting voor de versterker vormt.

Moraal van het verhaal? Combineer gerust een krachtige versterker met minder krachtige luidsprekers. En lig niet wakker van de opgegeven weerstandcijfers. Die zijn in deze context nauwelijks relevant. 

We willen graag een nieuwe rubriek in het leven roepen met lezersvragen, dus suggesties voor onderwerpen en te behandelen vraagstukken zijn welkom. Daarnaast zijn we ons bewust van het feit dat we in deze eerste aflevering de kern van het antwoord behandelen, maar dat er aan het onderwerp diverse invalshoeken kleven die zeker tot een verdieping uitnodigen - ook suggesties daartoe zijn welkom. Reactiemogelijkheid hieronder!


EDITORS' CHOICE