REVIEWWilson Audio

Wilson Audio Alexia

Zoals aangegeven in de introductie van dit artikel heeft het perfect afstemmen van alle units op de verticale as van de luidspreker een overrompelend effect op de geboden geluidskwaliteit. Zoals gezegd zijn naar mijn weten alleen Wilson Audio luidsprekers op deze manier te verstellen, waarmee het merk een duidelijke meerwaarde biedt ten opzichte van de concurrentie. Tot nu toe waren echter alleen de Wilson Audio Alexandria modellen daartoe volledig in staat.

Andere Wilson Audio modellen hebben óf een specifieke vaste verhouding tussen de units (zoals de Sophia 3) óf alleen een verstelbare midrange/tweeter module (zoals de Sasha). Een, gezien de respectievelijke prijsklassen, verantwoorde keuze, maar ten opzichte van David Wilson’s ideaal wel een soort compromis. Iedere opstelling is namelijk anders. De Alexia is het minst prijzige model in het Wilson Audio assortiment dat wel dit perfecte maatwerk kan leveren. Daarbij is de fysieke impact van de Alexia’s in de ruimte ook nog eens binnen ‘normale’ proporties gehouden.

Wilson Audio was blijkbaar al een paar jaar bezig met de ontwikkeling van de Alexia. Het project werd echter stilgelegd omdat er gewacht zou worden op een nieuwe zelf ontwikkelde tweeter: de Wilson Convergent Synergy Tweeter. Een, gezien de prijsklasse,  ordinaire zijden 1” dome-tweeter. Net als veel andere fabrikanten zocht Wilson Audio in eerste instantie heil bij exotische materialen als beryllium en diamant. Maar het enorme bereik van deze tweeters aan de bovenkant van het frequentiespectrum gaat ten koste van het frequentiebereik aan de onderkant. Bovendien konden deze materialen de dynamiek van een Wilson speaker aan de onderkant van hun frequentiebereik niet verwerken. Een Wilson tweeter moet typisch tot een extreem lage 1200/1300 Hz door kunnen lopen, omdat hij daar de weergave al overneemt van de mid-unit. Overigens nagenoeg dezelfde mid-unit als die in de Alexandria XLF wordt gebruikt. De keuze viel daarom op een zijden tweeter.

Aan de onderkant van het frequentiebereik kan de Alexia beschikken over twee woofers met ieder een verschillende diameter: een 8” en een 10”. Beide zitten in dezelfde behuizing, maar delen ook dezelfde akoestische ruimte. In de baskast zit dus geen extra verdeling voor de woofers. De Alexia is een echte(!) full-range luidspreker en bereikt haar -3dB punten pas bij 20Hz en 32kHz.

Erg lastig om aan te sturen is de Alexia overigens niet. De nominale impedantie is 4 ohm (een minimum van 2 ohm bij 80Hz) en het rendement een gezonde 90dB. Volgens Wilson Audio zou zelfs een 20 Watt versterker voldoende moeten zijn om de Alexia’s te laten zingen.


EDITORS' CHOICE