NIEUWSKharma

Muziekdienst

Dan het meest opvallende in deze kostbare set: de luidsprekers. Niet de Exquisite Midi ditmaal, maar de gloednieuwe dB9-S, de doorontwikkeling van het eerdere model. De fysieke verschijning is geoptimaliseerd ten opzichte van zijn voorgangers, en zowel de grill als de voet heeft een nieuw design. Laatstgenoemde wordt gekenmerkt door een nieuw Spike Disk Suspension System (SDSS-stand), dat specifiek werd ontworpen voor deze luidsprekerlijn. De front grill is voorzien van magneetjes en dus gemakkelijk afneembaar, naar keuze. ‘Elegant and luxurious’ met grill, terwijl de nieuwe drivers mooi zichtbaar zijn zonder.

Want uiteraard ook aan de binnenzijde vernieuwingen, zoals de 7-inch Kharma Omega 7 drivers. De units hebben een speciale samenstelling; de in eigen huis ontwikkelde Kharma Composite Driver, en de van beryllium gemaakte tweeters, het op een na hardste materiaal na diamant. De weergave moet er nog realistischer van worden. Het resultaat is een kamerbreed podium waarin het vrijwel onmogelijk is de bron van de gespeelde muziek te herleiden.

Terwijl we tijdens de ‘muziekdienst’ -want plechtig vooraan gaan zitten bij deze voordracht is bijna religieus- over de nieuwe aanwinsten praten, is het lastig niet tappend met je voet mee te bewegen. Je voelt je in gesprek met Charles of zijn dochter Vivienne zelfs haast schuldig hardop te praten; alsof je de band op het podium voor je niet wil storen. Als we even later vanaf de iPad Kings of Leon selecteren voor een stevigere indruk, gaat Charles er zichtbaar enthousiast zelf ook even voor zitten.

We verdwijnen vervolgens zo in de muziek, dat de bellen in een uitvoering van Rachmaninoff, die overal vandaan lijken te komen, ons bijna op doen staan om de deur te openen. Of er daadwerkelijk iemand in de gang staat weten we niet, maar als het een muziekliefhebber is, dan is-ie hier aan het goede adres.

Ook aanwezig: de nieuwe Elegance S7 (boven), met ernaast de S10-SB-A subwoofer uit de Elegance home cinema-serie, waar ook de Q4-C center en de S5-SR (onder) 'satellietjes' toe behoren

Een oordeel over de dB9-S, na een eerste kennismaking van een uur? Laten we zeggen dat het niet mee zal vallen de lofzang voor de voorgangers te overstemmen. In een eerdere recensie van de dB7 schrijft Max dat deze nieuwe Elegance-uitvoering “op bijna alle vlakken superieur [is] aan zijn voorganger. Hoe ga ik dat nu weer onder woorden brengen?” Als we Jan, die destijds de 'vorige' dB9 aan de tand mocht voelen, zouden vragen om met de S-variant aan de slag te gaan, zal hij mogelijk voor hetzelfde probleem staan. Het zal wat ons betreft niet eenvoudig zijn, maar we kunnen zijn oordeel natuurlijk niet voor ‘m invullen. Wij zijn in ieder geval iets langer in het Flamingo Hotel & Casino blijven hangen dan onze planning toeliet...

Prijzen, voor de liefhebber
dB9-S (per paar) 30.000 euro

Exquisite Reference Mono Power Amplifier MP1000 (per paar) 40.000 euro
Exquisite Reference PreAmplifier (per stuk) 40.000 euro 

dB7 (per paar) 20.000 euro
S7 (per paar) 12.000 euro (schattingsprijs, is nog in productie) 
Elegance Surround (per stuk) 2.500 euro
Elegance Center (per stuk) 5.000 euro 
Elegance Sub Active (per stuk) 5.000 euro 

Lees ook ons eerdere interview met Charles van Oosterum

MERK

EDITORS' CHOICE