Test

Het is mogelijk om de hoofdtelefoon alleen maar te gebruiken omwille van zijn noisecancelling functie, zonder daarbij naar muziek te luisteren. Handig als je een tukje wil doen tijdens een vliegreis. Vanaf wanneer je de hoofdtelefoon op het hoofd zet, wordt het omgevingsgeluid sowieso al aardig onderdrukt. Een gevolg van de rond-het-oor constructie. Maar als je de actieve noisecancelling inschakelt, kom je als het ware in een andere wereld terecht. Het is moeilijk te zeggen welke modus het beste werkt. De vliegtuig en kantoorpresets – de eerste twee modi – onderdrukken 30 dB, terwijl de derde modus ‘slechts’ 20 dB onderdrukt. Feit is dat de beste modus afhankelijk is van de aard en de hoeveelheid van het stoorgeluid dat je wil wegfilteren en van je persoonlijke voorkeur. De actieve geluidsonderdrukking zorgt namelijk voor een bevreemdend effect – elke hoofdtelefoon met actieve noisecancelling heeft dat –, waarbij het soms zelfs lijkt alsof er een soort onderdruk in de oren gecreëerd wordt.

Muziek
De Audio Technica presenteert een lekker breed – maar niet overdreven, het blijft natuurlijk klinken – stereobeeld met een natuurgetrouwe staging. Voor zover dat laatste mogelijk is met een hoofdtelefoon, natuurlijk. Het klankkarakter zou je nog het beste kunnen omschrijven als uiterst - okee: té - zachtaardig. De hoge tonen worden zonder enig spoor van hardheid of agressiviteit weergegeven. Dat is inderdaad een pluspunt, maar de balans slaat in dit geval teveel door naar de softe kant, naar ons idee.

Maar dat verandert allemaaldrastisch als we de noisecancelling functie inschakelen. Nu is de hoge tonenweergave plots wél zoals we het graag horen.Of de Audio Technica effectief 10 Hz haalt, hebben we niet geprobeerd. Maar het is een feit dat diepe bassen heel mooi doorkomen. De baspartij in ‘This Is The Life’ van Amy McDonald verdwijnt gewoonlijk naar de achtergrond door de andere instrumenten, maar op deze hoofdtelefoon is ze heel goed te horen.Bijgeluiden zijn er ook. Die hoor je weliswaar enkel tijdens stilste passages of tussen de nummers door, maar we vermelden het toch maar even. Voor zover we weten bestaat er trouwens geen enkele hoofdtelefoon met actieve noisecancelling die daar geen last van heeft.

Comfort
De AHT-ANC9 is fraai en degelijk afgewerkt. Hij voelt daarbij ook betrekkelijk licht aan, en de zachte kussens aan de hoofdband en rond de oorkussens verhogen het comfortgevoel nog verder. Wel kan de temperatuur in de oorschelpen oplopen – ‘oorbroei’ -, zodat je na een uurtje luisteren misschien wel vijf minuten wil ventileren.

Willen we ‘m?
De ATH-ANC9 is een bijzonder aangename en sympathieke reisgenoot, zoveel is wel zeker. Laten we het anders stellen: er zijn maar weinige hoofdtelefoons die in lawaaiige omgevingen beter presteren als dit exemplaar. Extra pluspuntje is dat hij ook bruikbaar is als de batterij het laat afweten. Minpuntje is dat hij niet echt compact te noemen is. Maar waar het uiteindelijk op neer komt: is hij zijn geld waard? Dat is hij zeker. Ze willen in de winkel graag € 339 op de toonbank zien liggenvooraleer ze de hoofdtelefoon weergeven, en dat is best redelijk te noemen. Dus ja, we willen ‘m.

Aanvullende informatie:
Prijs: € 339

MERK

EDITORS' CHOICE