Audio Technica ATH-ANC9

Bekende musici of componisten beweren nogal eens dat stilte net zo belangrijk is als de muziek zelf. Daar bedoelen ze dan onder andere mee dat een muziekstuk – modern of klassiek, dat maakt even niet uit – er meestal baat bij heeft om niet al te zeer overladen te worden met een massale hoeveelheid noten. Minder is meer, zeg maar. Of nog: de kunst van het weglaten. En dat is precies waar het bij noisecancelling technologie evenzeer om gaat. En laat noisecancelling nu een van de hoofdingrediënten van de Audio Technica ATH-ANC9 hoofdtelefoon zijn....

Maar voor we het over de AHT-ANC9 gaan hebben, kijken we eerst naar de draagtas die je erbij krijgt. Draagtas? Ja, want een noisecancelling hoofdtelefoon is toch echt wel bedoeld voor onderweg gebruik. Als je thuissituatie zodanig decibelrijk is dat je ook daar de behoefte voelt om een hoofdtelefoon met noisecancelling te gebruiken, dan heb je een probleem. Geloof ons. De draagtas van de AHT-ANC9 is een stevig, mooi afgewerkt exemplaar.

Er zit een hip ogende musketonhaak aan, zodat je de tas gemakkelijk kan vasthangen aan.... ja, aan wat eigenlijk? Niet aan je broeksriem alleszins, want daar is het etui met z´n diameter van om en bij de 22 cm toch echt te groot voor. In praktische zin is dat een nadeel – spullen die bedoeld zijn voor onderweg gebruik kunnen niet klein en licht genoeg zijn - , maar als daar een betere geluidskwaliteit tegenover staat, willen we daar wel mee leven.

Het geheimzinnige blokje
Binnenin het etui zit nog een klein zakje, waar de accessoires in kunnen opgeborgen worden. Je vindt hier een vliegtuigstekker, een minijack-naar-full-size-jack omzetplug en een dunne, 1.2 meter lange kabel met aan beide uiteinden een minijack stekker. Op de hoofdtelefoon zelf zit een afneembare kabel, die even dun en lang is als de hiervoor besproken kabel. Dit exemplaar heeft een stereo minijack stekker aan de ene kant en een soortgelijke stekker – maar dan met drie ringetjes in plaats van twee – aan de andere kant. Raadselachtig? Dat vonden wij ook. In de kabel bevindt zich ergens een heel klein blokje waar een knopje op zit. Volgens de handleiding is dat blokje een ´controller/microphone unit´. En inderdaad, als je héél goed kijkt, dan zie je op de achterzijde van het blokje een opening zitten van een paar millimeter groot waar dan allicht een meetmicrofoon achter verscholen zit. Merkwaardig, dat. Al is het maar omdat het op die manier toch wel een hele uitdaging gaat worden – als de microfoonopening op het blokje tegen je kledij zit, bijvoorbeeld – om aan betrouwbare meetgegevens te raken.

Ja, hallo?
Na enig snuisterwerk in de handleiding komt de aap uit de mouw. In het blokje zit inderdaad een microfoontje, maar dat heeft helemaal niets te maken met hetnoisecancelling gedeelte. Het microfoontje is bedoeld om mobiele gesprekken te voeren, op voorwaarde dat de kabel ingeplugd zit in een compatibele smartphone of tablet. Het knopje dient om gesprekken aan te nemen en te beëindigen en om de muziekweergave te starten of te pauzeren. Vandaar dus ook de drie ringetjes op het minijackplugje.

QuietPoint
Deze Audio Technica hoofdtelefoon beschikt over actieve QuietPointnoisecancelling technologie met ´Tri-Level Cancellation´. De meetgegevens worden verzameld door twee microfoontjes die aan de buitenzijde van de oorschelpen ingewerkt zijn. ‘Tri-Level Cancellation’ wil zeggen dat de hoofdtelefoon over drie noisecancelling modi beschikt. De eerste is bedoeld om te worden gebruikt als je reist met het vliegtuig, of met de trein of de bus.

De nadruk ligt hierbij op het onderdrukken van de laagste frequenties. De tweede modus is geschikt voor lawaaiige kantoren of andere drukke plaatsen. De werking is geconcentreerd op de middenfrequenties. De derde modus dien je te gebruiken als je omgevingen die op zich al stil zijn - zoals een bibliotheek of iets dergelijks – nog stiller wil ervaren. QuietPoint technologie zou in staat zijn om het omgevingsgeluid te reduceren met maar liefst 95%. Dat belooft.

Techniek
De AHT-ANC9 is een over-the-ear dynamische hoofdtelefoon, die aan elke zijde over een 40 mm driver beschikt. Het frequentiebereik loopt van 10 Hz tot 25 kHz.Jawel, 10 Hz! De gevoeligheid bedraagt 100 dB. En nu we het toch over cijfers hebben: de impedantie ligt op 100 ohm en het gewicht – kabel en batterij niet meegerekend – komt op 220 gram.

Voeding
Het actieve noisecancelling circuit werkt alleen als er een AAA-batterij in het daarvoor bestemde compartiment – dat bevindt zich in de rechteroorschelp – aanwezig is. Maar: de hoofdtelefoon kan ook gebruikt worden zonder batterij. Goed, je verliest dan tijdelijk de noisecancelling functie, maar je kan tenminste wel gewoon muziek blijven luisteren. Het lijkt allemaal niet meer dan logisch, maar er zijn wel degelijk noisecancelling hoofdtelefoons die doodleuk onbruikbaar worden als de batterij de geest geeft. Het zal je maar overkomen als je je op 10.000 meter hoogte ergens halverwege boven de Atlantische Oceaan bevindt.De Audio Technica houdt het 35 uur vol met een lithium batterij. Een alkaline batterij is goed voor 25 uur en een herlaadbare batterij zou het zo’n 20 uur uithouden.

MERK

EDITORS' CHOICE