Design

Zoals gezegd zijn de A5 en A7 stijlvolle verschijningen. De kasten zijn relatief plat, breed en hoog: een soort rechthoek met afgeronde hoeken. De voorkant en de zijkanten zijn voorzien van een zwart doek waarover horizontaal een smalle strip van geschuurd aluminium loopt. In deze strip zit links een klein lichtje verstopt dat de status van de speler aangeeft: rood voor standby en paarsblauw voor actief.

In het midden, haast onzichtbaar, de merknaam Bowers & Wilkins. Aan de rechter zijkant van de A5 en A7 zit de volumeregeling in de aluminium strip verwerkt, aan de linker zijkant de aan/uit-knop. Ook de bovenplaat is van aluminium. Of het echt aluminium is kan ik op het oog of op het gehoor niet bepalen, en dat zegt genoeg over de uitstekende kwaliteit van het gebruikte materiaal. Aan de onderzijde hebben de A5 en A7 een stevige rubberachtige plaat waardoor de spelers niet snel zullen verschuiven. Ook het aanzienlijke gewicht (resp. 3,6 en 5,7 kilo) draagt bij aan de fysieke stabiliteit van de apparaten.

Put your hands up in the Air
Beide spelers krijgen een mooi plekje op een kast die tegen de achterwand van mijn 20 m2 grote kantoor staat. Aansluiten is een makkie: stekker in het stopcontact, iTunes bibliotheek op de iPhone opstarten, de A5 of A7 selecteren onder het AirPlay logo binnen iTunes en op Play drukken...muziek! Een kind kan de was doen. Aangezien beide spelers uitsluitend via AirPlay van muziek voorzien kunnen worden hoeft er in principe verder niets meer ingesteld te worden. Op de A7 kun je alleen nog een computer via de USB-ingang aansluiten.

De A5 is de kleinste van het stel. Met zijn compacte buitenmaten kan hij makkelijk een plekje vinden in kleine ruimtes zoals de keuken. Maar de A5 klinkt volwassen genoeg om ook in een grotere huiskamer tot zijn recht te komen. Er werden zelfs ronduit indrukwekkende geluidsniveaus behaald, ongelooflijk wat er tegenwoordig uit zo’n kleine kast geperst kan worden! Nou ja, geperst? Beyond the Sea van Robbie Williams album Swing When Yor Winning vloeit probleemloos uit de luidsprekers. De A5 is Swinging and Winning.

Pas op zeer hoge luisterniveaus loop je hoorbaar tegen de beperkingen van de drivers aan. Het geluid komt bovendien goed los van de kast waardoor er een realistische geluidsbubbel rondom de A5 ontstaat. Het mag duidelijk zijn dat ik zeer aangenaam verrast ben door de kwaliteiten van de A5.

Meerwaarde
Wat moet de grotere en duurdere A7 daar nog aan toe voegen? Robbie Williams mag nogmaals aantreden en zingt voorwaar met nog meer gemak en schwung. Vooral de ondersteuning in het laag is weer stukken beter, het heerlijk loom swingende karakter wordt nog duidelijker door het ritme gedreven. De plukken op de staande bas hebben duidelijk meer definitie en zijn zelfs enigszins fysiek voelbaar.

Als ik in mijn iTunes bibliotheek Coastal Ship van Kari Bremnes selecteer klinken de grote troms waarmee het nummer opent alsof ze uit een grote vloerstaande luidspreker komen. Hoe ver het laag doorloopt - tot 40Hz op -3dB volgens de specificaties - blijkt als de spullen in mijn boekenkast mee gaan resoneren. Toch is het kastje dat dit laag produceert niet groter dan een flinke schoenendoos! Ook nu komt de muziek weer opvallend goed los van de behuizing, haar karakteristieke warme stemgeluid fraai weergegeven.

MERK

EDITORS' CHOICE