Bowers & Wilkins A5 & A7

De 'New Media' categorie binnen het assortiment van Bowers & Wilkins is momenteel enorm succesvol, en met recht. Of je nu de trotse bezitter bent van een Zeppelin of een hoofdtelefoon uit de P-serie, topklasse geluid wordt gecombineerd met een uiterst stijlvol design.

De hier besproken A5 en A7 mogen ook als zeer goed gelukt bestempeld worden; de afwerking straalt pure klasse uit. Zet ook de geluidskwaliteit weer nieuwe maatstaven in deze productcategorie?

Aangenaam: A5 & A7
Via de redactie van HiFi.nl kreeg ik maar liefst beide modellen toegestuurd: de A5, waarvoor je 499 euro op de toonbank moet leggen, is de kleinste van het stel, de A7 kost 799 euro en is in alle dimensies een paar centimeter groter. De grotere behuizing maakt dat de A7 ook wat beter voorzien is van luidsprekers.

Waar de A5 het moet redden met twee op Nautilus-techniek gebaseerde aluminium tweeters en twee 100mm midranges/woofers, kan de A7 beschikken over dezelfde tweeters die bijgestaan worden door twee 75mm midranges en één 150mm woofer. Ook het versterkervermogen gaat aanzienlijk omhoog. Gebruikt de A5 twee 2 x 20 watt versterkers - één voor het hoog en één voor het mid/laag - de A7 heeft een 2 x 25 watt versterker voor het hoog, een 2 x 25 watt voor het mid én een 50 watt versterker voor het laag, allen van het type klasse-D.

Dat laag wordt op beide modellen ondersteund door een baspoort die aan de buitenkant in een geleidelijk wegvloeiende opening met golfbal-putjes uitmondt: de zogeheten FlowportTM

Digital Signal Processing

Bovendien maakt Bowers & Wilkins bij de A5 en A7 van eenzelfde zeer geavanceerde DSP (Digital Signal Processing) module als die in de populaire Zeppelin wordt gebruikt. Op de achterzijde van de A5 en A7 ontdekken we nog een paar verschillen tussen beide apparaten: bij de A7 dubbelt de 3,5 mm Aux-ingang ook als optische digitale ingang en hij heeft bovendien nog een extra USB-B 2.0 ingang.

Die USB-ingang kan gebruikt worden om rechtstreeks vanaf een computer te streamen, maar dient als ook poort voor firmware upgrades en synchronisatie. De optische digitale ingang maakt de A7 geschikt om als soundbar bij je televisie te fungeren: simpelweg de optische uitgang van je scherm of je digitale decoder op de aux-ingang aansluiten is voldoende.

AirPlay
Om muziek uit de A5 of A7 te krijgen heb je een AirPlay bron nodig. Dat mag een iDevice of een computer (PC of Mac) met iTunes zijn. Alle muziekbestanden die je met iTunes af kunt spelen kunnen ook via AirPlay naar de A5 en A7 gestreamd worden. Dat kan, in tegenstelling tot wat veel mensen veronderstellen, zowel draadloos als bedraad. Dat verklaart meteen de aanwezigheid van een ethernet-ingang op de achterzijde van de A's.

Je kunt de A5 en A7 dus gewoon in je bedrade netwerk opnemen, wat de stabiliteit van het muzieksignaal verhoogt. Maar de meeste gebruikers zullen draadloos vanuit hun iTunes bibliotheek of een van de vele AirPlay geschikte toepassingen - zoals Spotify of YouTube - op hun iPhone of iPad streamen.

Om de A-serie in je netwerk op te kunnen nemen moet je eerst de Bowers & Wilkins AirPlay Setup App op je iDevice, je Mac of je PC installeren. Een paar eenvoudige stappen leiden je door de installatieprocedure, en binnen een paar minuten ben je helemaal klaar voor de start.

MERK

EDITORS' CHOICE