REVIEWAudio Physic

Overspel

Audio Physic importeur More Music leverde voor de gelegenheid een paartje hoogglans zwarte Classic 10's. Maar er werden ook nog drie dozen binnengebracht met daarin een Primare PRE 32 voorversterker met de gloednieuwe MM 30 Media-Module, een A 34.2 eindversterker en een DAC 30 Digitaal-naar-Analoog Converter. Deze prachtige set werd gebruikt om de Audio Physic Classic 10’s te beluisteren en zal in een latere recensie nog uitgebreid besproken worden.

De Primare set krijgt een plekje op een Ikea Lack tafeltje (geweldig hifi-meubel voor 7,99 euro) en wordt met een AudioQuest CV4.2 kabel met de Classic 10's verbonden. Als bron dient een Squeezebox Duet met BOTWS voeding, afwisselend aangesloten op de Primare DAC 30 en de MM30 Media Module in de Primare PRE 32. Interconnects zijn een NordOst Red Dawn en een Cobra 3 van The Chord Company.

Het is pas de tweede keer dat ik een Audio Physic luidspreker in huis heb, de vorige keer mocht ik naar de veel duurdere Scorpio 25's luisteren. Maar de familietrekken zijn meteen duidelijk. Beide zijn lichtvoetig, haast frivool en snel, al mist de Classic 10 ten opzichte van de Scorpio 25 net dat kleine beetje substantie in het middengebied.

Bijvoorbeeld bij het prachtige Laura van het nieuwe Bat For Lashes album The Haunted Man. Het delicate toucheren van de toetsen, de volstrekt natuurlijke klankkleur van de vleugel, de door veel lucht gedragen stem van de Pakistaanse singer/songwriter Natasha Khan, de Classic 10 geeft je alles wat je zoekt in dit nummer. Het wordt volledig blootgelegd, zoals Khan zichzelf ook letterlijk en figuurlijk blootgeeft. Maar de Classic 10 houdt wel een gepaste afstand waardoor hij net dat extra vleugje tonale rijkdom van de Scorpio 25 in het middengebied mist.

Als Heidi Happy - what's in a name? - het nummer Stay van Yello ten gehore brengt is dat geen enkel probleem. De 'poppy' ballad is door de heren van Yello van een lekkere elektronische achtergrond voorzien. Dat begint al meteen bij de eerste tonen die uit keyboard vloeien. Strak en afgepast wordt een elektronisch laag de luisterruimte ingestuurd, de Classic 10’s zijn duidelijk in hun element. Van enige kastkleuring of een eentonige basweergave is geen sprake. Hier wordt perfect gecombineerd en gecommuniceerd tussen muzikant en luidspreker. Effecten dwarrelen door de ruimte tussen en buiten de luidsprekers. Het hoog weer luchtig en transparant.

Naast 'one hit wonders' zijn er ook artiesten die we met een beetje creativiteit 'one album wonders' mogen noemen. Tracy Chapman is zo'n artieste die een zeer succesvol debuutalbum boordevol hits uitbracht om daarna een beetje in de vergetelheid te raken. Volledig onterecht overigens, luister maar eens naar het album Where You Live uit 2005 dat bomvol muzikale pareltjes, zoals Talk To You, Before Easter en 3000 Miles, staat. Dat laatste nummer opent met akoestische gitaar en hand-clapping. Het klappen van huid op huid moet tegelijkertijd 'vlezig' en snel klinken, iedere pets weer anders dan de vorige. Op mindere systemen dan de Classic 10 missen de klappen soms substantie en zijn haast niet terug te voeren naar het op elkaar slaan van twee handen. Ook de Classic 10 moet hierin zijn meerdere erkennen in mijn veel duurdere referentie luidsprekers, maar laat er geen twijfel over bestaan dat het hier twee handen betreft die subtiel de maat aangeven. En dat is gezien de relatief bescheiden vraagprijs erg knap te noemen.


EDITORS' CHOICE