Muziek luisteren

René Smit | 28 november 2012 | Alpha Design Labs

In het nummer Miss Sarajevo gaat het laag behoorlijk diep maar kent mijn vM CA350 een streepje meer definitie. Afgezet tegen de prijs is het echter prima in orde. Waar de ADL Esprit punten scoort, is op het gebied van muzikaliteit. Deze versterker beschikt over het vermogen je als luisterraar in de muziek te trekken en je vervolgens te blijven boeien. Niet door overdreven veel detail of andersoortige nadruk op een bepaald aspect van de muziek. Nee, puur door het op de juiste manier overbrengen van de flow van de muziek en de bijbehorende boodschap.

Het album Groove Into Bits bevat tracks die allemaal rechtstreeks vanaf LP overgezet zijn naar een digitale master door de bekende engineer Fritz de With. Het geluid is vooral heel dynamisch iets wat de Esprit in grote mate weet te laten horen. Wanneer het koor inzet in het nummer So Strong van zanger Labi Siffre is er een flinke “jump” factor aanwezig. Ook is er ruim voldoende detail te horen. Kleine oneffenheden van de, als master gebruikte, LP laat deze ADL Esprit netjes horen zonder er de nadruk op te vestigen.

Om de ruimtelijke weergave te beoordelen pak ik een live album van Michael Buble uit de kast. In het nummer Home is het publiek actief betrokken bij de performance. Duidelijk is dat de ADL Esprit hier ten opzichte van mijn (veel) duurdere vM CA350 voorversterker wat punten laat liggen. Het geluid klinkt wat minder 3D. De dieptewerking is minder uitgesproken waardoor het publiek een compactere massa lijkt. Echter de muzikale boodschap en de daar mee gepaard gaande emoties weet de Esprit prima over te brengen. Een eigenschap die voor mij persoonlijk zwaarder weegt dan ruimtelijkheid, extreme detaillering of andersoortige audiofiele parameters.

De eerder geteste GT40

Voor goed 400,- euro meer krijg je bovenop de functionaliteit van de GT40 een prima voorversterkergedeelte erbij. Afgezet tegen de prijs zijn de prestaties meer dan goed te noemen. Ik ken een aantal voorversterkers in de duizend euro klasse die gelijkwaardig presteren, maar alle extra’s zoals een (USB)DAC, hoofdtelefoonversterker en dergelijke ontberen. In dat licht bezien mag de ADL Esprit er zeker zijn. Zoek je een complete voorversterker met veel functionaliteit en mogelijkheden dan is de Esprit een goede en muzikale keuze. Zeker voor de degene die hun audioset of hoofdtelefoon willen koppelen aan, of combineren met, een computer of laptop.

ADL Esprit 960, - euro


EDITORS' CHOICE