ADL Esprit

René Smit | 28 november 2012 | Alpha Design Labs

Ruim een jaar geleden mocht ik de ADL GT40 DAC/hoofdtelefoonversterker uitgebreid aan de tand voelen. Deze liet toen een bijzonder positieve indruk achter.

Nu is daar dan de grote broer, niet in fysiek maar alleen qua functionaliteit, de Esprit. Naast (USB) DAC, ADC en hoofdtelefoonversterker is de Esprit ook inzetbaar als voorversterker. Hiervoor beschikt de ADL Esprit over 2 sets analoge lijningangen, een analoge output, een optische en coaxiale digitale input, een USB in- en uitgang en een optische uitgang (alleen voor USB).

Zoals te verwachten, niet voor niets is ADL een onderdeel van Furutech, zijn de connectoren van hoge kwaliteit. En is er net voldoende ruimte om gebruik te maken van interlinks met wat grotere stekkers.

Naast alle aansluitingen is er aan de achterzijde ook nog een schakelaartje te vinden waarmee de sampling rate van de DAC kan worden ingesteld. Er is keuze tussen 96kHz en 192kHz. De ADL Esprit wordt gevoed door een (meegeleverde) netadapter. Op het front vinden we links de aan- uitschakelaar met LED indicator, een schuifschakelaar om het opname niveau aan te passen en een clipping indicator. Rechts daarvan een inputselector, hoofdtelefoonaansluiting en uiterst rechts de volumeregelaar. De algehele bouwkwaliteit ligt op hoog niveau en de ADL Esprit straalt ondanks het geringe formaat kwaliteit uit.

Gezien de uitgebreide ervaringen met de GT40 besluit ik me voor de productbespreking van de Esprit te beperken tot het voorversterker en DAC gedeelte. Hiervoor wordt de Esprit middels een Canare Digiflex coaxiale kabel verbonden met mijn vM SA230 multispeler. Die fungeert in deze opzet uitsluitend als loopwerk. Voor de eindversterking zorgt een vM PA350. Luidsprekers zijn van Audiovector, type S3 Avantgarde Arreté. Na een gedegen inspeelperiode wordt het tijd wat luisterindrukken te gaan optekenen.

Het eerste wat opvalt, is dat het volume aanmerkelijk hoger ligt dan met de normaal door mij gebruikte vM CA350 voorversterker. Dit maakt het regelen van het volume wanneer er zachtjes gespeeld wordt wat lastiger. George Michael’s Songs From The Last Century is een verzameling van zeer uiteenlopende liedjes. Van up tempo tot langzame ballads. De stem is zeer direct opgenomen en kan op een wat mindere set sterk aangezette S en T klanken laten horen. De Esprit is hier niet helemaal vrij van, maar weet het dusdanig binnen de perken te houden dat het net niet onaangenaam wordt. Niet alleen de stem is een uitdaging voor de ADL Esprit, de laagweergave van dit album kent ook de nodige hobbels.


EDITORS' CHOICE