Door mijn technische achtergrond heb ik altijd de behoefte gehad om zelf audioapparatuur te bouwen en hiermee te experimenteren. Ik heb in het verleden diverse transistor versterkers gebouwd en verschillende systemen uitgeprobeerd, maar nooit tot volle tevredenheid over het resultaat. De wens om zelf een goed klinkende versterker te bouwen is altijd gebleven.
Na het afronden van mijn avondstudie elektronica had ik meer tijd om me met het audio-gebeuren bezig te houden. De jaargangen van diverse audiotijdschriften werden weer van zolder gehaald en de Nederlandse beurzen weer bezocht. Opvallend was de steeds prominentere aanwezigheid van buizenapparatuur op deze beurzen. De weergave van buizenversterkers met hun glanzende en gloeiende kolfjes hebben altijd al een verschrikkelijke aantrekkingskracht op mij gehad. Helaas is de aanschaf van een commerciële buizenversterker altijd geremd door de inhoud van mijn portemonnee…
Op een beurs in Rotterdam werd mijn aandacht getrokken door een fantastisch klinkend en fraai ogend versterkerontwerp van Dhr. Fruitema. Na een korte technische presentatie van het ontwerp, werd gedemonstreerd waar deze versterkers toe in staat waren. Ik was zwaar onder de indruk, dit had ik nog niet eerder gehoord: zo hoort in mijn beleving muziek te worden weergegeven!
Â
Met deze ervaring in mijn achterhoofd wilde ik meer te weten komen over het ontwerpen van buizenversterkers en ben ik me gaan verdiepen in de magie (materie) van de buis. Als eerste zocht ik antwoord op de vraag: Is het mogelijk om binnen de perken van mijn budget zelf een goed klinkende buizenversterker te bouwen? Na wat speuren op het internet en globaal rekenwerk, had ik al snel een antwoord op mijn vraag gevonden…
Aan de slag...
...was mijn eerste enthousiaste reactie, maar nu het plan op papier meer concrete vormen begon aan te nemen, doken steeds weer nieuwe vragen op. Van de achterliggende techniek en onderbouwing van keuzes in bepaalde schakelingen schoot mijn kennis tekort, dus ging ik op zoek naar literatuur om deze kennis te verruimen. Al snel kwam ik bij het boek van Menno van der Veen uit (moderne High-End buizenversterkers) waarin, op een leesbare wijze en op verschillende niveau’s, de theorie en praktijk van verschillende schakelingen wordt beschreven. Ik wil geen reclame maken, maar dit boek is zeer de moeite waard gelezen te worden.
Ondertussen had ik een potentiële klant gevonden voor mijn te bouwen buizenversterker, waardoor een aantal randvoorwaarden al waren vastgelegd. Nu nog een goed ontwerp!
Binnenkort volgt deel 2