Voor dat we ingaan op de prestaties van bovenstaande apparatuur moeten we aandacht besteden aan de bekabeling van de set. Als importeur van The Chord Company kabels is het niet verwonderlijk dat Joenit koos voor hun producten. Net als Totem en Rega is The Chord Company een bedrijf dat innoveert en aan de weg timmert in een gestaag maar nooit eindigend proces. Chord heeft een aardige opstap gehad in het verleden door het leveren van alle kabels die Naim gebruikt aan hun apparatuur. Geholpen door het feit dat vrijwel iedereen koos voor cinch aansluitingen en Naim een leverancier nodig had die DIN stekkers wilde blijven monteren. Op beurzen ben ik met regelmaat de technische directeur van Chord tegengekomen, Nigel Finn, een man die telkens even enthousiast vertelt over wat hij heeft ontdekt en hoe zijn kabels steeds een stapje hoger komen. Zonder te vervallen in absurde prijzen.
Chord heeft een heel pakket kabels, elke kabel toegesneden op zijn eigen toepassing. De range loopt van interconnects, via luidspreker kabels, kabels voor beeld, custom install, digitale toepassingen, op maat gemaakte kabels, tot aan netsnoeren. Om de klant te helpen bij het kiezen van kabels heeft Chord een kabel synergie gids en kun je via de website van Chord beschikken over een “cable doctor” die advies geeft. Chord produceert kabels die in elkaars verlengde liggen en wie de juiste combinatie uitzoekt zal merken dat de synergie tussen de kabels de meerwaarde bepaalt volgens het principe: 1+1=3. Om de set zoals die is neergezet goed tot zijn recht te laten komen is gekozen voor Anthem 2 interconnects, Epic 4 luidspreker kabel en Power Chord netsnoeren. Multifoon voegde een PS Audio netfilter toe aan het geheel, omdat de stroomvoorziening in de Alexandrium Woonmall te wensen overlaat vanwege de hoge mate van netvervuiling.
Het genot
Gezeten in de comfortabele stoelen van een luisterruimte van Multifoon vertellen Bram Verellen van Joenit en Leen Koopman van Multifoon wat ze hebben neergezet. Heel lang gaan ze daar niet op in. Een grote bak met langspeelplaten en een doos vol cd’s liggen te wachten. Muziek is immers veel belangrijker dan techniek als het er op aankomt. De luisterruimte van Multifoon laat toe om op diverse volume niveaus te draaien. Geluiden uit de buitenwereld inclusief die van het bezoekende publiek aan de woonmall zijn haast volledig afgeschermd. Het geluid uit de luidsprekers stoort niet in de winkel. Die twee kanten op werkende demping heeft wel gevolgen, de versterkers moeten heel wat energie aan de luidsprekers leveren omdat veel geluid opgezogen wordt door wanden van de ruimte. De akoestiek is aangenaam, aan de droge kant maar niet vervelend, waardoor een paar uur doorbrengen met muziek vooral leuk is. Als vinyl adept kijk ik met een schuin oog naar de platenspeler als Bram voorstelt te beginnen met cd. Vooruit, eerst digitaal, straks de analoge snoepjes. Boven het hoofd van Jacintha sluit de klep van de cd speler en de eerste tonen van Lush life klinken door de ruimte.
Ik kijk verbaasd op: is dit een cd speler? Wat een fraaie rust in de muziek zonder een seconde spanning te verliezen. De stem van Jacintha strak en menselijk neergezet, een harmonica losjes in de ruimte hangend aan de linkerzijde. Het laag, altijd een sterk punt van Totem, gaat dieper dan te verwachten valt gezien de afmeting van de luidsprekers. Summertime is sexy en zwoel door de lichte heesheid in de stem. De bekkens laten niet de maximale resolutie horen van een topcombinatie en de hoogte afbeelding blijft binnen de perken, maar er weerklinkt ontegenzeggelijk heerlijke muziek. De stem is in elke track 100% verstaanbaar. Een piano is vol en rijk aan kast. Afhankelijk van de muziek en de gekozen instrumenten omvat de set het gehele bereik van puntig, via ritmisch tot zinderend.
Een tweede zangeres betreed het podium, Mary Black met een live opgenomen cd. Fraai is de akoestiek van de zaal te horen. Het podium ruim bemeten met een keur aan bespeelde instrumenten. Op de cd kan Mary hard uithalen waar sommige installaties geen weg mee weten. De rust van de Totem/Rega set heeft er geen probleem mee. Misschien ontstaat er daardoor een klein stukje minder impact op sommige tracks. Dat werkt echter ook andersom, als ik Katie beluister krijg ik letterlijk een brok in de keel en heb enige moeite om dat Bram niet te laten merken. Het speelt uitermate gevoelig en is ver verwijderd van ouderwets cd geluid. Het totale beeld neigt naar rond en soepel. Waarin instrumenten niet zozeer afzonderlijk aan te duiden zijn, maar het geheel een eenheid vormt die op veel sets helaas vaak ver te zoeken is.
Wetend dat Multifoon een klantenkring heeft waar klassieke muziek een belangrijke rol voor speelt ruil ik Mary Black voor Giovanni Angeleri’s Légende, Janine Jansen’s Vier jaargetijden en de Ode aan Maria Malibran van Maria Cecilia Bartoli. Ik realiseer mij dat ik in de barokhoek blijf hangen, maar daar geniet ik het meeste van. Angeleri is de meester in verfijning. Zelfs de zachtst gespeelde noot is spannend. In een ijle akoestiek. Continue boeiend door de veelheid aan informatie die de Saturn weet te ontlokken, de Cursa/Maia versterkt en de Sttaf loslaat. Geen moment een randje of scherpte. Pure harmonie en beheersing. Bij Jansen is opnieuw de akoestiek opvallend goed hoorbaar. Haar spel is wellicht minder verfijnd, haar sterke kant is passie en vuur. Het orgel is fantastisch weergegeven op het eerste deel van De zomer.
Janine hoor je ademen (snuiven, wat ze op het podium ook doet). De diepte in het beeld houdt een beperking en bij voluit gespeelde passages loopt de weergave wel eens dicht. Ik denk dat daar de luisterruimte debet aan is die energie gewoon opzuigt. Bartoli heeft een geweldige stem en ik mag die graag horen. Er zit zoveel schoonheid in welke met een fraaie set uit de luidsprekers straalt. Een tikje meer ruigheid, wildheid of onbeschaafdheid zou de aanwezige set geen kwaad doen. Ik wil iets meer op het puntje van de stoel zitten. Ik weet dat is een kwestie van smaak waar ik naar zoek. Menig luisteraar zoekt die grens niet, wil een set die ronduit bovengemiddeld presteert op enige afstand van de luisteraar, met elke vorm van muziek. Tot nu toe voldoet de set met de Saturn als bron aan die wens. Overtuigend, zich niet opdringend, open en eerlijk. Geen hifi sausje, geen tot op het bot analytische weergave, geen toevoegingen, uitgezonderd een vleugje rust en romantiek.