Beeld en geluid

René van Es | 22 november 2007 | Fotografie René van Es

Een andere grote luidsprekerfabriek is Focal. Leo Heijmans had flink uitgepakt waardoor ik door de speakers het bos van Duinrell niet meer kon zien. Hij demonstreerde in de centrale hal een volledig surround systeem opgebouwd rond de SAVA Award winnaar Electra 1037Be.

In de bungalow mocht een YBA “Y” versterker en cd-speler de speciaal voor Nederland gebouwde Chorus 816 “Special Edition” laten horen. De demo toonde aan waarom een “W” conus luidspreker unit met zijn hoge stijfheid superieur is aan de gewone Chorus 816. Voor 800 euro per stuk heeft u een luidspreker met de prijs en het uiterlijk van de Chorus reeks terwijl de prestatie neigt naar de Profil serie.

Praalder maakte samen met de Focal leverancier een speciale aanbieding, voor 19 euro kocht u dit weekend een Eagle Cable interconnect van 59 euro (1,5 meter) voor slechts 19 euro. Wie ter plekke besloot over te gaan tot aanschaf van een set Chorus luidsprekers kreeg bovendien 20 meter Eagle 2 x 2,5 mm2 luidsprekerkabel gratis.

Mordaunt Short, B&W en Elac mogen niet worden overgeslagen. B&W toonde nagenoeg de gehele verkrijgbare luidsprekerlijn, met uitzondering van de Nautilus series. Uiteraard met veel plaats voor Rotel hifi.

Elac had een echte primeur. De FS247 vloerstaander en zijn kleinere monitor broertje. Schitterend afgewerkt in hoogglans zwart, kersen of mokka fineer. Wie per stuk bereid is 999 euro uit te geven haalt de laatste ontwikkeling van Elac in huis. Wat lager geprijsd is de Classic serie of de Anniversary Edition van de 207A vloerstaander, die in een beursaanbieding voor 649 euro per stuk weg mocht. De zoveelste aanbieding die aantoont dat dit soort regionale beurzen een bezoekje meer dan waard is.

Mordaunt Short presenteerde grote en kleine luidsprekers, uiteraard gekoppeld aan Marantz apparatuur. Vanaf de 6000 serie tot aan de high end series was alles te zien en deels te beluisteren. Wie vergaapt zich niet aan een Marantz sacd speler van 7000 euro?

Nog even naar elektronica. Quad staat sinds jaar en dag bij Praalder. Nieuw voor mij en voor de demonstrateur van het systeem waren Quad 11L en 12L actieve luidsprekers. Voor resp. 450 en 650 euro hoeft u zich geen zorgen meer te maken over eindversterkers en wordt multiroom wel erg makkelijk gemaakt, met behoudt van een goed geluid.

Dat Transtec heel ver is met Russound domotechnica en multiroom is in dat verband niet verbazingwekkend. En klein deel daarvan probeerde Transtec te tonen in hun bungalow. Waar men duidelijk meer van wist dan van de actieve Quad’s. Specificaties waren niet beschikbaar van de 11 en 12L.


EDITORS' CHOICE