Praalder show 2007

Een aantal weken na de VAD show in Veldhoven presenteert de firma Praalder uit Den Haag traditioneel, in samenwerking met haar leveranciers, een hifi show in de Haagse regio. Meerdere keren koos Praalder voor een hotel in Kijkduin, dit keer kwam ik terecht aan de andere kant van residentie, het attractie park Duinrell in Wassenaar.

Een centrale hal van het congrescentrum “De Kikkertuin” was het domein van de Praalder medewerkers, terwijl distributeurs, voor zover niet zelf aanwezig bij hun presentatie, te vinden waren in kleine luisterruimtes gevormd door bungalows direct gelegen om de centrale zaal. Door de afwezigheid van enkele grote distributeurs tijdens de VAD show was de Praalder show voor de Randstad extra interessant. Van low-fi, via mid-fi strekte het assortiment zich uit tot high end. Wat aangeeft welk een breed pakket Praalder levert.

Wie de trap afdaalde naar de centrale hal werd begroet met een glas roze champagne, geserveerd door een plaatselijk wijnhuis dat ons de heerlijkste Luxemburgse wijnen deed proeven. Geïnspireerd door de smaak lieten we ons verleiden een stapel folders met hoteladressen mee te nemen, wat een keur aan logeeradressen oplevert in het groothertogdom. Al kwamen we daar niet voor en trokken we allengs langs de eerste stand waarin Musical Fidelity onder meer de A1008 serie toont. Meest opvallend is de A1008 cd speler van 3999 euro. Een bovenlader met een Philips Pro 2 loopwerk.

Later zouden in de bungalow van Viertron een set Castle speakers beluisteren die afwisselend werd gepresenteerd met een standaard Musical Fidelity X-range set en met 550K Supercharger versterkers.

Buurman Terrasson/Audiac toonde de gebruikelijke Tivoli table tops met een voor mij nieuw merk luidsprekers: Mark & Daniel. Volgens zeggen een verrassing in een kleine verpakking.

Het Geneva sound systeem, bestaande uit één kast waarin ondergebracht een radio, versterker, luidsprekers, cd speler en iPod docking station waren te zien en in de Terrasson bungalow te horen.

Waar ook één van de meest hoogwaardige systemen was opgesteld. Bestaande uit Chapter versterker en cd-speler met Vivid 1.5 luidsprekers. Ik mag wel stellen het beste geluid van de show, zelfs in de beperkte ruimte van de bungalow “huiskamer” klonk het zo goed dat ik meerdere cd titels fluks noteerde.

Veel aandacht voor beeld in de centrale hal. Merken als Loewe, Bang & Olufsen, Pioneer, JVC, Sharp en Pioneer zetten hun mooiste schermen neer.

Dit keer niet de koopjes, al waren de als beurs aanbieding gratis met een scherm mee te leveren HD recorders niet te versmaden, maar de top van de schermen die tonen hoe verschrikkelijk goed High Definition materiaal weer te geven is.

Detailrijk, vrij van artefacten, op snelle schermen. Nu nog relatief duur voor wie de state of art in huis haalt, over een poosje zal de techniek doordringen naar meer betaalbare schermen die Praalder ook in de winkel heeft hangen. Om een scherm goed te plaatsen is een Spectral meubel haast onontbeerlijk. De serie Closed biedt ruimte aan apparatuur en onttrekt die aan het zicht als het niet in gebruik is. Leverbaar in meerdere kleuren.

Pioneer en JVC toonden naast schermen ook audio apparatuur. Pioneer zette zeer betaalbare stereo apparatuur in het verlengde van surround receivers en dvd spelers. Toch trokken de schermen de meeste aandacht van de bezoekers.

JVC zocht zijn audio heil meer in de mini sets, die ondanks de geringe afmetingen menig woonkamer van muziek voorzien. Design hifi in beperkt formaat.

Terug naar de pure audio leveranciers. Dynaudio toonde de Sapphire, een topsysteem met een radicale vormgeving.

Jammer dat we die niet konden beluisteren en genoegen moesten nemen met het lang niet onverdienstelijke geluid van een stel Focus luidsprekers in de Dynaudio bungalow.

Edwin Vlieger sloot ze graag zelf aan voor de bezoekers. Wie geïnteresseerd is in de techniek die Dynaudio gebruikt kon het hart ophalen, Edwin had zijn “monster koffer” klaar staan om units en onderdelen van units te laten zien.


EDITORS' CHOICE