Sugden

René van Es | 30 november 2006 | Fotografie René van Es

De aansturing van de HL P3 wordt verzorgd door Sugden elektronica. Een merk met een nog langere historie die begin jaren ’60 in Engeland begint met een klein bedrijf onder de naam J.E. Sugden & Co. Ltd. Sugden legde zich toe op de bouw van kleine klasse A versterkers met transistoren. Met een beperkt vermogen en toch in staat de luidsprekers uit die tijd aan te sturen. Jarenlang was 10 Watt het maximum dat een Sugden kon produceren tot dat uitgroeide tot wel 25 Watt per kanaal.

Harbeth & Sugden

Trouw aan de filosofie bleven het klasse A versterkers. Ook Sugden werd overgenomen door een enthousiast van buiten de audio industrie. Tony Miller nam, 20 jaar geleden, bij het bedrijf de touwtjes in handen. Met succes, al bleef de onderneming klein en maakte slechts gespecialiseerde hifi apparatuur. Niet bij iedereen bekend is waarschijnlijk dat alle Sugden ontwerpen al tientallen jaren uit Nederland komen om daarna in Engeland te worden gefabriceerd. In de Haagse agglomeratie ontstaan schakelingen die in muzikaliteit nauwelijks te verslaan zijn. Bleef dat heel lang steken bij een type als de A21 die leverbaar is als lijnversterker of met een phono ingang. Eenvoud troef in een simpele behuizing, uiteraard zonder afstandbediening. Vrij recent, zeker gezien in het licht van de lange historie van Sugden zag de A21 SE Series het licht. Met een moderner jasje, modernere techniek en afstandbediening.

Harbeth & Sugden

Ook kwamen in die tijd de eerste Masterclass ontwerpen op de markt en de miniset met de naam Bijou. Alsof Sugden toen in een stroomversnelling raakte volgden cd-spelers die meekonden in de high end klasse. Ook daarvan kwam een Masterclass apparaat die al eerder uitgebreid aan de orde kwam op HiFi.nl. Zeer recent verschenen de nieuwste Masterclass telgen met een gangbaarder uiterlijk en intern een upgrade. Binnen de serie is er een geïntegreerde versterker, een voorversterker, een eindversterker, een monoblok en een cd-speler verschenen. Voor vandaag is een opstelling gerealiseerd met de SPA-4 klasse A eindversterker van 2 x 50 Watt. Een LA-4 voorversterker voorzien van symmetrische en cinch ingangen en een afstandbediening. De bron wordt om de beurt gevormd door de PDT-4 Masterclass CD speler die symmetrisch kan worden aangesloten en de S21 SE speler die via cinch werkt.

Je kunt historie en handwerk bewonderen, daar de bijbehorende prijs voor neertellen uit oogpunt van piëteit, feit is dat bedrijven alleen kunnen bestaan als ze met regelmaat verkopen, betrouwbare apparatuur leveren en bovendien fantastisch klinken in hun segment. Nog meer dan de grote merken die productiestraten hebben en research teams met onbeperkte budgetten, moet een klein merk vechten om marktaandeel. Zij mikken op een markt die bestaat uit pure muziekliefhebbers die vrijwel nooit affiniteit hebben met de audio industrie. Veel eerder zoeken zij de pianisten, cellisten, fluitisten van een orkest. Waarna via van mond tot mond reclame enthousiasme wordt gekweekt. Kennelijk gaat dat al jaren heel erg goed, getuige de lange adem van Alan Shaw en Tony Miller.

De marktbewerking vraagt bovendien om toegewijde dealers en distributeurs waar het niet alleen om de pegels gaat, maar ook om het plezier te leven met muziek en te genieten van iets echt moois. Dat plezier en die toewijding voel je bij Jan Verlegh en Leo Heijmans, die samen Harbeth en Sugden door Nederland verspreiden. Voor deze middag brachten ze de apparatuur samen, verbonden met Nirvana en Sign Audio kabels, zetten de speakers op Music Tools stands. Ter vergelijk is de HL P3 ES 2 zoals de luidspreker officieel heet naast Sugden Masterclass ook aangesloten op een meer betaalbare CD21 SE speler en een relatief goedkope A21A L geïntegreerde versterker. Waarover straks wat meer te lezen is.


EDITORS' CHOICE