ARTIKEL

Luidsprekers

Onderop in het audiomeubel is een oude draaitafel een beetje weggemoffeld. Die hoort natuurlijk bovenop het meubel, maar de voorversterker accepteert geen MC elementen op de ingang en dus kan hij zonder aanpassing niet worden gebruikt. Eerst zal er een separate MC phono voortrap bij moeten voordat kan worden genoten van het zwarte goud. Wellicht gaat dat nog wel komen, want vinyl heeft Dick genoeg staan in de berging van zijn appartement.

De luidsprekers in de woonkamer zijn van M. Acoustics, model Eclipse. Een model dat je qua design prachtig of afschuwelijk vind. Ik vond ze eigenlijk wel mooi. De luidsprekers zijn relatief groot voor de ruimte waarin ze staan, in het vorige huis kwamen ze beter tot hun recht, aldus Dick. De Eclipse is voorzien van een bijzondere hogetonen sectie van het merk ESS met Air Motion Transformer. Het bijzondere hieraan is dat de tweeter bestaat uit een gevouwen membraan met een soort vorm als een accordeon. Als het membraan beweegt, dan worden de plooien, die aan de voorzijden open zijn, nauwer, omdat de lucht er tussenuit geperst wordt. Dit terwijl de plooien ernaast, die aan de achterzijde open zijn, wijder worden. Die moeten wel wijder worden als de naastliggende plooien nauwer worden. De harmonicavorm wordt door het audiosignaal in trilling gebracht en brengt uiteindelijk lucht in beweging in de richting van de luisteraar. Onderstaand plaatje demonstreert het principe. Vaarwel ongewenste resonantie, onbedoelde kleuring en nasale bijklanken van de goede ouderwetse conusluidspreker, aldus de fabrikant.

De luidsprekers zijn verbonden met de eindversterkers middels Tannoy luidsprekerbekabeling, made by Van den Hul. Ook de interlinks zijn allemaal van Van den Hul. Veel Hollandsche waar dus in huize Duijnhouwer. Een prachtige set met hoogwaardige componenten. De stroomvoorziening wordt gerealiseerd middels een Van Den Hul Mainstream stekkerblok. Helaas is de Mainstream verbonden met een bouwmarktstekkerblok dat uiteindelijk naar een ongeaarde wandcontactdoos gaat. Niet optimaal dus.


EDITORS' CHOICE